03.05. – Dogodilo se na današnji dan – Počinju neredi u pariškoj Latinskoj četvrti, koji prerastaju u revoluciju maja 1968. Studentski protesti ubrzo su zahvatili i druge evropske zemlje, a protest je prerastao u revolt protiv građanskog društva.

Niccolo Machiavelli

Niccolo Machiavelli

1469. – Rođen je italijanski državnik i istoričar Niccolo Machiavelli, autor djela “Vladalac” u kojem je izneio shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam “makijavelizam”.

1481. – Bajazid II postaje sultan poslije smrti oca Mehmeda II.

1494. – Kristofor Kolumbo otkrio je na svom drugom putovanju kao prvi Evropljanin karipski otok Jamajku, koji će biti imenovan od strane Španaca kao Santiago.

1500. – Putujući na zapad, portugalski moreplovac Pedro Alvares Cabral je na putu ka Indiji otkrio Brazil i proglasio ga posjedom Portugala.

1748. – Rođen je francuski političar Emmanuel Joseph Sieyes, poznat kao Abe Sije, jedan od vođa Francuske revolucije. U brošuri “Šta je treći stalež?” izložio je političke zahtjeve buržoazije.

1791. – Poljski Sejm proglasio je Majski ustav, prvi moderni ustav u Europi.

Novi Zeland

Novi Zeland

1841. – Novi Zeland je proglašen britanskom kolonijom.

1895. – Teritorije u posjedu Britanske južnoafričke kompanije, južno od rijeke Zambezi dobile su naziv Rodezija.

1902. – Rođen je francuski fizičar Alfred Kastler, član Francuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1966. Njegov naučni rad doprinjeo je razvoju lasera.

1919. – Kraj Bavarske sovjetske republike u Münchenu.

1922. – U Parizu je osnovana Međunarodna željeznička unija, među čijim osnivačima su bile i Jugoslovenske željeznice.

Rijeka

Rijeka

1936. – U Jagodini su u organizaciji Narodnog fronta slobode održane najmasovnije antifašističke demonstracije u Pomoravlju između dva svjetska rata.

1939. – Smijenjen je sovjetski ministar inostranih poslova Maksim Litvinov, a novi ministar je postao Vjačeslav Molotov koji je krajem avgusta te godine sa nacističkom Njemačkom potpisao pakt o nenapadanju.

1945. – Dan oslobođenja Rijeke od nacifašističke vlasti.

1945. – Britanci su u Drugom svjetskom ratu zauzeli Rangun, glavni grad tadašnje Burme (danas Mjanmar), oslobodivši ga japanske okupacije.

1946. – U Tokiju je počelo zasijedanje Međunarodnog vojnog suda za Daleki istok, koji je sudio japanskim ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata. U procesu, koji je trajao do novembra 1948, od 28 okrivljenih, sedam je osuđeno na smrt, 16 na doživotni zatvor, a ostali na kraće kazne.

Paris 1968

Paris 1968

1968. – Nakon upada policije u Sorbonu, počinju neredi u pariškoj Latinskoj četvrti, koji prerastaju u revoluciju maja 1968. Studentski protesti ubrzo su zahvatili i druge evropske zemlje, a protest je prerastao u revolt protiv građanskog društva.

1971. – Walter Ulbricht se povukao s mjesta generalnog sekretara komunističke partije istočne Njemačke. Zamijenio ga je Erich Honecker.

1996. – Delegati 55 zemalja saglasili su se na konferenciji UN u Ženevi o novim pravilima korišćenja nagaznih mina, ali nisu prihvatili njihovu potpunu zabranu.

2006. – Žalbeno vijeće Međunarodnog suda u Hagu potvrdilo presude Mladenu Naletiliću – Tuti i Vinku Martinoviću – Šteli, koji su osuđeni na 20, odnosno 18 godina zatvora zbog učestvovanja u etničkom čišćenju muslimana na području Mostara od aprila 1993. do januara 1994. godine.

Jadranka Stojaković

Jadranka Stojaković

2014. – Preminuo je američki nobelovac Gary Becker, ekonomista i sociolog, jedan od tvoraca teorije utjecaja ekonomskih zakona na ljudsko ponašanje i društvene probleme, što su ranije isključivo bile teme sociologije.

2016. – Umrla je bosanskohercegovačka kantautorica Jadranka Stojaković.

Posted by on 2017-05-03. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login