07. 04. – Dogodilo se na današnji dan – Rođena je američka pjevačica Eleanor Gough McKay, poznata kao Billie Holiday. Rođen je američki filmski režiser, scenarista i producent Francis Ford Coppola, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca.

Univerzitet u Pragu, Prague University
Univerzitet u Pragu, Prague University

1348. – U Pragu je osnovan univerzitet, prvi u centralnoj Evropi.

1770. – Rođen je engleski pisac William Wordsworth, čija je poezija označila prelaz iz klasicizma u romantizam. Najznačajniji je stvaralac prve generacije engleskih romantičara i ideolog novih kretanja u poeziji, mada ih sam nije označio kao romantizam. Centralna tema njegove lirike bila je opis osjećanja mistične povezanosti s prirodom. Boravio je 1791. i 1792. u revolucionarnoj Francuskoj, postavši vatreni republikanac. Djela: zbirka pjesama “Lirske balade”, stihovana autobiografija “Preludijum”.

1772. – Rođen je francuski ekonomista Charles Fourier, socijalista-utopista koji je smatrao da je kapitalizam “asocijalan”, jer su u njemu pojedinci u stalnom ratu jedni s drugima. Ekonomsko-društveni razvoj razvrstao je u tri perioda: predindustrijski, “rasparčanu, neprijatnu industriju” u kapitalizmu i društvenu, privlačnu industriju. Smatrao je da se društvo može preobraziti u harmoniju pomoću eksperimentalnih zajednica falangi u kojima ljudska individualnost dostiže vrhunac, što doprinosi opštoj harmoniji. Djela: “Novi industrijski i društveni svijet”, “Teorija četiri pokreta”, “Sabrana djela” (šest knjiga, posthumno).

Billie Holiday
Billie Holiday

1866. – Zemunski štampar Ignjan Sopron, na poziv bosanskog vezira Šerifa Osman Paše, otvorio je prvu štampariju u Sarajevu i pokrenuo prve novine štampane u Bosni – nedjeljnik “Bosanski vjesnik“. List je uređivao Miloš Mandić, a izlazile su na srpskohrvatskom jeziku, ćirilicom i po Vukovom pravopisu.

1866. – U Sarajevu počela da radi prva štamparija i da izlaze prve novine u Bosni – nedjeljnik Bosanski vjesnik. List je uređivao Miloš Mandić, a izlazio je na srpskom i hrvatskom jeziku, ćirilicom i po Vukovom pravopisu. Pokrovitelj je bio bosanski valija Šerif Osman-paša.

1915. – Rođena je američka pjevačica Eleanor Gough McKay, poznata kao Billie Holiday, nazvana “kraljicom jazza i bluesa”. Prema muzičkim kritičarima, još se ni jedan džez-pjevač nije približio njenim interpretacijama.

Charles Fourier
Charles Fourier

1939. – Rođen je američki filmski režiser, scenarista i producent Francis Ford Coppola, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca u SAD u drugoj polovini 20. vijeka, dobitnik pet “Oskara” i dvije “Zlatne palme” festivala u Kanu. Filmovi: režija – “Demencija”, “Sada si veliki dječko”, “Dolina sreće”, “Pleme kiše”, “Kum”, “Prisluškivanje” (“Zlatna palma”), “Kum 2” (“Oskar”), “Veliki Gatsby”, “Apokalipsa sada” (“Zlatna palma”), “Kum 3”, “Kapetan Eo”, “Pegi Su se udala”, “Njujorške priče”, “Gori li Pariz?”, “Paton – žudnja za slavom” (“Oskar”), “Prisluškivanje”(“Oskar”), produkcija – “Američki grafiti”.

1939. – Fašistička Italija započela je invaziju Albanije.

1941. – Vlada Kraljevine Jugoslavije je proglasia rat s Njemačkom i Italijom, i naredila opštu mobilizaciju.

1948. – Osnovana je, pri UN-u, Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO) sa sjedištem u Ženevi. Današnji dan je proglašen za Svjetskim danom zdravlja.

1951. – Rođen je bosanskohercegovački pozorišni i filmski režiser Sulejman Kupusović. Režirao je prvu bošnjačku operu “Hasanaginica”, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. marta 2000. godine. Umro je u Sarajevu 15. augusta 2014.

1962. – Uhapšen je jugoslovenski političar i disident Milovan Đilas, jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita. Razlog hapšenja bilo je objavljivanje njegove knjige “Razgovori sa Staljinom”. Bilo je to četvrto hapšenje i suđenje Đilasu od januara 1954. godine kada se razišao sa rukovodstvom Kumunističke partije Jugoslavije.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito

1963. – Donesen je ustav kojim je naziv Federativna Narodna Republika Jugoslavija promijenjen u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, a Josip Broz proglašen doživotnim predsjednikom države.

1988. – Umro je Hamdija Pozderac, bosanskohercegovački političar, predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik ustavne komisije SFRJ 1970-ih i 80-ih godina.

1992. – Skupština u Banja Luci na osnovu plebiscita koji je je organizovao SDS u u novembru 1991. proglasila je nezavisnost Republike Srpske, a Biljana Plavšić i Nikola Koljević su saopštili da su podnijeli ostavke u Predsjedništvu BiH.

1992. – SAD su priznale bivše jugoslovenske republike Sloveniju, Hrvatsku i BiH.

1992. – Hrvatska je priznala BiH kao nezavisnu državu.

Ruanda genocid
Ruanda genocid

2003. – Osumnjičeni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića – Zvjezdan Jovanović je priznao da je pucao na premijera zbog ubjeđenja, a ne radi novca. On je u iskazu naveo da je ubistvo od njega tražio Milorad Luković.

2004. – Sud u Moskvi osudio je ruskog istraživača Igora Sutjagina, optuženog za špijunažu u službi SAD, na zatvorsku kaznu od 15 godina.

2004. – Ruanda je obilježila desetu godišnjicu od genocida u kojem je stradalo oko 800. 000 ljudi.

2004. – Više od 600 Iračana je poginulo, a preko 400 je ranjeno u bombardovanju džamije u Faludži, iračkom gradu koji je danima bio pod opsadom američkih marinaca.

2006. – Sud BiH osudio je Neđu Samardžića na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv čovječnosti u Foči 1992. i 1993. godine, što je prva presuda za ratne zločine od formiranja Odjeljenje za ratne zločine Suda BiH.

Francis Ford Coppola
Francis Ford Coppola

2009. – Bivši predsjednik Perua Alberto Fuhimori osuđen je na 25 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti tokom vladavine od 1990. do 2000. godine. To je prva presuda demokratski izabranom šefu države jedne latinoameričke zemlje pred domaćim sudom.

2017. – U padu vojnog aviona G-4 kod u selu Slatina kod Šapca poginula su dva srbijanska pilota.

2017. – U Zagrebu umro Relja Bašić, hrvatski i jugoslovenski pozorišni , filmski i televizijski glumac i redatelj.

Posted by on 2020-04-07. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login