05. 01. – Dogodilo se na današnji dan – Adolf Hitler je osnovao Nacional-socijalističku radničku partiju Njemačke; rođen pisac i filozof Umberto Eco; Wilhelm Conrad Röntgen saopštio da je pronašao x-zrake; James Watt patentirao parnu mašinu; Afera Dreyfus u Francuskoj

Alfred Dreyfus
Alfred Dreyfus

1066. – Umro Edward Ispovjednik, anglosaksonski kralj od 1042, po kojem su nazvani anglosaksonski pravni običaji, kodifikovani poslije njegove smrti – Laws of Edward the Confessor.

1592. – Rođen je indijski car Shah Jahan iz dinastije Mogula, poznat i kao princ Khurram, koji je najveći dio vladavine od 1628. do 1658., kad ga je zbacio sin Aurangzeb, posvetio izgradnji mauzoleja Taj Mahal u svojoj prijestonici Agri na sjeveru Indije. Veleljepno zdanje od bijelog mramora, koje je 20.000 radnika zidalo od 1631. do 1653, posvetio je uspomeni na caricu Mumtaz Mahal i on je poslije smrti 1666. takođe sahranjen tu. Premjestio je 1648. prijestonicu iz Agre u Delhi, gdje je izgradio novi grad Shāh Jahān.

1769. – Škotski izumitelj James Watt patentirao je svoj parnu mašinu.

1869. – Argentinske, brazilske i urugvajske snage zauzele su glavni grad Paragvaja Asunsion u ratu takozvane “tročlane alijanse”.

Taj Mahal
Taj Mahal

1895. – Afera Dreyfus: francuskom oficiru Alfredu Dreyfusu oduzet čin i izrečena kazna doživotne robije na Đavoljem ostrvu.

1895. – Njemački fizičar Wilhelm Conrad Röntgen saopštio da je pronašao x-zrake, kasnije po njemu nazvane “Rentgenovi zraci”.

1916. – Pred Medovskim zalivom u Albaniji u Prvom svjetskom ratu poslije eksplozije potonuo italijanski brod “Brindizi” s jugoslovenskim iseljenicima iz Kanade i SAD, koji su pošli da pomognu Srbiji i Crnoj Gori u ratu s Centralnim silama.

1916. – Austrougarski generalštab u Prvom svjetskom ratu naredio je ofanzivu na Crnu Goru. Uprkos odlučnom otporu 60.000 slabo opremljenih boraca, austrougarske trupe su poslije jedne sedmice zauzele Cetinje i do 1918. držale Crnu Goru pod okupacijom.

Adolf Hitler
Adolf Hitler

1919. – U Berlinu je počeo ustanak predvođen komunističkom organizacijom “Savez Spartaka”, na čelu sa Rozom Luksemburg i Karlom Libknehtom.

1919. – Adolf Hitler je osnovao Nacional-socijalističku radničku partiju Njemačke, koja je osvojila vlast 1933. kad je Hitler poslije izbora postao kancelar. Strahovlada nacističke partije u Njemačkoj i većem dijelu Evrope trajala je do 1945., kad je Njemačka u Drugom svjetskom ratu poražena i bezuslovno kapitulirala.

1928. – Rođen je pakistanski državnik Zulfikar Ali Buto, predsjednik Pakistana od 1971. do 1973, kada je postao premijer. U julu 1977. vojnim pučem ga je uklonio general Mohamed Zija ul Hak. Buto je uhapšen, a sud diktatorskog režima Zije u martu 1978. osudio ga je na smrt pod neuvjerljivim optužbama da je naredio ubistva političkih protivnika. Obješen je u aprilu 1979.

Umberto Eco
Umberto Eco

1932. – Rođen je Umberto Eco, italijanski romanopisac, esejist, filozof i lingvist. Bio je stručnjak za estetiku i etiku srednjeg vijeka, a njegov književni opus je sezao od knjiga za djecu, književnih kritika, eseja o srednjovjekovnoj estetici, antropologiji, do eseja i romana. Svoje sveobuhvatno znanje o srednjem vijeku Eko je iskoristio u romanu Ime ruže, objavljenom 1980. godine, po kojem je kasnije snimljen i film Ime ruže, a koji je njegovo ime proslavio u široj javnosti. Njegovo najpoznatije djelo o srednjem vijeku je Umjetnost i lijepo u estetici srednjeg vijeka. Umberto Eko je bio počasni doktor više od trideset univerziteta širom svijeta i nosilac brojnih odlikovanja.

