06. 10. – Dogodilo se na današnji dan – Austro-Ugarska anektirala Bosnu i Hercegovinu, što je izazvalo duboku krizu u odnosima evropskih sila. Rođen norveški etnolog i istraživač Thor Heyerdahl, koji je 1947. predvodio šestočlanu ekspediciju “Kon-Tiki”

Rimljani
Rimljani

105. pne. – Bitka kod Arausiona (danas Orange u Francuskoj): Rimljani izgubili oko 100 000 ljudi u teškoj borbi sa varvarskim plemenima Kimbra i Tevtonaca.

1014. – Poslije katastrofalnog poraza njegove vojske, umro bugarski car Samuilo, koji je 976. digao ustanak protiv Romeje i osnovao državu između Dunava, Korintskog zaliva, Jadranskog i Crnog mora.

1697. – Eugen Savojski prešao Savu na svom pohodu prema Sarajevu. Prilikom povratka u Osijek s njim je Bosnu napustilo do 40.000 katolika.

1803. – Rođen je Aleksandr Andrejevič fon Bunge – ruski botaničar, orijentalist, sinolog, istraživač i liječnik.

Charles-Eduard Jeanneret-Gris, Le Corbusier
Charles-Eduard Jeanneret-Gris

1846. – Rođen je George Westinghouse, pronalazač zračne kočnice za lokomotive i tramvaje. Razvio je i sistem željezničkih signala i izgradio je turbine za hidroelektranu na Nijagarinim vodopadima, za koju je projekat izradio pronalazač Nikola Tesla i s koje je obezbijeđen prenos električne energije na daljinu zahvaljujući primjeni Teslinog pronalaska obrtnih magnetnih polja.

1878. – Hrvatski sabor zamolio cara Franju Josipa I da na temelju hrvatskog državnog prava Bosnu i Hercegovinu prisajedini Hrvatskoj što je car odbio.

1887. – Rođen francuski arhitekta i teoretičar švajcarskog porijekla Charles-Eduard Jeanneret-Gris, poznat kao Le Corbusier, jedan od najvećih arhitekata 20. vijeka, koji je korištenjem armiranog betona, stakla i gvožđa radikalno promijenio tradicionalni način gradnje.

1891. – Umro je irski političar Charles Stewart Parnell, koji je uveo nove metode u borbi protiv Engleza. Postavši 1875. član britanskog parlamenta, otpočeo je opstrukciju u zakonodavnom tijelu uz istovremenu blokadu na terenu. Zatvoren je 1881, ali je i iz zatvora upravljao borbom irskih nacionalista.

1903. – Rođen irski fizičar Ernest Thomas Sinton Walton, jedan od pionira nuklearne fizike, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1951. Sa Johnom Douglasom Cockcroftom, sa kojim je podijelio Nobelovu nagradu, razvio je 1929. prvi atomski akcelerator.

1908. – Austro-Ugarska anektirala Bosnu i Hercegovinu, što je izazvalo duboku krizu u odnosima evropskih sila. Da bi izbjegle rat, vodeće evropske zemlje priznale su aneksiju u martu 1909. Pod pritiskom evropskih sila aneksiju je priznala i Kraljevina Srbija.

Thor Heyerdahl, Kon-Tiki
Thor Heyerdahl, Kon-Tiki

1914. – Rođen norveški etnolog i istraživač Thor Heyerdahl, koji je 1947. predvodio šestočlanu ekspediciju “Kon-Tiki”, preplovivši splavom oko 9.000 kilometara između Perua i pacifičkog ostrva Tuamotu blizu Tahitija. Time je dokazao da su drevni narodi mogli da plove iz Južne Amerike do polinezijskih ostrva. Brodom napravljenim od papirusa 13 godina kasnije je preplovio Atlantski okean od Maroka do Barbadosa, pokazavši mogućnost uticaja starih Egipćana na predkolumbijske civilizacije u Americi.

1915. – Napadom na Srbiju Bugarska, koja je na početku rata proglasila neutralnost, uključila se u Prvi svjetski rat na strani Centralnih sila.

