02.07. – Dogodilo se na današnji dan – Svijet napustio književnik Ernest Hemingway, dobitnik Nobelove nagradu za književnost, autor djela: Kome zvono zvoni, Starac i more, Snjegovi Kilimandžara… Rođen njemački pisac Hermann Hesse

1489. – Rođen engleski vjerski reformator Tomas Krenmer. Kao kenterberijski nadbiskup omogućio kralju Henryju VIII da se proglasi poglavarom Anglikanske crkve. U vrijeme restauracije katolicizma pod Marijom Tudor spaljen na lomači. Uveo bogosluženje na engleskom jeziku i sastavio Opći molitvenik na engleskom.

1566. – Umro je francuski astrolog Nostradamus, najpoznatiji prorok u istoriji čovječanstva, lični ljekar francuskog kralja Šarla Devetog. Napisao je knjigu “Proročanstva” u kojoj je, najčešće na zagonetan i nejasan način, proricao događaje u budućnosti.

1778. – Umro je Jean-Jacques Rousseau, francusko-švicarski filozof.

1798. – Napoleon Bonaparta zauzeo Aleksandriju. Poslije nekoliko pobjeda nad mamelucima ušao u Kairo i nastavio pohod u dolinu Nila i Siriju. Francuska vojska povukla se iz Egipta 1801.

1819. – U Velikoj Britaniji zakonom zabranjen rad djece ispod devet godina u tekstilnoj industriji, a rad djece mlađe od 16 godina ograničen na 12 sati dnevno.

1853. – Počinje Krimski rat (1853.- 1856.) koji se vodio između Ruskog Carstva i alijanse koju su činili: Velika Britanija, Drugo Francusko Carstvo, Osmansko Carstvo i Kraljevina Sardinija. Pobijeili su saveznici, a Mirovni ugovor je sklopljen u Parizu 1856. godine.

1860. – Rusi osnovali grad Vladivostok na obali Amurskog zaliva, koji je kasnije postao najznačajnija ruska luka, pomorska i vazdušna baza na ruskom Dalekom istoku.

1877. – Rođen je njemački pisac Hermann Hesse (1877.- 1962.), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. godine. Njegova najpoznatija djela su: ¨Stepski vuk¨, ¨Narcis i Zlatousti¨, ¨Demian¨…

1881. – U Washingtonu izvršen atentat na predsjednika SAD Jamesa A. Garfielda, koji je od rana umro 19. septembra 1881.

1900. – Iznad Bodenskog jezera, smještenog na tromeđi Njemačke, Švicarske i Austrije, izveden je prvi osamnaestominutni let zeppelinom LZ 1.

1948. – Uz pomoć zapadnih zemalja grčke vladine trupe počele ofanzivu protiv prokomunističke Demokratske armije Grčke, čime je građanski rat ušao u završnu fazu.

1948. – Rođen je bosanskohercegovački književnik Valerijan Žujo.

1949. – Umro je bugarski revolucionar i državnik Georgi Mihajlovič Dimitrov, vođa i jedan od tvoraca Komunističke partije Bugarske, prvi predsjednik bugarske vlade poslije Drugog svjetskog rata, generalni sekretar Kominterne od 1935. do 1943. Poslije paljevine Rajhstaga 1933, za koju su nacisti pokušali da optuže komuniste, sudio mu je nacistički sud na Lajpciškom procesu. Sjajnom odbranom suđenje je pretvorio u optužbu protiv fašizma i veliku osudu režima Adolfa Hitlera, što je imalo izuzetan odjek u cijelom svijetu. Kad je Informbiro napao Jugoslaviju 1948. pokušao je – što je tada bilo veoma rizično – da očuva prijateljstvo i saradnju s Beogradom.

1961. – Američki književnik Ernest Hemingway (1899.-1961.) počinio je samoubojstvo. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1954. godine. Njegova djela ubrajaju se u klasike američke literature, a neka su i ekranizirana. Među najpoznatija svakako spadaju “Kome zvono zvoni”, “Starac i more”, “Muškarci bez žena”, “Snjegovi Kilimandžara”…

1964. – Američki predsjednik Lyndon Johnson (1908.- 1973.) potpisuje zakon o građanskim pravima kojim se zabranjuje rasna diskriminacija u zemlji.

1974. – Lideri SSSR i SAD Leonid Iljič Brežnjev i Richard Nixon objavili u Moskvi da je postignut sporazum dvije zemlje o ograničavanju podzemnih nuklearnih proba.

1976. – Sjeverni i Južni Vijetnam poslije Vijetnamskog rata – okončanog 1975. porazom SAD i marionetskog južnovijetnamskog režima – nakon 22 godine ponovo ujedinjeni u jednu zemlju, s Hanojem kao glavnim gradom.

1977. – Umro je književnik Vladimir Nabokov.

1990. – Skupština jugoslovenske republike Slovenije usvojila Deklaraciju o “potpunoj samostalnosti”, odnosno o otcjepljenju od Jugoslavije.

1992. – Umro je pisac Borislav Pekić, romansijer sa izrazitim smislom za suptilno nijansiranje, psihološku i sociološku analizu, prožetu ironičnim odnosom prema svijetu. Djela: romani “Vreme čuda”, “Hodočašće Arsenija Njegovana”, “Uspenje i sunovrat Ikara Gulbekijana”, “Kako upokojiti vampira”, “Zlatno runo”, “Atlantida”, “Novi Jerusalim”, “Argonauti”, “Pisma iz tuđine”, “Godine koje su pojeli skakavci”, “Besnilo”, drame “Kako zabaviti gospodina Martina”, “Na ludom belom kamenu”, scenario za film “Dan četrnaesti”.

1999. – Visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp donio odluke o izmjenama i dopunama tri zakona o imovinskim pravima u Federaciji BiH. Odluke se odnose na zakon o prestanku primjene zakona o napuštenim stanovima, Zakon o prestanku primjene zakona o privremeno napuštenim nekretninama i vlasništvu građana i Zakon o prodaji stanova za koje postoji stanarsko pravo.

2000. – Kandidat Narodne partije akcije i Zelene stranke Vicente Fox pobijedio na predsjedničkim izborima u Meksiku, čime je okončana vladavina Institucionalne revolucionarne partije, koja je bila na vlasti od 1929.

2001. – Prvo usađivanje mehaničkog srca izvršeno u SAD-u. Sedmosatnu operaciju izveli hirurzi Univerziteta Louisvillea Lemon Grey i Robert Dowling.

Posted by on 2024-07-02. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login