03.08. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je ruski književnik i nobelovac Aleksandar Solženjicin. Zbog kritika Staljina i njegovog režima u svojim djelima u kojima je pisao o zatvorima za sovjetske građane, gulazima, 1974. mu je oduzeto državljanstvo te je protjeran iz zemlje

216. p.n.e. Kartaginski vojskovođa Hanibal u Drugom punskom ratu kod Kane, u jugoistočnoj Italiji, teško je porazio rimsku vojsku. Njegova brojčano slabija vojska do nogu je potukla rimske legije. Kod Kane je poginulo 50.000 rimskih vojnika. U samom Rimu je zavladala panika pošto je postalo jasno da više ne postoji vojska koja bi mogla da brani Rim. Rimska država tada je spašena samo zahvaljujući nevjerovatnoj mudrosti njenog vodstva.

Milano, Skala

Milano, Scala

8. – Rimski genera Tiberije pobijedio Dalmate na rijeci Bathinus.

1571. – Osmanlije nakon jedanaestmjesečne opsade zauzeli grad Famagustu na Kipru.

1778. – U Milanu je otvorena operska kuća Skala.

1858. –  Engleski istraživač John Speke otkrio jezero Viktorija, izvorište rijeke Bijeli Nil. Nil ustvari nastaje spajanjem Bijelog i Plavog Nila kod Kartuma u današnjem Sudanu. Plavi Nil izvire iz jezera Tana u Etiopiji.

1881. – Britanske trupe okupirale su egipatski grad Suez, što je Velikoj Britaniji omogućilo da 1883. postane vlasnik čitave zone Sueskog kanala.

Habib Ben Ali Burgiba

Habib Ben Ali Burgiba

1903. Rođen tuniski državnik Habib Ben Ali Burgiba, vođa borbe za nezavisnost i prvi predsjednik Tunisa od 1957. Za doživotnog predsjednika proglašen je 1975, ali je u državnom udaru 1987. zbačen s vlasti.

1904. – Britanci su napali Tibet i zauzeli glavni grad Lasu, a vjerski vođa dalaj lama je pobjegao u mongolsku prijestonicu Urgu (Ulan Bator).

1914. – U Prvom svjetskom ratu Njemačka je objavila rat Francuskoj. Belgija je odbacila zahtjev Njemačke da njene trupe uđu u tu zemlju, a Velika Britanija je upozorila Njemačku da bi invazija na Belgiju značila opšti rat u Evropi.

1936. – Američki atletičar afričkog porijekla Jesse Owens je skokom udalj 8,06 metara osvojio prvu od četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu. Potom je pobijedio i na 100 i 200 metara i u štafeti 4×100 metara.

1958. – Američka atomska podmornica Nautilus je pod komandom Williama Andersona prva prošla ispod ledenog pokrivača Sjevernog pola.

Henri Cartier-Bresson

Henri Cartier-Bresson

1977. – Umro kiparski arhiepiskop Makarios, vođa pokreta za nezavisnost od Velike Britanije i prvi predsjednik Kipra od 1960. do smrti.

1940. – Litvanija je formalno postala dio SSSR-a pod nazivom Litvanska Sovjetska Socijalistička Republika.

1960. – Niger se osamostalio od Francuske.

1963. – Rođen je frontmen grupe Metallica James Hetfield.

1993. – Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman verifikovao odluku Sabora o ukidanju dinara i uvođenju kune kao osnovne novčane jedinice.

1996. – Ujedinjene Nacije su saopštile da je vojska plemena Tutsi u Burundiju pobila hiljade Hutu civila u seriji pokolja izvršenih između aprila i jula.

2002. – Turska skupština ukinula smrtnu kaznu u nastojanju da zemlju približi Evropskoj uniji.

2004. – Umro Henri Cartier-Bresson, francuski fotograf koji se smatra ocem modernog fotonovinarstva. Bio je jedan od pionira formata 35 mm i majstor tzv. iskrene fotografije. Razvio je stilove ulične fotografije.

Aleksandar Solženjicin, Aleksandr Solzhenitsyn

Aleksandar Solženjicin, Aleksandr Solzhenitsyn

2008. – Umro je ruski književnik i nobelovac Aleksandar SolženjicinZbog kritika Staljina i njegovog režima u svojim djelima u kojima je pisao o zatvorima za sovjetske građane, gulazima, u bivšem Sovjetskom savezu, 1974. mu je oduzeto državljanstvo, nakon čega je protjeran iz zemlje. U Rusiju se vratio 20 godina kasnije, poslije raspada SSSR-a.

2016. – Josip Perković i Zdravko Mustač, bivši visokorangirani dužnosnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe, na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu proglašeni su krivima za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983, obojica su osuđeni na kazne doživotnog zatvora.

Posted by on 2017-08-03. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login