05.08. – Dogodilo se na današnji dan – Hrvatska vojska oslobodila okupirani grad Knin u vojnoj operaciji Oluja, što je simbolički značilo kraj tzv. Republike Srpske Krajine

William Wallace
William Wallace

1305. – William Wallace, vođa škotskog ustanka, pao je u ruke Engleza, koji su ga zatim smaknuli.

1716. – Austrijske snage od 40.000 vojnika pod vodstvom Eugenea de Savoiea porazile osmanlijsku vojsku kod Petrovaradina.

1850. – Rođen je francuski književnik Guy de Maupassant,  jedan od najznačajnijih autora kratke forme. Objavio je oko 300 pripovjedaka od kojih se veliki broj smatra remek-djelima svjetske književnosti.

1858. – Položen je prvi transatlantski kabl, kojim je uspostavljena telegrafska veza između Kanade i Velike Britanije. Postavljanje linije trajalo je dugo, jer je na dnu Atlantskog okeana kabl često pucao, a služio je samo do 1. septembra 1858, kad je veza prekinuta.

Friedrich Engels
Friedrich Engels

1895. – Umro je njemački sociolog, filozof i revolucionar Friedrich Engels. Njegova porodica posjedovala je fabrike u Njemačkoj i Engleskoj. Osnovne postavke materijalističkog poimanja svijeta izložio je u “Anti-Diringu”. U saradnji sa Marxom je napisao “Njemačku ideologiju” i “Manifest komunističke partije” i organizovao Prvu internacionalu – međunarodno udruženje radnika osnovano 1864. Poslije Marxove smrti 1883. nastavio je rad u Drugoj internacionali, osnovanoj 1889. i napisao “Porijeklo porodice, privatne svojine i države” i “Ludvig Fojerbah i kraj njemačke klasične filozofije”. Posljednje godine života, koje je proveo u Londonu, gdje je i umro, posvetio je redigovanju drugog i trećeg toma Marksovog “Kapitala”. Ostala djela: “Skica za kritiku nacionalne ekonomije”, “Položaj radničke klase u Engleskoj”, “Sveta porodica ili kritika kritičke kritike protiv Bruna Bauera i kompanije”.

1906. – Rođen John Huston, jedan od najpoznatijih američkih filmskih reditelja, koji se proslavio mnogobrojnim filmovima, uključujući “Malteški soko”, “Blago Sijera Madre”, “Džungla na asfaltu”.

1914. – Crna Gora objavila rat Austro-Ugarskoj.

1914. – Kuba, Meksiko, Urugvaj i Argentina proglasile su nezavisnost u Prvom svjetskom ratu.

1915. – Nijemci su u Prvom svjetskom ratu okupirali poljsku prijestonicu Varšavu.

1942. – Poginuo je Ante Jonić, narodni heroj Jugoslavije.

1949. – U zemljotresu jačine 6,75 stepeni Richterove skale, u Ekvadoru je poginulo oko 6.000 ljudi, a oko 100.000 ostalo je bez domova.

1962. – Američka filmska diva i seks-simbol Marilyn Monroe pronađena je mrtva u svomu stanu, a njezina smrt još ni do danas nije razjašnjena.

Nelson Mandela
Nelson Mandela

1962. – Nelson Mandela bačen u zatvor gdje će ostati sve do 1990.

1963. – SAD, SSSR i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske potpisale ugovor o kontroli nuklearnog oružja.

1964. – Američka filmska glumica Marilyn Monroe, jedna od najvećih holivudskih zvijezda i seks-simbol pedesetih godina prošlog vijeka,  izvršila je samoubistvo u 36. godini. Monroein zadnji dom bio je u Brentwoodu u Los Angelesu. Objavljeno je kako je uzrok smrti bilo predoziranje tabletama za spavanje

1974. – Predsjednik SAD Richard Nixon priznao da je učestvovao u prikrivanju afere „Watergate“ i blokiranju istrage o upadu u sjedište Demokratske stranke u poslovnom centru „Watergate“. Podnio je ostavku 9. avgusta.

1984. – Umro britanski pozorišni i filmski glumac Richard Burton. Poznat po ulogama u filmovima “Kleopatra”, “Ko se boji Virginije Woolf?”, “Noć iguane”, “Sutjeska”…

1986. – U Plavu tokom turneje umro Himzo Polovina, jedan od najboljih izvođača tradicionalne bh. sevdalinke. Bio je tekstopisac, kompozitor, odličan poeta i doktor – specijalista neuropsihijatar.

1991. – Umro je bosanskohercegovački slikar Mario Mikulić. Bio je profesor na Likovnoj akademiji u Sarajevu i jedan od osnivača tuzlanske Galerije.

Knin, 1995
Knin, Oluja, 1995

1994. – Avioni NATO bombardovali položaje bosanskih Srba oko Sarajeva, pošto su pripadnici Vojske Republike Srpske uzeli dio naoružanja iz skladišta mirovnih snaga UN, na planini Igman.

1995. – Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, što je simbolički značilo kraj tzv. Republike Srpske Krajine.

1995. – Borci Petog korpusa Armije RBiH nakon tri godine deblokirali bihaćku enklavu i kod mjesta Rakovica u Hrvatskoj spojili se sa postrojbama Hrvatske vojske.

1995. –  SAD i Vijetnam uspostavili su diplomatske odnose poslije višedecenijskog neprijateljstva i založili se za unaprijeđenje međusobne saradnje.

2000. – Umro britanski glumac Alec Guinness, dobitnik Oscara za film “Most na rijeci Kvaj” 1957. i Oscara za ukupan doprinos filmskoj umjetnosti 1980.

Norma Jeane Mortenson, Marilyn Monroe
Norma Jeane Mortenson, Marilyn Monroe

2005. – Za generalnu guvernericu Kanade imenovana je prvi put u historiji te zemlje žena imigrant crne puti Michaëlle Jean.

2012. – U Cuernavaci je preminula Chavela Isabel Vargas, kultna meksička pjevačica. Chavela je uspjela da snimi 80 albuma, postavši vodeća figura u umjetničkim krugovima Mexico Cityja sredinom 20. vijeka.

Posted by on 2022-08-05. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login