03.07. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je Jim Morrison pjevač benda The Doors

Robert Adam

Robert Adam

321. – Rimski car Konstantin II, proglasio je nedjelju za dan odmora i verskog obreda.

1608. – Francuski istraživač Samuel de Champlain osnovao kanadski grad Kvebek.

1863. – Vojska Unije u američkom građanskom ratu u odlučnoj bitci kod Gettysburga porazila vojsku Konfederacije pod generalom Leejem. Isti dan se generalu Grantu predala južnjačka tvrđava Vicksburg na Mississipiju, čime je Konfederacija presječena napola.

1720. – Mirom u Frederiksborgu završava rat između Danske i Švedske poznat kao Veliki nordijski rat.

1728. – Rođen je škotski arhitekta i dekorater Robert Adam, jedan od tvoraca neoklasicističkog stila u arhitekturi. Projektovao je mnoge javne zgrade izuzetne elegancije, posebno u Londonu, koje se odlikuju karakterističnim vazdušastim i prozračnim stilom, nazvanim njegovim imenom.

1775. – General George Washington zvanično je preuzeo komandu nad Kontinentalnom armijom u Američkom ratu za nezavisnost od Velike Britanije.

1849. – Francuske trupe ušle su u Rim, slomivši otpor snaga pod komandom Giuseppea Garibaldija i ponovo ustoličile poglavara rimokatoličke crkve papu Pija Devetog.

1881. – Pod pritiskom Velike Britanije, Otomansko carstvo potpisalo konvenciju s Grčkom kojom su Grci dobili Tesaliju i dijelove Epira.

Franz Kafka

Franz Kafka

1883. – Rođen je austrijski pisac Franz Kafka, autor nevelikog, ali sugestivnog i zagonetnog djela koje izmiče definitivnoj procjeni i dozvoljava različita tumačenja. Do 1945. bio je nepoznat, jer za života gotovo i nije objavljivao. Glavninu spisa, uključujući pisma i “Dnevnike”, izdao je njegov prijatelj Max Brod, uprkos Kafkine izričite instrukcije da budu spaljeni. Radnja i sutuacije, mada predstavljeni kao vizije i snovi, predočavaju svijet u njegovoj totalnosti, u kojem se kreću protagonosti čijem je duhovnom horizontu dostupan samo manji segment stvarnosti koja ih okružuje, vodeći beznadežnu borbu s anonimnim silama. Višeznačne parabole, preciznost izraza i fantazija – iako saopštene prigušenim jezikom bez emocija i komentara – integrisane su u cjelinu koja govori o zbivanjima i ljudima 20. vijeka. Djela: romani “Proces”, “Zamak”, “Amerika”, pripovijetke “Presuda”, “Preobražaj”, “U kažnjeničkoj koloniji”, “Seoski ljekar”, “Umjetnik u gladovanju”.

1904. – Umro je jevrejski pisac i publicista Theodor Herzl, osnivač i teoretičar modernog cionizma, koji se snažno zalagao za osnivanje jevrejske države u Palestini i razradio projekt te države. Izabran je 1897. za prvog predsjednika Svjetske cionističke organizacije. Djela: “Jevrejska država”, “Stara Nova zemlja”.

Quebec

Quebec

1944. – Crvena armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila glavni grad Bjelorusije Minsk i zarobila 100.000 njemačkih vojnika.

1950. – Američke i sjevernokorejske trupe sukobile se prvi put u Korejskom ratu.

1954. — U Velikoj Britaniji je ukinuto racionisano snabdijevanje hranom uvedeno tokom i po završetku Drugog svetskog rata.

1962. – Alžir stekao nezavisnost poslije 132 godine francuske kolonijalne vlasti.

1952. – Rođen je bosanskohercegovački književnik Mirsad Bećirbašić.

1969. – Jedan od osnivača engleske rok grupe “Rolling Stones” Brian Jones udavio se u svom bazenu.

1971. – Umro je Jim Morrison pjevač benda The Doors. Slavni pjevač je rođen 8. decembra 1943. godine na Floridi, a kao 4-godišnjak je svjedočio saobraćajnoj nesreći u pustinji zbog čega je vjerovao da su duše mrtvih Indijanaca ušle u njega i ostale s njim cijeli život. Pjesmu “Peace Frog” je posvetio tom svom uvjerenju i opisao svoje iskustvo. Tokom studiranja upoznao je Ray Manzarecka s kojim je i osnovao grupu “The Doors”, a ubrzo su im se pridružili bubnjar John Densmore i gitarista Robby Krieger. Osim što je bio izuzetan pjevač, bio je i vrstan pjesnik pa je izdao i nekoliko knjiga pjesama. Zbog svoje neobične karizme bio je omiljen među ženama pa i danas ima status seks simbola. No njegovo srce je jedino zauzela Pamela Coulson s kojom se 1971. odselio u Pariz. Režiser Oliver Stone je 1991. snimio film “The Doors” koji se temelji na životu Jima Morrisona kojega tumači Val Kilmer.  Pokopan je na groblju Père-Lachaise u Parizu.

Julian Assange

Julian Assange

1971. – Rođen je Julian Assange, australijski novinar i urednik web-stranice WikiLeaks.

1972. – Indija i Pakistan potpisali mirovni sporazum, okončavši neprijateljstva izazvana 1971. građanskim ratom u Bangladešu.

1983. – U Beogradu završeno šesto zasjedanje Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

1987. – U Francuskoj ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata Klaus Barbie, nacista nazvan “kasapin iz Liona”, osuđen na doživotnu robiju za zločine protiv čovječnosti.

1988. – Raketa ispaljena s ratnog broda SAD “Vensen” – greškom je, kako su tvrdili američki izvori – iznad Persijskog zaliva u posljednjoj sedmici iransko-iračkog rata oborila iranski putnički avion “Erbas A300”, usmrtivši svih 290 ljudi u letjelici.

Jim Morrison

Jim Morrison

1992. – Mate Boban (HDZ BiH) proglasio HZ Herceg-Bosnu autonomnom teritorijalno-političkom jedinicom s Mostarom kao glavnim gradom.

2008. – Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo Nasera Orića odgovornosti za zločine počinjene tokom rata u BiH.

2013. – Egipatska vojska u državnom udaru svrgnula predsjednika Mohameda Mursija, člana ekstremstčikog pokreta Muslimanska braća.

Posted by on 2017-07-03. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login