03.07. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je Jim Morrison pjevač benda The Doors. Rođen je austrijski pisac Franz Kafka

321. – Rimski car Konstantin II, proglasio je nedjelju za dan odmora i verskog obreda.

1583. – Ruski car Ivan Grozni ubio je, u nastupu gnjeva, sina. Ovaj autokrata proveo je značajne reforme u Rusiji, a zbog okrutnog odnosa prema boljarima dobio je naziv Grozni. Kao tragični lik bio je inspiracija slikarima, muzičarima, književnicima, filmskim rediteljima.

1608. – Francuski istraživač Samuel de Champlain osnovao kanadski grad Kvebek.

1863. – Vojska Unije u američkom građanskom ratu u odlučnoj bitci kod Gettysburga porazila vojsku Konfederacije pod generalom Leejem. Isti dan se generalu Grantu predala južnjačka tvrđava Vicksburg na Mississipiju, čime je Konfederacija presječena napola.

1720. – Mirom u Frederiksborgu završava rat između Danske i Švedske poznat kao Veliki nordijski rat.

1728. – Rođen je škotski arhitekta i dekorater Robert Adam, jedan od tvoraca neoklasicističkog stila u arhitekturi. Projektovao je mnoge javne zgrade izuzetne elegancije, posebno u Londonu, koje se odlikuju karakterističnim vazdušastim i prozračnim stilom, nazvanim njegovim imenom.

1775. – General George Washington zvanično je preuzeo komandu nad Kontinentalnom armijom u Američkom ratu za nezavisnost od Velike Britanije.

1849. – Francuske trupe ušle su u Rim, slomivši otpor snaga pod komandom Giuseppea Garibaldija i ponovo ustoličile poglavara rimokatoličke crkve papu Pija Devetog.

1881. – Pod pritiskom Velike Britanije, Otomansko carstvo potpisalo konvenciju s Grčkom kojom su Grci dobili Tesaliju i dijelove Epira.

1883. – Rođen je austrijski pisac Franz Kafka, autor nevelikog, ali sugestivnog i zagonetnog djela koje izmiče definitivnoj procjeni i dozvoljava različita tumačenja. Do 1945. bio je nepoznat, jer za života gotovo i nije objavljivao. Glavninu spisa, uključujući pisma i “Dnevnike”, izdao je njegov prijatelj Max Brod, uprkos Kafkine izričite instrukcije da budu spaljeni. Radnja i sutuacije, mada predstavljeni kao vizije i snovi, predočavaju svijet u njegovoj totalnosti, u kojem se kreću protagonosti čijem je duhovnom horizontu dostupan samo manji segment stvarnosti koja ih okružuje, vodeći beznadežnu borbu s anonimnim silama. Višeznačne parabole, preciznost izraza i fantazija – iako saopštene prigušenim jezikom bez emocija i komentara – integrisane su u cjelinu koja govori o zbivanjima i ljudima 20. vijeka. Djela: romani “Proces”, “Zamak”, “Amerika”, pripovijetke “Presuda”, “Preobražaj”, “U kažnjeničkoj koloniji”, “Seoski ljekar”, “Umjetnik u gladovanju”.

1904. – Umro je jevrejski pisac i publicista Theodor Herzl, osnivač i teoretičar modernog cionizma, koji se snažno zalagao za osnivanje jevrejske države u Palestini i razradio projekt te države. Izabran je 1897. za prvog predsjednika Svjetske cionističke organizacije. Djela: “Jevrejska država”, “Stara Nova zemlja”.

1940. – Britanci onesposobili veliki dio francuske flote stacionirane u Oranu u Sjevernoj Africi da ne bi došla u posjed Njemačke. Francuzi nisu pristali da, nakon kapitulacije Francuske, predaju flotu dobrovoljno, pa je najveći dio uništen, a poginulo je oko 1.000 francuskih mornara.

1944. – Crvena armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila glavni grad Bjelorusije Minsk i zarobila 100.000 njemačkih vojnika.

1950. – Američke i sjevernokorejske trupe sukobile se prvi put u Korejskom ratu.

1954. – U Velikoj Britaniji je ukinuto racionisano snabdijevanje hranom uvedeno tokom i po završetku Drugog svetskog rata.

1962. – Alžir stekao nezavisnost poslije 132 godine francuske kolonijalne vlasti.

1952. – Rođen je bosanskohercegovački književnik Mirsad Bećirbašić.

1969. – Jedan od osnivača engleske rok grupe “Rolling Stones” Brian Jones udavio se u svom bazenu.

1971. – Umro je Jim Morrison pjevač benda The Doors. Slavni pjevač je rođen 8. decembra 1943. godine na Floridi, a kao 4-godišnjak je svjedočio saobraćajnoj nesreći u pustinji zbog čega je vjerovao da su duše mrtvih Indijanaca ušle u njega i ostale s njim cijeli život. Pjesmu “Peace Frog” je posvetio tom svom uvjerenju i opisao svoje iskustvo. Tokom studiranja upoznao je Ray Manzarecka s kojim je i osnovao grupu “The Doors”, a ubrzo su im se pridružili bubnjar John Densmore i gitarista Robby Krieger. Osim što je bio izuzetan pjevač, bio je i vrstan pjesnik pa je izdao i nekoliko knjiga pjesama. Zbog svoje neobične karizme bio je omiljen među ženama pa i danas ima status seks simbola. No njegovo srce je jedino zauzela Pamela Coulson s kojom se 1971. odselio u Pariz. Režiser Oliver Stone je 1991. snimio film “The Doors” koji se temelji na životu Jima Morrisona kojega tumači Val Kilmer.  Pokopan je na groblju Père-Lachaise u Parizu.

1971. – Rođen je Julian Assange, australijski novinar i urednik web-stranice WikiLeaks.

1972. – Indija i Pakistan potpisali mirovni sporazum, okončavši neprijateljstva izazvana 1971. građanskim ratom u Bangladešu.

1983. – U Beogradu završeno šesto zasjedanje Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

1987. – U Francuskoj ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata Klaus Barbie, nacista nazvan “kasapin iz Liona”, osuđen na doživotnu robiju za zločine protiv čovječnosti.

1988. – Raketa ispaljena s ratnog broda SAD “Vensen” – greškom je, kako su tvrdili američki izvori – iznad Persijskog zaliva u posljednjoj sedmici iransko-iračkog rata oborila iranski putnički avion “Erbas A300”, usmrtivši svih 290 ljudi u letjelici.

1992. – Mate Boban (HDZ BiH) proglasio HZ Herceg-Bosnu autonomnom teritorijalno-političkom jedinicom s Mostarom kao glavnim gradom.

1996. – Predsjednik Rusije Boris Jeljcin pobijedio je u drugom izbornom krugu komunističkog kandidata Genadija Zjuganova i time započeo drugi predsjednički mandat.

2002. – Bh. filmski redatelj Danis Tanović proglašen jednim od dobitnika italijanske Nagrade za mir.

2004. – Umro Andrijan Nikolajev, ruski astronaut koji je 1962. godine postavio rekord u boravku u svemiru kružeći oko Zemlje 64 puta za ukupno 96 sati.

2004. –  Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a kao peti spomenik iz Srbije. Na listi UNESCO-a nalaze se ukupno 754 spomenika iz cijelog svijeta.

2008. – Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo Nasera Orića odgovornosti za zločine počinjene tokom rata u BiH.

2013. – Egipatska vojska u državnom udaru svrgnula predsjednika Mohameda Mursija, člana ekstremstčikog pokreta Muslimanska braća.

Posted by on 2024-07-03. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login