04.08. – Dogodilo se na današnji dan – Umro danski pisac Hans Christian Andersen. Započela je Operacija Oluja u Hrvatskoj.

Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen

70. – Rimljani uništavaju Drugi jeruzalemski hram.

1704. – U ratu za špansko nasljeđe englesko-holandske snage zauzele španski grad Gibraltar.

1789. – Parlament Francuske je, tokom Francuske revolucije, ukinuo sve privilegije feudalaca.

1792. – Rođen je engleski pisac Percy Bysshe Shelley, jedan od najboljih liričara literature na engleskom jeziku. Izuzetno obrazovan, vrstan poznavalac filozofije, književnosti i nauke, romantičarski slobodouman, borac protiv tradicije, povlastica i tiranije, unio je u englesku poeziju notu slobode i duhovne smjelosti. U poemi “Kraljica Mob” izrazio je revolucionarno osjećanje “protiv kraljeva, sveštenika i političara”, a u “Pobuni islama” nadu u bolju budućnost ljudskog roda. Ostala djela: pjesničke drame “Čenči”, “Oslobođeni Prometej”, lirske pjesme “Ševa”, “Oblak”, “Oda zapadnom vjetru”, esej “Odbrana poezije”.

Knut Hamsun
Knut Hamsun

1859. – Rođen je norveški pisac i nobelovac Knut Hamsun. Djela: romani “Glad”, “Misterije”, “Pan”, “Viktorija”, “Sanjari”, “Rosa”, “Pod jesenjom zvijezdom”, “Benoni”, “Lutalica svira sa sordinom”, “Posljednja radost”, “Djeca vremena”, “Grad Segelfos”, “Plodovi zemlje”, “Skitnice”, “Žene kraj studenca”, “Posljednje poglavlje”, “August”, “Ali život živi”.

1875. – Umro je danski pisac Hans Christian Andersen. Napisao je 156 priča sa motivima danskog folklora, antičke mitologije i indoevropskih predanja. Uobličene u prava mala remek-djela, neke autobiografskog karaktera, njegove priče liče na najljepše bajke, ali svaka nosi i kritiku društvenog stanja i čitaocima iskazuje duboko humanu poruku. Smatra se i tvorcem realističke proze u Danskoj. Pisao je i pjesme, od kojih je sačuvano samo nekoliko, romane (“Improvizator”, “O. T.”, “Samo muzičar”, “Srećni Per”), putopise (“Bazar jednog pjesnika”, “U Španiji”) i sada zaboravljene drame.

1890. – U Zagrebu umro veliki hrvatski pjesnik i političar ban Ivan Mažuranić, autor čuvenog spjeva “Smrt Smail-age Čengića”. Zajedno s Josipom Užarevićem 1842. izdao je Njemačko-ilirski slovar sa 40.000 riječi.

1914. – Njemačka u Prvom svjetskom ratu napala Belgiju, nakon čega je Velika Britanija objavila rat Njemačkoj.

Anna Frank
Anna Frank

1914. – Njemačka Socijaldemokratska stranka, članica Druge internacionale, u Prvom svjetskom ratu u Reichstagu (parlament) glasala za ratne kredite i tako stala uz ratno-huškački program Njemačke. Opredjeljenje za rat socijaldemokrata u većini evropskih zemalja označilo je kraj Druge internacionale.

1916. – Danska je za 25 miliona dolara ustupila SAD dio Zapadnoindijskih ostrva, uključujući Djevičanska ostrva.

1944. – U Amsterdamu Gestapo je uhapsio porodicu Frank i još četvoro Jevreja i deportovao ih u koncentracioni logor. Poslije rata otkriven je dnevnik 14-godišnje djevojčice Anne Frank, koji predstavlja jedan od najpotresnijih dokumenata o stradanju Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

1961. – Rođen Barack Obama, američki političar, predsjednik SAD-a. On je prvi Afroamerikanac koji je postao predsjednik SAD-a. Barack Obama rodio se na Havajima, od majke Amerikanke i oca Kenijca koji su se vjenčali na studijama na Havajskom univerzitetu. Kada je Barack navršio dvije godine, roditelji su mu se razveli, a njegov otac se vratio u Keniju.

1972. – Predsjednik Ugande Idi Amin najavio da će u roku od tri mjeseca u Veliku Britaniju protjerati 50.000 Azijata sa britanskim pasošima, mahom Indusa.

