07. 04. – Dogodilo se na današnji dan – Rođena je američka pjevačica Eleanor Gough McKay, poznata kao Billie Holiday

Univerzitet u Pragu, Prague University

Univerzitet u Pragu, Prague University

1348. – U Pragu je osnovan univerzitet, prvi u centralnoj Evropi.

1770. – Rođen je engleski pisac William Wordsworth, čija je poezija označila prelaz iz klasicizma u romantizam. Najznačajniji je stvaralac prve generacije engleskih romantičara i ideolog novih kretanja u poeziji, mada ih sam nije označio kao romantizam. Centralna tema njegove lirike bila je opis osjećanja mistične povezanosti s prirodom. Boravio je 1791. i 1792. u revolucionarnoj Francuskoj, postavši vatreni republikanac. Djela: zbirka pjesama “Lirske balade”, stihovana autobiografija “Preludijum”.

1772. – Rođen je francuski ekonomista Charles Fourier, socijalista-utopista koji je smatrao da je kapitalizam “asocijalan”, jer su u njemu pojedinci u stalnom ratu jedni s drugima. Ekonomsko-društveni razvoj razvrstao je u tri perioda: predindustrijski, “rasparčanu, neprijatnu industriju” u kapitalizmu i društvenu, privlačnu industriju. Smatrao je da se društvo može preobraziti u harmoniju pomoću eksperimentalnih zajednica falangi u kojima ljudska individualnost dostiže vrhunac, što doprinosi opštoj harmoniji. Djela: “Novi industrijski i društveni svijet”, “Teorija četiri pokreta”, “Sabrana djela” (šest knjiga, posthumno).

1866. – Zemunski štampar Ignjan Sopron, na poziv bosanskog vezira Šerifa Osman Paše, otvorio je prvu štampariju u Sarajevu i pokrenuo prve novine štampane u Bosni – nedjeljnik “Bosanski vjesnik“. List je uređivao Miloš Mandić, a izlazile su na srpskohrvatskom jeziku, ćirilicom i po Vukovom pravopisu.

Billie Holiday

Billie Holiday

1915. – Rođena je američka pjevačica Eleanor Gough McKay, poznata kao Billie Holiday, nazvana “kraljicom jazza i bluesa”. Prema muzičkim kritičarima, još se ni jedan džez-pjevač nije približio njenim interpretacijama.

1939. – Rođen je američki filmski režiser, scenarista i producent Francis Ford Coppola, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca u SAD u drugoj polovini 20. vijeka, dobitnik pet “Oskara” i dvije “Zlatne palme” festivala u Kanu. Filmovi: režija – “Demencija”, “Sada si veliki dječko”, “Dolina sreće”, “Pleme kiše”, “Kum”, “Prisluškivanje” (“Zlatna palma”), “Kum 2” (“Oskar”), “Veliki Gatsby”, “Apokalipsa sada” (“Zlatna palma”), “Kum 3”, “Kapetan Eo”, “Pegi Su se udala”, “Njujorške priče”, “Gori li Pariz?”, “Paton – žudnja za slavom” (“Oskar”), “Prisluškivanje”(“Oskar”), produkcija – “Američki grafiti”.

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola

1939. – Fašistička Italija započela je invaziju Albanije.

1941. – Vlada Kraljevine Jugoslavije je proglasia rat s Njemačkom i Italijom, i naredila opštu mobilizaciju.

1948. – Osnovana je, pri UN-u, Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO) sa sjedištem u Ženevi. Današnji dan je proglašen za Svjetskim danom zdravlja.

1951. – Rođen je bosanskohercegovački pozorišni i filmski režiser Sulejman Kupusović.

1962. – Uhapšen je jugoslovenski političar i disident Milovan Đilas, jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita. Razlog hapšenja bilo je objavljivanje njegove knjige “Razgovori sa Staljinom”. Bilo je to četvrto hapšenje i suđenje Đilasu od januara 1954. godine kada se razišao sa rukovodstvom Kumunističke partije Jugoslavije.

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito

1963. – Donesen je ustav kojim je naziv Federativna Narodna Republika Jugoslavija promijenjen u Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, a Josip Broz proglašen doživotnim predsjednikom države.

1988. – Umro je Hamdija Pozderac, bosanskohercegovački političar, predsjednik predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik ustavne komisije SFRJ 1970-ih i 80-ih godina.

1992. – Skupština u Banja Luci na osnovu plebiscita koji je je organizovao SDS u u novembru 1991. proglasila je nezavisnost Republike Srpske, a Biljana Plavšić i Nikola Koljević su saopštili da su podnijeli ostavke u Predsjedništvu BiH.

1992. – SAD su priznale bivše jugoslovenske republike Sloveniju, Hrvatsku i BiH.

1992. – Hrvatska je priznala BiH kao nezavisnu državu.

2003. – Osumnjičeni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića – Zvjezdan Jovanović je priznao da je pucao na premijera zbog ubjeđenja, a ne radi novca. On je u iskazu naveo da je ubistvo od njega tražio Milorad Luković.

2004. – Sud u Moskvi osudio je ruskog istraživača Igora Sutjagina, optuženog za špijunažu u službi SAD, na zatvorsku kaznu od 15 godina.

Ruanda genocid

Ruanda genocid


2004. – Ruanda je obilježila desetu godišnjicu od genocida u kojem je stradalo oko 800. 000 ljudi.

2006. – Sud BiH osudio je Neđu Samardžića na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv čovječnosti u Foči 1992. i 1993. godine, što je prva presuda za ratne zločine od formiranja Odjeljenje za ratne zločine Suda BiH.

2009. – Bivši predsjednik Perua Alberto Fuhimori osuđen je na 25 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti tokom vladavine od 1990. do 2000. godine. To je prva presuda demokratski izabranom šefu države jedne latinoameričke zemlje pred domaćim sudom.

Posted by on 2017-04-07. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login