02.01. – Dogodilo se na današnji dan – Sid Vicious, bivši basista benda Sex Pistols, odlazi na suđenje za ubistvo Nancy Spungen. Kanada i SAD sklapaju plan da sačuvaju Nijagarine vodopade.

Mily Balakirev
Mily Balakirev

366. – Alamani prelaze zaleđenu Rajnu u velikom broju, vršeći invaziju na Rimsko carstvo.

1492. – Granada, posljednje mavarsko uporište u Španiji, predaje se pred kraljem Ferdinandom Aragonskim.

1757. – Ujedinjeno Kraljevstvo zauzima Kalkutu u Indiji.

1799. – Trupe francuskog generala Napoleona Bonaparte ušle su u Siriju.

1837. – Rođen ruski kompozitor, pijanista i dirigent Milij Balakirjev, pokretač i idejni vođa kompozitorske grupe Balakirjevljev kružok ili “Velika petorica”, koju su još činili Kjuj, Musorgski, Rimski-Korsakov i Borodin. U muzička djela unosio je elemente ruskog i orijentalnog folklora (“Rusija”, “Tamara”).

1870. – Počinje izgradnja Brooklinskog mosta.

1905. – Rusko-japanski rat: Rusija prinuđena da Japanu preda lučki grad Port Artur. Japanci su zarobili rusku flotu u luci tako što su potopili trgovačke brodove i zatvorili ulaz u luku.

Brooklyn bridge
Brooklyn bridge

1915. – Okončana petodnevna bitka kod Sarikamisha u Prvom svjetskom ratu tokom koje je ruska vojska nanijela težak poraz turskoj vojsci pod komandom Ahmet-paše. Turci izgubili 77.000 od 95.000 vojnika.

1920. – Rođen je američki pisac i profesor biohemije ruskog porijekla Isaac Asimov, pisac naučno-fantastične proze. Naučno-popularna djela: “Hemikalije života”, “Zvijezde i njihovi putevi”, “Unutar atoma”, “Svijet nitrogena”, “Ljudski mozak”, “Nauka, brojevi i ja”. Književna djela: “Ja, robot”, “Čelične pećine”, “Golo sunce”, “Vasionske struje”, “Zadužbina”, “Druga zadužbina”, “Zadužbina i carstvo”, “Kraj vječnosti”.

1927. – U Sarajevu rođen Rejhan Demirdžić, bh. pozorišni, filmski, radijski i televizijski glumac i televizijski scenarista. Rejhan Demirdžić i Rudi Alvađ su u zabavnim emisijama Radija Sarajevo igrali veoma popularne likove Uzeira i Momu.

Nijagarini vodopadi
Nijagarini vodopadi

1929. – Kanada i SAD sklapaju plan da sačuvaju Nijagarine vodopade.

1942. – U Drugom svjetskom ratu japanski vojnici osvajaju Manilu, glavni grad Filipina.

1943. – Odstupajući pred sovjetskom Crvenom armijom, Nijemci u Drugom svjetskom ratu počeli povlačenje s Kavkaza.

1946. – Ne mogavši da nastavi svoju vladu nad Albanijom poslije Drugog svjetskog rata, kralj Zog je abdicirao, ali je zadržao svoje pravo na tron.

1954. – Rođena je bosanskohercegovačka glumica Jasna Ornela Bery.

1955. – U Panami ubijen predsjednik – pukovnik Hose Antonio Remon. Naslijedio ga prvi potpredsjednik Hose Ramon Gisado, koji je bio na vlasti manje od dvije sedmice. Oboren je pod optužbom da je učestvovao u zavjeri u kojoj je ubijen predsjednik Remon.

Sid Vicious, Nancy Spungen
Sid Vicious, Nancy Spungen

1959. – Sovjeti lansiraju prvu svemirsku letjelicu ‘‘Luna I’’ ka Mjesecu, bez ljudske posade.

1963. – Vijetnamski rat: u bici kod Ấp Bắca snage Vijetkonga ostvarile prvu veću pobjedu.

1979. – Sid Vicious, bivši basista benda Sex Pistols, odlazi na suđenje za ubistvo Nancy Spungen.

1982. – Umro je bosanskohercegovački pjesnik Nikola Šop. Rođen je 19. avgusta 1904. u Jajcu. U spomen na Šopa u tom gradu se održava pjesnička manifestacija “Dani Nikole Šopa”.

1992. – Predsjednik Srbije Slobodan Milošević i predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman prihvatili su sporazum o planu mirovnih operacija u Jugoslaviji – Vensov plan, kojim je prediviđena demilitarizacija zona u Hrvatskoj zahvaćenih ratom, povlačenje JNA iz tih oblasti i stavljanje tih zona pod zaštitu UN.

Edo Murtić
Edo Murtić

1992. – Predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman prihvatili sporazum o planu mirovnih operacija u Jugoslaviji (Vensov plan) kojim je predviđena demilitarizacija zona u Hrvatskoj zahvaćenih ratom, povlačenje JNA iz tih oblasti i stavljanje tih zona pod zaštitu UN-a, te prekid vatre radi raspoređivanja 10.000 pripadnika mirovnih snaga UN-a.

1995. – Bivši predsjednik Somalije Mohamed Siad Barre, umro u izbjeglištvu u Nigeriji. On je na vlast došao pučem 1969. i na isti način zbačen 1991. godine.

1998. – Vlasti Nigera uhapsile bivšeg premijera Hamu Amadua pod optužbom da je učestvovao u zavjeri u kojoj je ubijen šef države Ibrahima Bare Mainasare.

2002. – Peronista Eduardo Dualde postao predsjednik Argentine preuzevši zadatak da izvuče zemlju iz najveće ekonomske i finansijske krize u istoriji zemlje. To je bio peti izbor predsjednika države u periodu od dvije sedmice.

2004. – Letjelica “Stardust” uspješno prošla pored komete “Wild 2 “, uzimajući uzorak koji će donijeti na Zemlju dvije godine kasnije.

2005. – Umro je hrvatski slikar Edo Murtić.

Mostar pravoslavna crkva
Mostar pravoslavna crkva

2011. – Umro je režiser i scenarist Fadil Hadžić.

2011. – Poslije 18 godina Mostar je ponovo postao sjedište Zahumsko-hercegovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve. Mostar je bio sjedište te eparhije od 18. vijeka do rata u BiH 1992. kada je sjedište izmješteno u Trebinje.

2019. – U Beogradu umro glumac Marko Nikolić. Ostvario je uloge u više od 70 filmova i TV serija. Iznimnu popularnost stekao je ulogom Dragiše Popadića u hit TV seriji “Bolji život” (1987 – 1991), te u seriji “Budva na pjeni od mora”.

Posted by on 2021-01-02. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login