06.09. – Dogodilo se na današnji – Rođen britanski muzičar Roger Waters, bass gitarista i jedan od glavnih tekstopisaca i pjevač engleskog rock benda Pink Floyd

1522. – Španski moreplovac Huan Sebastijan del Kano završio je prvo putovanje oko svijeta, koje je 1519. započeo Fernando Magelan sa pet brodova i 270 mornara. Del Kano je preuzeo komandu kada su 1521. Magelana ubili filipinski urođenici i vratio se u Španiju sa jednim brodom i 18 mornara.

1566. – Prilikom opsade Sigeta, u trećem pohodu na Beč, umro osmanlijski sultan Sulejman Drugi, tokom čije je 46-godišnje vladavine Otomansko carstvo bilo na vrhuncu moći. Osvojio je 1521. Beograd, 1522. grčko ostrvo Rodos, 1526. je potukao Mađare kod Mohača i potom pokorio Ugarsku. Također je zauzeo rusko poluostrvo Krim, Moldaviju, Tunis, Alžir i Besarabiju. Stizao je i pod Beč, ali ga nije osvojio. Naslijedio ga je Selim Drugi, ustoličen u Beogradu 28. oktobra 1566. godine.

1729. – Rođen je njemački pisac i filozof racionalizma Moses Mendelssohn, osnivač jevrejskog prosvjetiteljskog pokreta u Njemačkoj i tvorac prve moderne jevrejske filozofije religije.

1766. – Rođen engleski hemičar i fizičar John Dalton, jedan od osnivača atomske teorije materije. Objasnio je Prustov zakon stalnih proporcija, postavio zakon umnoženih proporcija i prvi određivao relativne atomske mase hemijskih elemenata. Ispitivao je osobine gasova, postavio zakon parcijalnih pritisaka i bavio se meteorologijom. Patio je od sljepila za boje, pa je proučavao i tu anomaliju, koja je po njemu nazvana daltonizam. Shvatanja je izložio u trotomnom djelu “Novi sistem filozofije hemije”.

1860. – Rođena je američka pacifistkinja i društvena reformatorica Jane Addams, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1931. Bavila se praktičnim rješavanjem socijalnih problema i bila predsjednica Međunarodne ženske lige za mir i slobodu.

1901. – U Buffalu je anarhista Leon Czolgosz izvršio atentat na predsjednika SAD-a, Williama McKinleya. McKinley je od zadobijenih rana umro sedmicu dana kasnije, a 14. septembra novi predsjednik SAD-a postao je Theodore Roosvelt.

1914. – Francuske trupe uz pomoć britanskog ekspedicionog korpusa krenule u kontraofanzivu na frontu širokom 500 kilometara, čime je počela prva velika bitka na rijeci Marni u Francuskoj u Prvom svjetskom ratu, u kojoj je za četiri dana njemačka vojska pretrpjela težak poraz.

1941. – Svim Jevrejima starijim od šest godina na teritoriju Njemačke naređeno je da nose žuti povez sa zvijezdom kao znak razlikovanja.

1943. – Rođen je britanski muzičar Roger Waters (Pink Floyd). Najpoznatiji je kao bass gitarista i jedan od glavni tekstopisaca i vodeći pjevač engleskog rock benda Pink DianaFloyd od 1964 do 1985. Poslije razilaska sa Pink Floydom, Waters je počeo solističku karijeru.  Relizirao je jedan od najvećih koncerta ikad – The Wall Concert u Berlinu 1990.   Filmska verzija albuma The wall bila je objavljena 1982 godine koju je režirao Alan Parker, a u glavnoj ulozi je Bob Geldof.

1944. – U trenutku kad je Crvena armija izbila na njene granice Bugarska u Drugom svjetskom ratu objavila rat nacističkoj Njemačkoj. Kao saveznik Njemačke Bugarska je u ratu okupirala dijelove Grčke i Jugoslavije.

1963. – Rođen je bosanskohercegovački pisac i historičar Husnija Kamberović.

1965. – Invazija Indije u Pakistan – ulaskom indijskih snaga u pakistanski Lahore, zaoštrava se konflikt zbog Kašmira, te prerasta u Indijsko-pakistanski rat.

1968. – Afrička kraljevina Ngvani (Svazilend) stekla je nezavisnost od Velike Britanije, čiji je posjed bila od 1881.

1988. – Jedanaestogodišnji dječak Thomas Gregory postao je najmlađa osoba koja je preplivala La Manche. Plivanje je trajalo 11 sati i 54 minuta.

1991. – Lenjingrad oficijelno, nakon šezdeset sedam godina, mijenja ime u Sankt Petersbourg.

1991. – SSSR priznao nezavisnost Litvanije, Letonije i Estonije.

1994. – Premijer Irske Albert Reynolds prvi put se, u ime irske vlade, sastao sa vođom sjevernoirske partije Sinn Féin (političko krilo Irske republikanske armije) Gerryjem Adamsom, s kojim je razgovarao o političkom rješenju dugogodišnje krize i sukoba rimokatolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj.

1997. – Britanska princeza Diana, koja je poginula 31. augusta u saobraćajnoj nesreći u Parizu, sahranjena je na porodičnom imanju, poslije pogrebne ceremonije koju je posredstvom TV prijemnika pratilo više od dvije milijarde ljudi širom svijeta.

1998. – U Tokiju je umro Akira Kurosawa (1910.- 1998.) japanski redatelj i scenarista, jedan od najsnažnijih i najutijecajnijih autora svjetske kinematografije.

2001. – Vrhovni sud Kazahstana osudio je bivšeg premijera Akezana Kazegeldina na deset godina zatvora zbog korupcije, ilegalnog posjedovanja oružja i zloupotrebe položaja.

2007. – U Modeni je umro talijanski tenor Luciano Pavarotti (1935.- 2007.), jedan od najpopularnijih opernih pjevača u svijetu. Bio je jedan od ¨tri tenora¨, čuvena pjevačka trojka u kojoj su bili i José Carreras i Plácido Domingo.

2009. – U Zagrebu u 77. godini umro Vanja Drach, poznati hrvatski glumac. Iako je poznatiji kao kazališni glumac, Drach je odigrao više od 20-ak značajnih uloga u filmovima različitog žanra.

Posted by on 2023-09-06. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login