02.03. Na današnji dan – Rođeni Bedřich Smetana, Frédéric Chopin i Lou Reed

Frédéric Chopin

Frédéric Chopin

1562. – Francuski rimokatolici, s blagoslovom Vatikana, u Vasiju poklali 1.200 hugenota, izazvavši religijski rat koji je trajao do 1598.

1810. – Rođen poljski kompozitor i pijanista Frédéric Chopin, nazvan “pjesnikom klavira“, koji je u vrhunskom romantičarskom maniru komponovao gotovo isključivo klavirsku muziku. Romantičnu muziku oplemenjene jednostavosti i visokog artizma obogatio je novim izražajnim sredstvima, naročito u pogledu harmonije, oblika i pijanističke tehnike, uvodeći novi raspored prstiju na klavijaturi. U kompozicijama se obilato koristio elementima poljske narodne muzike. Iz Poljske je 1830. otišao u Francusku, ne sluteći da više neće vidjeti otadžbinu. Djela: dva koncerta za klavir i orkestar, oko 170 sonata, mnoštvo poloneza, mazurki, valcera, preludijuma, nokturna, etida, skerca, balada.

1815. – Francuski car Napoleon Prvi iskrcao se na obalu Francuske, tri dana pošto je s grupicom sljedbenika napustio mediteransko ostrvo Elba, na kojem je bio zatvoren pošto je primoran da abdicira u aprilu 1814. Ubrzo je trijumfalno ušao u Pariz i vratio vlast, čime je počela njegova druga vladavina, poznata kao “sto dana“, okončana u junu 1815. vojnim porazom kod Vaterloa.

Bedřich Smetana

Bedřich Smetana

1824. – Rođen je Bedřich Smetana (1824.- 1884.) češki skladatelj i dirigent. U grandioznom ciklusu “Moja domovina”, koji obuhvaća šest simfonijskih pjesama, dao je jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i historije. Smetanino cjelokupno djelo sretna je sinteza nacionalnih i tada aktualnih europskih muzičkih elemenata, pučkog i umjetnički dotjeranog izraza.  Ujedno je kao pijanist, dirigent i organizator pokretao nacionalne snage u češkom muzičkom životu. U Pragu se nalazi njegov muzej.

1879. – Rođen je bugarski državnik Aleksandar Stamboliski, vođa Zemljoradničkog narodnog saveza i premijer Bugarske od 1920. do 1923, kad je oboren u profašističkom udaru i ubrzo ubijen. Kao šef vlade stekao je izuzetnu popularnost u narodu, jer je proveo agrarnu i poresku reformu, nacionalizovao neke banke i nastojao da izmijeni unutrašnju i spoljnu politiku dinastije Koburg, zalažući se za prijateljstvo s Jugoslavijom.

1917. – Tokom Februarske revolucije u Rusiji, car Nikolaj II abdicirao je i formirana je privremena vlada Georgija Lvova. Car je potom zajedno sa porodicom interniran prvo u Carsko Selo, a nakon što mu je Engleska uskratila azil, u Tobolsk. Kada je izbila Oktobarska revolucija carska porodica je premještena u Jekaterinburg, gdje je 1918. pogubljena.

Maroko

Maroko

1919. – U Moskvi osnovana Komunistička internacionala, Kominterna.

1921. – Proglašena Labinska republika, pobuna istarskih rudara protiv nadolazeće talijanske fašističke politike.

1931. – Rođen je Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a.

1941. – Bugarska je u Drugom svjetskom ratu pristupila fašističkom Trojnom paktu i već 2. marta 1941. u nju su iz Rumunije počele da ulaze njemačke trupe. Uz pomoć Adolfa Hitlera, revanšistička politika Bugarske još više je usmjerena protiv Jugoslavije, prema kojoj je godinama imala teritorijalne pretenzije.

1942. – U Čajniču u Drugom svjetskom ratu od oko hiljadu boraca formirana je Druga proleterska brigada sa četiri bataljona, u čiji su sastav ušli Prvi i Četvrti bataljon Užičkog, Drugi bataljon Čačanskog i Treći bataljon Šumadijskog odreda. Na borbenom putu dugom oko 24.000 kilometara brigada je izvela više od 120 većih operacija širom Jugoslavije.

Lou Reed

Lou Reed

1942. – Rođen je američki muzičar Lou Reed.

1954. – SAD saopštile da su na pacifičkom ostrvu Bikini izvele prvu probu hidrogenske bombe.

1956. – Francuska priznala nezavisnost Maroka.

1962. – U Burmi izvršen vojni udar pod vodjstvom Ne Vina. Vojni režim okončan je na isti dan 1974, kada je stupio na snagu novi ustav, a Burma proglašena socijalističkom republikom s predsjednikom Ne Vinom.

2008. – Mahmoud Ahmadinejad stigao je u Bagdad, bio je prvi posjet iranskog predsjednika nakon što je Saddam Husein pokrenuo osmogodišnji rat sa Iranom 1980.

2008. – Vladimir Putin, nakon osam godina predsjedničke karijere, napušta ured, nasljeđuje ga novoizabrani Dimitri Medvedev.

Posted by on 2017-03-02. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login