05.05. – Dogodilo se na današnji dan – U Bonu su počeli razgovori o ujedinjenju Njemačke.Umro francuski car Napoleon I Bonaparte, jedan od najvećih vojskovođa u historiji

Karl Heinrich Marx
Karl Heinrich Marx

1260. – Kublaj-kan zavladao je Mongolskim Carstvom.

1570. – Otomansko carstvo objavilo rat Veneciji zato što je odbila da mu preda mediteransko ostrvo Kipar.

1813. – Rođen je danski filozof, teolog i književnik Søren Kierkegaard, začetnik filozofije egzistencijalizma (“Ili-ili: fragmenti života”, “Pojam strepnje”, “Bolest na smrt”, “Stadijumi na životnom putu”, “Filozofske mrvice”).

1821. – Na ostrvu Sveta Jelena umro francuski car Napoleon I Bonaparte, jedan od najvećih vojskovođa u historiji, čiji su osvajački pohodi izmijenili Evropu. Umro je na ostrvu kao britanski zatvorenik

1818. – Rođen je njemački filozof Karl Heinrich Marx, teoretičar modernog socijalizma i komunizma. Sa Friedrichom Engelsom napisao je 1848. Komunistički manifest (“Prilog kritici Hegelove filozofije prava”, “Teze o Fojerbahu”, “Osamnaesti brimer Luja Bonaparte”, “Kapital – kritika političke ekonomije”).

Giuseppe Garibaldi
Giuseppe Garibaldi

1846. – Rođen poljski pisac Henryk Sienkiewicz, autor romana “Quo vadis” i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1905.

1860. – Italijanski revolucionar Giuseppe Garibaldi sa svojih “hiljadu crvenih košulja” isplovio je iz Genove prema Siciliji, koju je osvojio krajem jula.

1862. – Meksičke jedinice, predvođene Ignacijem Zaragozom pobijedile francuske  u Bitci kod Pueble.

1886. – Bay View, Wisconsin: pripadnici Nacionalne garde, prema naredbi guvernera Jeremiaha M. Ruska, zapucali u mnoštvo demostranata ispred čeličane i ubili sedam ljudi.

1930. – Britanske vlasti u Indiji uhapsile Mahatmu Gandhija zbog njegove kampanje građanske neposlušnosti.

1936. – Italijanske trupe okupirale Adis Abebu.

Mauthausen
Mauthausen

1941. – Car Haile Selassie vratio se u Adis Abebu nakon poraza italijanske vojske u Etiopiji.

1945. – Kanadske i britanske snage oslobodile Nizozemsku i Dansku od Njemačke okupacije.

1945. –  Sovjetske trupe su u Drugom svjetskom ratu ušle u mjesto Pinemunde, odakle su Nijemci ispaljivali rakete “V 1” i “V 2”. Američke trupe su oslobodile njemački nacistički koncentracioni logor Mathauzen.

1955. – Odlukom saveznika, Savezna Republika Njemačka ponovo je stekla suverenitet.

1961. – Iz Cape Canaverala je lansiran svemirski brod “Mercury” prva astronautska letjelica SAD s ljudskom posadom, kojim je upravljao Alan Bartlett Shepard.

Napoleon I Bonaparte
Napoleon I Bonaparte

1978. – “Crvene brigade” saopštile su da su ubile bivšeg premijera Italije Alda Mora, otetog u martu 1978. Njegovo tijelo pronađeno je dva dana kasnije u vozilu u centru Rima.

1981. – Bobby Sands postao je prvi od deset pripadnika IRA-e koji je umro u zatvoru Maze, u Sjevernoj Irskoj, od posljedica štrajka glađu.

1990. – U Bonu su počeli razgovori SSSR, SAD, Velike Britanije, Francuske i dviju njemačkih država o ujedinjenju Njemačke.

2003. – Haški tribunal podigao je optužnice protiv bivših pripadnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

2003. – Ruanda oslobodila više od 22.000 zatvorenika koji su uglavnom bili umiješani u masakr koji je 1994. počinila milicija Hutua, kada je ubijeno oko 800.000 etničkih Tutsija i umjerenih Hutua. U zatvorima je ostalo oko 80.000 ljudi koji čekaju suđenje.

Berlinski zid, Njemačka
Berlinski zid, Njemačka

2009. – Odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala Veselinu Šljivančaninu izrečena je kazna od 17 godina zatvora za zločine u Vukovaru, umjesto prvobitne kazne od 5 godina. Istovremeno, Žalbeno vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu pukovniku bivše JNA Miletu Mrkšiću, kojom je osuđen na 20 godina zatvora.

2014. – Umro je Timothy John Byford, engleski režiser, scenarist i autor, koji je radio u Jugoslaviji. Iza njega su ostale kultne TV serije za djecu: “Neven”, “Poletarac”, “Babino unuče”, “Metla bez drške”, “Nedeljni zabavnik”.

Posted by on 2019-05-05. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login