03.11. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je francuski pisac i političar André Malraux, učesnik Kineske revolucije, Španskog građanskog rata, De Gaulleov ministar kulture i jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu. Partizani oslobađaju Šibenik.

1493. – Kristofor Kolumbo prvi put je ugledao Dominikansku Republiku.

1534. – Engleski parlament usvojio je povelju kojom je kralj Henry VIII postao poglavar crkve (Act of Supremacy), čime je papi oduzeta vlast nad crkvom u Engleskoj. Tome je prethodio sukob sa papom Leonom X koji nije htio da poništi kraljev brak sa Katarinom Aragonskom i ozakoni njegovu vezu sa Anom Bolen.

1839. – Britanske fregate su kod Kantona potopile nekoliko kineskih džunki. Time je počeo Prvi opijumski rat protiv Kine, koji je završen potpisivanjem mirovnog sporazuma 1842. u Nankingu, pod veoma nepovoljnim uslovima za Kinu.

1852. – Rođen japanski princ Mucuhito, od 1867. car Meiđi. Tokom vladavine (do 1912) potpuno je lišio vlasti šogunate, uspostavio centralnu carsku vlast, a feudalni Japan pretvorio u modernu kapitalističku državu. Premjestio je prijestonicu iz Kjota u Edo, koji je preimenovan u Tokio.

1883. – Ugušena je Timočka buna koja je počela u Zaječarskom okrugu mjesec dana ranije zbog odluke vlasti o oduzimanju oružja, dotad povjerenog svim vojnim obveznicima. Među vođama, koji su uhapšeni i strijeljani, bilo je istaknutih članova Radikalne stranke. Neki od njih, kao Nikola Pašić, uspjeli su da pobjegnu van zemlje, a stranka je pretrpjela tešku krizu.

1901. – Rođen je francuski pisac i političar André Malraux, učesnik Kineske revolucije (1924-27), Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu, član Francuske akademije, De Gaulleov ministar kulture od 1959. do 1969. Uz Sartrea i Camusa, i Malraux zasigurno pripada svetom trojstvu moderne francuske proze. (“Kraljevski put”, “Ljudska sudbina”, “Iskušenje Zapada”, “Antimemoari”).

1903. – Panama proglasila nezavisnost.

1912. – Zaključeno primirje u Prvom balkanskom ratu.

1918. – Poljska je proglasila nezavisnost od Rusije.

1918. – Predstavnici austrougarske vojske potpisali su u Padovi kapitulaciju u Prvom svjetskom ratu, što je bio posljednji državni akt 700-godišnje Habsburške monarhije.

1918. – Njemački mornari su otpočeli veliku pobunu u Kielu, koja se proširila na više gradova (Hamburg, Libek, Bremen) gdje su formirane privremene revolucionarne vlade. Nakon obračuna vlasti sa pobunjenicima njemački parlament je 6. februara 1919. ukinuo njihovu vlast.

1921. – U Ehrenfeldu, u Pennsylvaniji, rođen Charles Bronson, američki glumac, poznat po ulogama “teških momaka”, policijskih inspektora, revolveraša i osvetnika. U svojoj 50-godišnjoj karijeri ostvario je preko 150 uloga u filmovima i televizijskim serijama.

1944. – Narodnooslobodilačka vojska oslobodila Šibenik.

1946. – Japanski car Hirohito odrekao se, izjavom preko radija, božanskih atributa, a carska vlast prešla je na izborni parlament.

1954. – Umro je francuski slikar Henri Matisse.

1957. – SSSR je lansirao vještački satelit Sputnjik 2 sa psom Lajka na njemu.

1969. – Umro je Wilhelm Reich, austrijski, kasnije američki, psihijatar, psihoanalitičar i kritičar društva, zaslužan za razvoj teorije o značaju orgazma i otac Orgonske energije.

1970. – Salvador Guillermo Allende je postao predsednik Čilea, kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran na slobodnim izborima. Ubijen je 1973. u državnom udaru generala Augusta Pinocheta.

1992. – Kandidat Demokratske stranke Bill Clinton je na izborima za predsjednika SAD-a pobijedio republikanca Georgea Busha, dotadašnjeg šefa države.

1994. – U združenoj operaciji jedinice HVO-a i Armije BiH ulaze u Kupres i veći dio Kupreškog polja koje je do tada bilo pod kontrolom Vojske RS-a. Operacija je trajala tri dana, a otvorena je strateška cesta Bugojno – Livno.

1995. – Umro je slovenački kompozitor filmske muzike Bojan Adamič.

1996. – Umro bivši samoproglašeni car Centralne Afričke Republike Jean-Bédel Bokassa. Na vlast je došao vojnim udarom 1966, proglasio se 1972. doživotnim predsjednikom, a 1976. carem. Oborio ga je 1979. bivši predsjednik Dacho i vratio zemlji status republike.

1998. – Umro američki animator Bob Kane, autor Batmana.

2002. – Na parlamentarnim izborima u Turskoj pobijedila je turska Partija pravde i razvoja, ali je njenom lideru Tayyipu Erdoganu zabranjeno da preuzme premijerski položaj jer je ranije osuđen zbog islamističkih pobuna.

2005. – Umrla Aenne Burda, osnivačica izdavačke kuće Burda-Moden i jedna od najuspješnijih poslovnih žena u Njemačkoj. Burda je jedan od prvih njemačkih časopisa koji se čvrsto etablirao u inozemstvu.

2010. – Umro američki kompozitor Jerry Bock, autor brodvejskih hitova, među kojima je čuveni mjuzikl “Violinista na krovu” i “Fjorelo”, za koje je zajedno sa tekstopiscem Sheldonom Harnickom dobio nagradu Tony.

Posted by on 2023-11-03. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login