Ernst Bloch
Ernst Bloch

1977. – Umro je njemački filozof Ernst Bloch. Poslije dolaska nacista na vlast 1933. izbjegao je iz Njemačke i u emigraciji u Švajcarskoj, potom u SAD, bio jedan od najistaknutijih antifašista. Predavao je filozofiju na Univerziteta u Lajpcigu od 1948. do 1957. – kad su mu vlasti Istočne Njemačke zabranile rad zbog kritičnosti u pogledu razvoja marksističke misli u toj zemlji, čime je navukao na sebe gnjev najviših komunističkih funkcionera. Poslije prelaska u Zapadnu Njemačku 1961. godine odmah je postao profesor na Univerzitetu u Tibingenu. Djela: “Duh utopije”, “Tomas Mincer kao teolog revolucije”, “Tragovi”, “Nasljeđe ovog vremena”, “Sloboda i poredak”, “Subjekt-objekt” (monografija o Hegelu), “Princip nade” (tri knjige), “Prirodno pravo i ljudsko dostojanstvo”, “Tibingenski uvod u filozofiju”.

1983. – Bettino Craxi je, kao prvi socijalista, preuzeo dužnost premijera Italije, postigavši rekord u dužini opstanka jedne italijanske vlade poslije Drugog svjetskog rata.

1992. – Milioni crnaca okončali dvodnevni generalni štrajk protiv vlade bijelaca u Južnoj Africi, tokom kojeg je poginulo 30 ljudi.

1993. – Japanske vlasti izvinile su se zvanično ženama koje su tokom Drugog svjetskog rata služile kao seksualne robinje japanskim vojnicima.

1993. – Snage VRS osvojile su sve ključne položaje na planini Igman i Bjelašnica iznad Sarajeva i zatvorile obruč oko grada.

1994. – Nakon što je Skupština Republike Srpske odbila mirovni plan Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu, SR Jugoslavija je prekinula političke i ekonomske odnose sa bosanskim Srbima i zatvorila granicu na reci Drini.

Operacija Oluja
Operacija Oluja

1995. – Započela je Operacija Oluja u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod kontrolom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina bez ikakvog međunarodnog priznanja. Za četiri dana vojno je poražena tzv. vojska RSK-a. U operaciji je oslobođeno 10.400 kvadratnih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.  Operacija Oluja je najveća operacija Hrvatske vojske i jedan od simbola Domovinskog rata.  Oko 250.000 Srba napustilo je svoje domove i krenulo, prema BiH i SR Jugoslaviji.

2000. – Britanska Kraljica majka proslavila je u Londonu 100. rođendan, kao prva ličnost iz kraljevske porodice koja je proživjela cijeli jedan vijek. Ona je s balkona Bakingemske palate pozdravila okupljene građane.

Ruanda
Ruanda

2001. – Palestina je izdala zvanično saopštenje o obustavi oružanih napada na Izrael. Ovaj poziv bez presedana ukazao je na neslaganje između palestinskih zvaničnika i militantne palestinske struje oko osvete zbog izraelskih napada.

2001. – Predsjednici Sjeverne Koreje i Rusije Kim Jong-Li i Vladimir Putin potpisali deklaraciju po kojoj se Pjongjang mora pridržavati moratorija o raketnim probama do 2003. godine.

2003. – Biskupi Episkopalne (Anglikanske) crkve u SAD-u potvrdili su imenovanje, bez presedana u historiji te crkve, homoseksualca Genea Robinsona za biskupa u New Hampshiru.

2003. – Sud u Ruandi osudio je 100 ljudi, od kojih 11 na smrtnu kaznu, zbog zločina u toj zemlji 1994. Od početka sudskih procesa za genocid u Ruandi do tada je osuđeno na smrt više od 400 ljudi.

2005. – Umro američki bluz-pjevač, pisac i gitarista Mali Milton Kembel, poznat po bluz-himni “The blues is alright”.

Meksički zaljev, nafta
Meksički zaljev, izlivanje nafte

2010. – Posljedice izlivanja nafte u Meksičkom zalivu po njegov živi svijet osjećati će se decenijama, zaključak je američke Uprave za okeane i atmosferu. Ukupno 780 miliona litara nafte isteklo je iz oštećene bušotine u Meksičkom zalivu poslije eksplozije na platformi kompanije British Petroleum krajem aprila, a do početka augusta je sakupljeno oko 127 miliona litara nafte.

Posted by on 2022-08-04. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login