06.04. – Dogodilo se na današnji dan – 1945. Partizani u Drugom svjetskom ratu oslobodili Sarajevo od njemačkih okupatora, dok je 1992. počela opsada Sarajeva koja je trajala 1.425 dana. U Ruandi oboren avion u kojem su bili predsjednici Ruande i susjednog Burundija, nakon čega dolazi do nemilosrdnig rata i genocida.

Raffaello Sanzio da Urbino
Raffaello Sanzio da Urbino

885. – Umro je Metodije Solunski, koji je zajedno sa svojim mlađim bratom Ćirilom bio prvi slovenski prosvjetitelj i tvorac prvog slovenskog pisma – glagoljice.

1199. – Umro je engleski kralj Richard I Plantagenet,vitez “lavljeg srca”, jedan od vođa u Trećem krstaškom ratu i junak srednjovijekovnih legendi.

1320. – Prihvaćena je Deklaracija iz Arbroatha, deklaracija škotske nezavisnosti.

1483. – Rođen italijanski slikar Raffaello Sanzio da Urbino, poznat kao Raphael, najpotpuniji predstavnik renesanse u slikarstvu. Njegova djela, crtana i komponovana s nenadmašnim darom, odlikuju se klasičnom vedrinom i uzvišenošću misli i osjećanja. Slikao je madone, portrete, religiozne i mitološke kompozicije, freskama je u Vatikanu oslikao tri velike sale, a kao arhitekta jedno vrijeme je rukovodio gradnjom crkve Svetog Petra u Rimu. Umro je na svoj rođendan 1520. Djela: slike “Tri gracije”, “Madona djela Granduča”, “Madona u polju”, “Madona s češljugarom”, “Sikstinska madona”, “Lijepa povrtarka”, “Portret mladog čovjeka”, “Portret pape Julija Drugog”, “Baltazar Kastiljon”, “Kardinal Alidozi”, freske “Atinska škola”, “Parnas”, “Oslobođenje Sv. Petra”, “Izgnanje Heliodora”.

Matija I Korvin
Matija I Korvin

1490. – Umro je mađarski kralj Matija I Korvin, reformator mađarske države. Tokom vladavine od 1458. uspješno je ratovao protiv Turaka i Habsburgovaca, zauzevši 1486. i Beč u kojem je i umro. U Požunu (Bratislava) 1465. osnovao je univerzitet, a 1472. prvu štampariju. Nazvan je Korvin zbog gavrana (latinski – corvus) na njegovom štitu.

1528. – Umro njemački slikar Albrecht Dürer, jedan od najvećih renesansnih majstora. Po dubokom interesovanju za prirodu i čovjeka blizak je Leonardu da Vinciju, a po snazi, koja ponekad prelazi u brutalnost, izraziti je German. Minuciozan u radu, bio je obdaren velikom maštom, a realizam i misticizam kod njega ponekad idu uporedo. Izradio je portrete velike umjetničke i dokumentarne vrijednosti i mnoštvo izvanrednih gravira u drvetu i bakru, u kojima je naročito izražen precizan crtež /”Apokalipsa”, “Velika muka”, “Bogorodičin život”/. Rado je crtao prirodu, a radio je i akverele. Putovao je po Italiji i Holandiji, ali je najviše živio u Nirnbergu, gdje je stvorio najznačajnija djela, uključujući “Četiri apostola”, “Svetu Trojicu”, “Bogorodicu u ružičnjaku”, “Portret Holcšuera”.

1652. – Predstavnik Holandske istočnoindijske kompanije Jan van Riebeeck osnovao je u Kapuu prvo naselje bijelih doseljenika u Južnoj Africi.

1667. – U zemljotresu poginulo tri četvrtine stanovnika Dubrovnika, a veći dio grada je uništen.

1789. – George Washington izabran je za prvog predsjednika SAD.

napad na Jugoslaviju
napad na Jugoslaviju

1793. – U Francuskoj uspostavljen Komitet javne bezbjednosti, s diktatorskim ovlašćenjima, u kojem je dominirao Georges Jacques Danton, vođa radikalne grupe montanjara u Francuskoj revoluciji.

1895. – Dramski pisac Oscar Wilde uhapšen u Londonu zbog “djela velike pokvarenosti”.

1909. – Američki istraživač Robert Peary osvojio je Sjeverni pol, prešavši sa svojom ekspedicijom na sankama 1.600 kilometara.

