04.05. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije

374. – Atlatl Cauac zasjeo na prijestolje Teotihuacana.

1471. – Pobjedom pristalica dinastije York u bici kod Tewkesburyja nad vojskom dinastije Lancaster u “Ratu dviju ruža” engleski kralj Edward IV vratio krunu, zbacivši s prijestola Henryja VI.

Antun Augustinčić

Antun Augustinčić

1493. – Papa Aleksandar VI, Španac, izdao edikt o podjeli Novog svijeta između Španije i Portugala, prema kojem sve novootkrivene zemlje zapadno od Azora treba da pripadnu Španiji.

1624. – Nizozemski kolonijalist Peter Minuit kupio je Manhattan od Indijanaca Algonquina za 24 dolara.

1825. – Rođen je engleski biolog i filozof Thomas Henry Huxley, pobornik teorije evolucije Charlesa Darwina, autor djela “Mjesto čovjeka u prirodi”, “Evolucija i etika”, “Nauka i kultura” i “Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka”.

1827. – Rođen je engleski istraživač John Hanning Speke, prvi Evropljanin koji je u avgustu 1858. vidio afričko jezero Viktorija i tvrdio da je ono izvorište Nila.

1900. – Rođen je jugoslovenski kipar Antun Augustinčić.

Goce Delčev

Goce Delčev

1903. – Vođa makedonskog nacionalno-revolucionarnog pokreta Goce Delčev poginuo je u borbi s Turcima. U Sofiji je kao pitomac vojne škole širio socijalističke ideje, pa je iz nje izbačen. Zbog niskog rasta nije uspio da se upiše na Vojnu akademiju u Beogradu. Dvije godine je bio učitelj, a od 1896. se s malom četom borio protiv Turaka. Poginuo je tri mjeseca prije izbijanja Ilindenskog ustanka, čiji je početak odlagao, smatrajući s pravom da je preuranjen i slabo pripremljen.

1921. – Rođen je jugoslovenski slikar Edo Murtić.

1924. – Rođen je jugoslovenski novinar i književnik Nenad Brixy. Njegov najpoznatiji doprinos kulturi je uređivanje i prevođenje stripa Alan Ford koji je na prostoru bivše Jugoslavije postao popularniji nego u samoj Italiji.

1928. – Rođen je egipatski državnik Hosni Mubarak, predsjednik Egipta od 1981, poslije ubistva Anvara el Sadata.

1938. – Douglas Hyde je postao prvi predsjednik Irske na osnovu novog ustava kojim je proklamovana njena nezavisnost.

1979. – Margaret Thatcher postala je prva premijerka Velike Britanije.

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito

1980. – Umro je predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije. Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i predvodio Pokret nesvrstanih zemalja.

1990. – Na prvim višestranačkim izborima poslije Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj je ubedljivo pobijedila Hrvatska demokratska zajednica Franje Tuđmana.

1990. – Latvija je proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

1994. – Izrael i PLO potpisali su sporazum o početku primene ograničene palestinske autonomije u Gazi i Jerihonu.

Edo Murtić

Edo Murtić

2001. – Sjedinjene Američke Države su glasanjem izbačene iz Komisije za ljudska prava pri UN, što je prva takva odluka u istoriji te međunarodne organizacije.

Posted by on 2017-05-04. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login