04.09. – Dogodilo se na današnji dan – Plivač Mark Spitz osvojio sedam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Münchenu, što prije njega niko nije uspio napraviti. Larry Page i Sergey Brin, studenti američkog univerziteta Stranford osnivaju Google.

476. – Germanski vojskovođa Odoakar svrgnuo je posljednjeg zapadnorimskog cara Romula Augustula. Kraj Zapadno Rimskog carstva je ujedno i početak srednjeg vijeka.

973. – Rođen je Al-Biruni, perzijski naučnik i astronom.

1878. – Austro-Ugarska vojska zauzela je grad Tešanj.

1886. – Poglavica Apača Geronimo, vođa posljednje velike pobune američkih Indijanaca protiv bijelih okupatora, predao se u kanjonu Skeleton u Arizoni američkom generalu Nelsonu Milesu.

1870. – Dva dana nakon francuskog poraza kod Sedana i zarobljavanja Napoleona III., zastupnici Leon Gambetta i Jules Favre objavili su svrgnuće cara i proglasili Treću Republiku. Vlada nacionalne obrane organizirala je narodni rat protiv Nijemaca koji je neslavno završio.

1888. – George Eastman patentirao je fotoaparat KODAK broj 1, s ugrađenim mehanizmom za navijanje filma. Reklamirao ga je sloganom: ”Ako znate sat navijati, znat ćete i naš proizvod koristiti!” I onim drugim, još poznatijim: “Vi pritisnite dugme, sve drugo – na nama je!”

1907. – Umro je norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Hagerup Grieg, koji je afirmisao norvešku muziku u svijetu (orkestarska svita “Per Gint”, Klavirski koncert u a-molu).

1929. – Njemački “Graf Zeppelin” je okončao putovanje oko svijeta. Let je trajao devet dana 20 sati i 23 minuta, a na vazdušnom brodu je bilo 40 članova posade i 14 putnika.

1941. – Njemačka podmornica izvršila je prvi napad na američki brod za vrijeme Drugog svjetskog rata.

1944. – Belgijske gradove Brisel i Antverpen u Drugom svjetskom ratu oslobodile britanske i kanadske trupe.

1949. – Rođen je Dado Topić, muzičar, kompozitor, tekstopisac, aranžer, gitarista i rock pjevač.

1963. – Umro je francuski državnik i finansijski stručnjak Rober Schuman, tvorac tzv. “Schumanovog plana” 1950, na osnovu kojeg su 1952. Belgija, Holandija, Luksemburg, Zapadna Njemačka, Italija i Francuska stvorile Evropsku zajednicu za ugalj i čelik, preteču Evropske unije. Bio je ministar finansija 1946, šef diplomatije od 1948. do 1953. i ministar pravde od 1955. do 1956.

1965. – U Gabonu je umro alzaški ljekar, filozof, teolog, muzičar i humanista Albert Schweitzer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1952. za humanitarni rad. Kao muzičar doprinjeo je novoj interpretaciji Bahove muzike.

1972. – Američki plivač Mark Spitz osvaja sedmu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Münchenu, što prije njega niko nije uspio napraviti.

1974. – SAD uspostavljaju, kao posljednja zapadna zemlja, diplomatske odnose sa Demokratskom Republikom Njemačkom.

1975. – Egipat i Izrael potpisuju sporazum kojim je dogovoreno povlačenje izraelskih trupa sa Sinaja i uspostavljanja UN tampon zone.

1989. – Umro je francuski pisac Georges Simenon, autor kriminalističkih romana o inspektoru Maigretu.

1991. – Sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov priznaje neovisnost baltičkih zemalja: Estonije, Latvije i Litve.

1998. – Larry Page i Sergey Brin, studenti američkog univerziteta Stranford osnivaju Google.

1998. – Tribunal UN-a za ratne zločine u Ruandi osudio je bivšeg premijera Jeana Kambanda na doživotni zatvor zbog njegove uloge u genocidu tokom rata 1994.

1999. – Na referendumu o budućem statusu Istočnog Timora 78,5 posto stanovništva glasalo je za nezavisnost od Džakarte, dok je svega 21 posto podržalo autonomiju pod indonežanskom upravom. Proindonežanske snage su potom izazvale sukobe u kojima je stradalo nekoliko stotina ljudi, a desetine hiljada napustile su glavni grad Dili.

2001. – Dragan Kolundžija, koji je u vrijeme rata u BiH bio čuvar u logoru Keraterm u Prijedoru, priznao pred Haškim tribunalom krivicu za zločin protiv humanosti u okviru sporazuma sa Tužilaštvom, prema kome protiv njega neće biti podignute nove optužnice.

2003. – Dragan Nikolić, zvani Jenki, priznao pred Haškim tribunalom krivicu po sve četiri tačke treće izmijenjene optužnice, koja ga tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima i ostalim nesrbima u logoru “Sušica” u Vlasenici 1992. godine, gdje je bio jedan od komandanata.

2006. – Umro je Steve Irwin, australijski zoolog i naturalista. Bio je poznat po svom televizijskom prirodnjačkom i dokumentarnom serijalu Lovac na krokodile (engl. The Crocodile Hunter). Također, bio je prvi čovjek zoološkog vrta Australia Zoo u Beerwah u Queenslandu. Irwin je umro u 44. godini snimajući novi serijal pod nazivom Najopasnije životinje u oceanu (engl. The Ocean’s Deadliest). Umro je od uboda raže, koja svakako ne spada među najopasnije životinje oceana.

2014. – Pet rudara poginulo je u nesreći u jami Raspotočje Rudnika Zenica, nakon gorskog udara koji je izazvao zemljotres jačine 3,5 stepeni Richterove skale. Povrijeđeno je 29 rudara koji su zbrinuti u Kantonalnoj bolnici Zenica.

2018. – U Banjoj Luci umro Marijan Beneš, jedan od najboljih jugoslovenskih boksera svih vremena. Osvojio je titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lakoj velter kategoriji 1979.

Posted by on 2023-09-04. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login