06.05. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je američki filmski glumac, režiser i producent Orson Welles, dobitnik Oskara za životno djelo 1971

osnovan grad Rim

Rim

1527. – Vojska Karla V. opljačkala je Rim, čime je završilo zlatno doba talijanske renesanse.

1919. – U Afganistanu počinje treći rat između Engleza i Afganistanaca.

1757. – U Sedmogodišnjem ratu pruski kralj Frederick II osvojio je Prag koji su branile austrijske trupe.

1758. – Rođen je jedan od vođa francuske revolucije Maximilien Robespierre, vođa jakobinaca i začetnik revolucionarnog terora.

1856. – Rođen je austrijski psihijatar Sigmund Freud, osnivač psihoanalize.

Sigmund Freud

Sigmund Freud

1856. – Rođen je američki istraživač Robert Edwin Peary koji je vodio je prvu ekspediciju koja je 1909. stigla na Sjeverni pol.

1861. – Rođen je indijski pisac i filozof Rabindranath Tagore, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913. (“Gradinar”, “Gitandžali”, “Grupa priča”, “Zlatan čamac”).

1862. – Umro je američki pisac Henry David Thoreau, jedinstven pesnik i filozof prirode u američkoj književnosti. Pisao je protiv ropstva, otimačkog rata SAD protiv Meksika od 1846. do 1848. u korist robovlasničkog Juga, propovijedao je vraćanje prirodi i spajao mistiku, filozofiju prirode i transcedentalizam. Dvogodišnje iskustvo usamljeničkog života u prirodi opisao je u knjizi “Valden, ili život u šumi”. Ostala djela: “Dnevnik” /14 knjiga/, eseji “Građanska neposlušnost”, “Ropstvo u Masačusetsu”, “Odbrana Džona Brauna”.

Orson Welles

Orson Welles

1915. – Rođen je američki filmski glumac, režiser i producent Orson Welles, dobitnik Oskara za životno djelo 1971. Njegov “Građanin Kane” smatra se jednim od najboljih filmova u istoriji kinematografije (“Macbeth”, “Othello”, “Treći čovjek”).

1919. – Na Versajskoj mirovnoj konferenciji Njemačkoj su oduzete kolonije u Africi.

1932. – Francuskog predsjednika Paula Doumera u Parizu je ubio ruski emigrant.

1942. – U četničkoj zasjedi ubijen je bosanskohercegovački književnik Hasan Kikić. 1937. godine zajedno sa Skenderom Kulenovićem i Safetom Krupićem u Zagrebu pokrenuo muslimanski časopis Putokaz. Sa početkom Drugog svjetskog rata odlazi u partizane.

Willy Brandt

Willy Brandt

1974. – Zapadnonjemački kancelar Willy Brandt podnio je ostavku zbog špijunske afere u kojoj je otkriveno da je njegov bliski saradnik Guenter Guillaume bio istočnonjemački špijun.

1991. – U Splitu su izbile demonstracije protiv JNA u kojima je ubijen vojnik Saško Gešovski.

1993. – Skupština Republike Srpske na Palama odlučila je da se o Vens-Ovenovom mirovnom planu za Bosnu i Hercegovinu izjasni narod. Na referendumu 15. i 16. maja protiv plana je glasalo 96 odsto birača.

1994. – Otvoren je tunel ispod La Manchea.

1996. – Vlada predsjednika Gvatemale Alvara Arzua i vođe ljevičarske gerile su potpisali sporazum o okončanju 35-godišnjeg građanskog rata.

La Manche

La Manche

2000. – Irska republikanska armija (IRA) objavila da je spremna da započne proces razoružanja svojih pripadnika i prihvatila ponovno otvaranje pregovora sa Komisijom za razoružanje Sjeverne Irske.

2000. – U blizini Nanta na jugu Francuske u izgorjelom automobilu fiat uno, pronađeno je telo paparaca Jeana Paula Andansona, koji je posljednjih deset godina fotografisao kraljevske porodice i filmske zvijezde. On i njegov auto dovođeni su u vezu za saobraćajnom nesrećom u Parizu kada je poginula princeza Dajana i njen prijatelj Dodi Al-Fayed.

Posted by on 2017-05-06. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login