1915. – Umro je bh. pjesnik Musa Ćazim Ćatić.

1917. + Objavom rata Njemačkoj SAD su ušle u Prvi svjetski rat.

1941. – Nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu bez objave rata napala Jugoslaviju. Beograd, koji je tri dana ranije proglašen otvorenim gradom, u 6.30 časova napala su 234 bombardera i 120 lovaca. Većina stanovnika jugoslovenske prijestonice je zatečena na spavanju, jer je bila nedjelja. U bombardovanju nastavljenom i naredna dva dana je poginulo oko 2.500 ljudi.

1941. – Etiopske i britanske trupe oslobodile su Adis Abebu, koju su u ratu sa Etiopijom početkom 1935. godine, okupirale italijanske snage.

oslobođeno Sarajevo
oslobođeno Sarajevo

1945. – Partizani u Drugom svjetskom ratu oslobodili Sarajevo od njemačkih okupatora. Prilikom borbi za oslobođenje grada, čuvajući električnu centralu koju su ustaše htjele da unište, poginuo je Vladimir Perić-Valter, koji je tokom rata ilegalno radio u Sarajevu, Zenici i Tuzli, gdje je organizovao obavještajnu mrežu.

1971. – U New Yorku je umro kompozitor Igor Stravinsky, jedan od začetnika i glavnih pobornika “nove muzike” 20. vijeka. Njegovi baleti “Žar ptica”, “Petruška”, “Posvećenje proleća” i mnoga simfonijska djela, opere i oratoriji obilježili su muzičko stvaralaštvo prošlog vijeka.

1990. – Nepalski vojnici i policajci otvorili vatru na demonstrante u blizini palate kralja Birendre u Katmanduu, usmrtivši najmanje 50 ljudi.

1992. – Ministarski savjet Evropske zajednice odlučio da njene članice priznaju bivšu jugoslovensku republiku BiH kao samostalnu državu.

opsada Sarajeva
opsada Sarajeva

1992. – Počinju blokade srpskih paravojnih snaga na ulicama Sarajeva i sa tim počinje opsada grada Sarajeva koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u historiji modernog ratovanja.

1992. – Umro je američki pisac i profesor biohemije ruskog porijekla Isaac Asimov, pisac naučno-fantastičke proze. Naučno-popularna djela: “Hemikalije života”, “Zvijezde i njihovi putevi”, “Unutar atoma”, “Svijet nitrogena”, “Ljudski mozak”, “Nauka, brojevi i ja”. Književna djela: “Ja, robot”, “Čelične pećine”, “Golo sunce”, “Vasionske struje”, “Zadužbina”, “Druga zadužbina”, “Zadužbina i carstvo”, “Kraj vječnosti”.

1994. – Usred građanskog rata u Ruandi između plemena Hutu i Tutsi raketom je u Ruandi oboren avion u kojem su bili predsjednici Ruande i susjednog Burundija Žuvenal Habjarimana i Siprijen Ntarjamira , što je djelovalo kao signal za nemilosrdno međusobno istrebljivanje Hutua i Tutsija. U genocidnim obračunima narednih mjeseci je poginulo najmanje milion ljudi, uglavnom civila.

Ruanda genocid
Ruanda genocid

2001. –SFOR i MUP Federacije BiH izveli akciju u osam ekspozitura i sjedištu Hercegovačke banke u Mostaru kako bi bila uspostavljena međunarodna uprava nad ovom institucijom, prema Odluci visokog predstavnika za BiH. U sukobima između pripadnika SFOR-a i hrvatskih demonstranata lakše povrijeđeno 18 vojnika međunarodnih mirovnih snaga u BiH.

2003. – Američko ministarstvo pravde je saopštilo da se broj zatvorenika u američkim zatvorima u 2002. povećao, i da je, po prvi put, prešao cifru od dva miliona, te da je u junu te godine u zatvorima registrovano ukupno 2.019.234 ljudi.

2008.- Filip Vujanović izabran za crnogorskog predsjednika, prvog od sticanja nezavisnosti.

2009. – Centralnu Italiju pogodila serija snažnih potresa. Epicentar potresa bio je sjeveroistočno od Rima u pokrajini Abruzzo, a najviše je stradao grad L’Aquila. U potresima je poginulo oko 300 osoba.

Posted by on 2021-04-06. Filed under Arhitektonski detalji, Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login