1927. – U filmu “Pjevač džeza”  (The jazz singer) s glumcem Alom Johnsonom, premijerno prikazanom u New Yorku, prvi put se čuo glas glumca, što je označilo početak ere zvučnog filma.

1930. – Rođen sirijski državnik i general Hafez al-Asad, koji je na vlast došao u novembru 1970. udarom vojnog krila Arapske socijalističke partije BAAS. Predsjednik Sirije bio je od 1971. do juna 2000. kada je umro u svom kabinetu. Naslijedio ga je sin Bašar al-Asad.

Aneksija BiH
Aneksija BiH

1937. – Društvo naroda osudilo agresiju Japana na Kinu, ali to nije imalo nikakve praktične posljedice za agresora.

1940. – Vlada Cvetković-Maček donijela je odluku o stvaranju vojnih koncentracijskih logora.

1955. – Rođen je Branko Črnac Tusta, radnik Uljanika i pjevač pulskog punk benda Kud Idijoti.

1958. – Američka nuklearna podmornica Seawolf izronila je na površinu kod obale Nove Engleske nakon dva mjeseca provedena u morskim dubinama, što je bio svjetski rekord u ostajanju pod morem.

1973. –  Napadom Egipta i Sirije na izraelske položaje na istočnoj obali Sueza i na Golanskoj visoravni počeo je vojni sukob Izraela i Arapa – Jomkipurski rat, okončan 22. oktobra rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a o prekidu vatre.

1973. – Jom Kipurski rat, arapska vojna koalicija predvođena Egiptom i Sirijom napada i zauzima Sinaj i Golansku visoravan.

1976. – Vojna hunta u Tajlandu srušila vladu Senija Pramođa, a vojska na univerzitetu u Bangkoku masakrirala velik broj studenata-ljevičara.

1981. – Na vojnoj paradi u Kairu teroristi ubili egipatskog državnika Anwara el-Sadata, predsjednika Egipta od oktobra 1970, ogorčeni njegovom odlukom da sklopi mir sa Izraelom.

Jogurt revolucija
Jogurt revolucija

1988. – Pod pritiskom demonstracija, tokom kojih je Slobodan Milošević učvršćivao svoju vlast u Srbiji, rukovodstvo Vojvodine podnijelo je ostavke. Tokom protesta demonstranti su na funkcionere koji su pokušali da im se obrate bacali jogurt, zbog čega je ovaj događaj kasnije popularno nazvan Jogurt revolucija.

1989. – Umrla američka filmska glumica Bette Davis, dobitnica dva Oscara za filmove Opasna i Jezebel.

2000. – Čelnici Demokratske opozicije Srbije (DOS) odlučili da osnuju Krizni štab za Jugoslaviju kako bi preuzeli vlast u upravljanju Srbijom. Ustavni sud SRJ priznao pobjedu DOS-a i Vojislava Koštunice na predsjedničkim izborima u Srbiji. Bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević čestitao novoizabranom jugoslovenskom predsjedniku Vojislavu Koštunici pobjedu.

Laza Ristovski
Laza Ristovski

2002. – Premijer Belgije Guy Verhofstadt uputio je prvo zvanično izvinjenje za deportovanje desetine hiljada Jevreja u koncentracione logore u nacističkoj Njemačkoj, koje su činili lokalni zvaničnici.

2004. – Pred Haškim tribunalom počelo suđenje bivšem komandantu snaga Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, optuženom za zločine nad Srbima na području opština Srebrenica, Bratunac i Skelani u periodu od juna 1992. do marta 1993. godine.

2007. – Umro je Laza Ristovski, klavijaturista rok grupe Bijelo dugme.

2012. – Umro bivši alžirski predsjednik Chadli Bendjedid, koji je svrgnut sa vlasti 1992, nakon čega je izbio desetogodišnji građanski rat u kome je stradalo više od 200.000 ljudi. Na čelo Alžira došao je 1979. godine.

Posted by on 2021-10-06. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login