1933. – Počela je izgradnja mosta “Golden Gate” u San Francisku.

1942. – Na osnovu sporazuma s nacističkom Njemačkom Prvi korpus bugarske fašističke vojske u Drugom svjetskom ratu započeo je okupaciju jugoistoka Srbije. Oko 25.000 bugarskih vojnika zamijenilo je Nijemce u tom dijelu Srbije, a iz Niške Banje je terorom nad civilima rukovodio štab Korpusa.

Savjet za uzajamnu ekonomsku pomoć
Savjet za uzajamnu ekonomsku pomoć

1949. – U Moskvi je počelo savjetovanje vlada SSSR, Bugarske, Čehoslovačke, Mađarske, Poljske i Rumunije, na kojem je donesena odluka o stvaranju Savjeta za uzajamnu ekonomsku pomoć radi organizacije i usklađivanja dugoročnog razvoja zemalja članica. Iste godine SEV-u je pristupila Albanija, a 1950. Istočna Njemačka.

1961. – Vojna vlada Perua uhapsila je stotine ljudi pod optužbom da su komunisti.

1968. – Aleksander Dubček postao je prvi sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Čehoslovačke, umjesto Antonjina Novotnog, i ubrzo je otpočeo proces liberalizacije poznat kao “Praško proljeće” ili “socijalizam s ljudskim likom”. Eksperiment je prekinut vojnom okupacijom Čehoslovačke u koje su trupe Varšavskog pakta ušle u avgustu 1968.

1969. – SSSR je lansirao “Veneru 5”, vasionski brod bez ljudske posade u pravcu Venere, a pet dana potom i “Veneru 6”, koji su do te planete stigli 16, odnosno 17. maja.

1971. – Socijalistička vlada Čilea uspostavila je diplomatske odnose s Kinom.

1972. – Američki predsjednik Richard Nixon naredio razvoj programa svemirskih šatlova.

Kambodža, Crveni Kmeri
Kambodža, Crveni Kmeri

1976. – Diktatorski maoistički režim Crvenih Kmera donio je novi ustav Kambodže, kojim je naziv zemlje promijenjen u Demokratska Kampućija.

1991. – Umro je južnoslavenski pisac Vasko Popa, najprevođeniji domaći pjesnik u drugoj polovini 20. vijeka. Nazivan je jezičkim čudotvorcem i posljednjim velikim originalnim pjesnikom. Djela: zbirke pjesama “Kora”, “Nepočin-polje”, “Sporedno nebo”, “Uspravna zemlja”, “Vučja so”, “Živo meso”, “Kuća nasred druma”, “Rez”, antologija narodnih umotvorina “Od zlata jabuka”, antologija poetskog humora “Urnebesnik”.

1991. – Izvršni komitet SEV ocijenio da je ta organizacija, osnovana 1949., “iscrpila svoje mogućnosti”. Nekoliko sedmica kasnije lideri zemalja članica su i formalno potvrdili gašenje SEV.

1991. – Kuba i SSSR potpisali su sporazum kojim je okončana povlašćena međusobna trgovina i ukinute vještački niske cijene.

2003. – U Rimu umro Massimo Girotti, jedan od najpopularnijih filmskih umjetnika u poslijeratnoj italijanskoj kinematografiji, poznat po ulogama u filmovima Luchina Viscontija “Opsesija”, “Smisao” i “Vještice”.

Wilhelm Conrad Röntgen
Wilhelm Conrad Röntgen

2004. – U Americi je stupio na snagu zakon da svi stranci, koji žele da uđu u SAD, moraju dati otiske prstiju i biti fotografisani.

2005. – Michael E. Brown, Chad Trujillo i David L. Rabinowitz otkrili Eridu, najveću poznatu patuljastu planetu u Sunčevom sistemu, koristeći snimke prvobitno snimljene 21. oktobra 2003. u opservatoriji Mount Palomar.

2006. – U akciji hapšenja Dragomira Abazovića, osmunjičenog za ratne zločine, snage EUFOR-a ubile su njegovu suprugu Radu Abazović (47), a teško ranile njihovog sina Dragoljuba (11) i samog Dragomira (48).

Posted by on 2020-01-05. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login