02.06. – Dogodilo se na današnji dan – Američki Kongres priznao je državljanstvo Indijancima, starosjediocima na teritoriji na kojoj su stvorene SAD

Donatien Alphonse François

Donatien Alphonse François

1740. – Rođen je francuski pisac Donatien Alphonse François, Marquis de Sade. Njegovi romani smatraju se patološkom pornografijom, ali i djelima koja ruše ustaljene društvene norme (“Justina”, “Žilijeta”,”120 dana Sodome”). Od njegovog prezimena potiče izraz sadizam.

1771. – Rusija je u ratu sa Turskom preuzela poluostrvo Krim.

1840. – Rođen je engleski pisac Thomas Hardy. Važio je za najboljeg engleskog pisca svoga vremena, ali je zbog slobodoumnog stava o ljubavi i braku dolazio u sukob sa društvenim konvencijama (“Pod zelenim drvetom”, “Daleko od razuzdane gomile”, “Povratak domoroca”, “Tesa od D’Abervilovih”, “Neznani Džud”).

1878. – Izvršen je atentat na njemačkog cara Wilhelma I, koji biva teško ranjen.

1882. – Umro je Giuseppe Garibaldi, italijanski revolucionar i borac za jedinstvo i slobodu Italije. Legendarnim pohodom sa svojim dobrovoljcima (“hiljadu crvenih košulja”) oslobodio je 1860. Siciliju od vlasti Burbona i u septembru trijumfalno ušao u Napulj. Izabran je za poslanika Rima 1874, ali je odbio počasti kralja Viktora Emanuela, titule vojvode i maršala.

Indijanci

Indijanci

1924. – Američki Kongres priznao je državljanstvo Indijancima, starosjediocima na teritoriji na kojoj su stvorene SAD.

1931. – Rođen je bosanskohercegovački književnik Husein Tahmiščić.

1946. – Italijani na referendumu odbacili monarhiju i izjasnili se za Republiku.

1955. – Jugoslovenski i sovjetski lideri, Josip Broz Tito i Nikita Hruščov, potpisali su Beogradsku deklaraciju kojom su normalizovani odnosi Jugoslavije i SSSR, narušeni rezolucijom Informbiroa iz 1948.

1969. – Zvanično je otvoren internacionalni aerodrom Sarajevo.

Giuseppe Garibaldi

Giuseppe Garibaldi

1983. – SSSR je sa satelita u zemljinoj orbiti lansirao novu vasionsku sondu za istraživanje planete Venere.

1992. – Danci su se na referendumu izjasnili protiv Mastrihtskog ugovora Evropske unije.

1993. – Bosna i Hercegovina primljena je u članstvo UNESCO-a.

1997. – Timothy McVeigh proglašen je krivim za podmetanje bombe u federalnu zgradu u Oklahoma Cityju 1995, kada je poginulo 168 ljudi. McVeigh je osuđen na smrt i pogubljen na električnoj stolici 10. juna 2001.

1999. – Žene Japana izborile su se za upotrebu tableta za kontracepciju, tri decenije nakon što se tableta pojavila na Zapadu.

kontracepcija

kontracepcija

2001. – Kolumbijska vlada i pobunjenici, pripadnici ljevičarskog FARC pokreta, potpisali sporazum kojim je dozvoljena prva razmjena zatvorenika u 37 godina dugom ratu.

Posted by on 2017-06-02. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login