07.07. – Dogodilo se na današnji dan – Umro osnivač i vođa legendarne britanske rok-grupe Pink Floyda Syd Barrett. U Zagrebu je rođen Miroslav Krleža, književnik, enciklopedist i jedan od najvećih hrvatskih i jugoslovenskih književnika 20. vijeka.

1585. – Pod pritiskom katoličke „Svete lige“ francuski kralj Anri III izdao je Nemurski edikt protiv hugenota.

1807. – U Tilzitu je potpisan mirovni ugovor kojim je završen rat Francuske i Rusije, učesnice u koaliciji protiv Napoleona. Ugovor, koji je ostao na snazi do Napoleonove invazije na Rusiju 1812, podrazumjevao je i savezništvo, a Napoleon se, pored ostalog, obavezao da neće progoniti Crnogorce zbog njihove borbe protiv Francuske.

1854. – Umro njemački fizičar Georg Simon Ohm. Po njemu je dobila ime jedinica za mjerenje električnog otpora u međunarodnom sistemu mjera – om.

1882. – Rođen je bjeloruski pjesnik i pisac Janka Kupala (1882.- 1942.). Mnogi ga smatraju najvećim piscem 20. stoljeća na bjeloruskom jeziku.

1887. – Rođen francuski slikar i grafičar rusko-jevrejskog porijekla Marc Chagall. Ilustrovao je Gogoljeve “Mrtve duše” i Bibliju i oslikao parisku Operu, sinagogu u Jerusalemu, zgradu UN-a u New Yorku i uradio vitraže u katedrali u Metzu.

1893. – U Zagrebu je rođen Miroslav Krleža, književnik, enciklopedist i jedan od najvećih hrvatskih i  jugoslovenskih književnika 20. vijeka. Krleža je ostvario golem opus (po različitim brojanjima, njegova sabrana djela obuhvaćaju između 50 i 80 svezaka) koji pokriva kako središnje književnoumjetničke žanrove, tako i atipične ili marginalne zapise (enciklopedijske natuknice, prepiska o raznim temama, putopisi…). Djela: Balade Petrice Kerempuha, Hrvatski bog Mars, Povratak Filipa Latinovicza, Banket u blitvi, Zastave…

1898. – SAD su anektirale Havaje.

1911. – Rođen italijanski kompozitor Gian Carlo Menotti, poznat po operama sa temama iz savremenog života, za koje je sam pisao libreta. Osnovao je muzički festival u Spoletu.

1930. – Umro je engleski pisac Arthur Conan Doyle, ljekar po profesiji, koji se proslavio kriminalističkim romanima i pripovijetkama u kojima su glavni junaci izmišljeni detektiv Sherlock Holmes i njegov prijatelj dr. Watson, začevši tako detektivsku literaturu. Plemićku titulu je dobio 1902. za zasluge u odbrani britanskih interesa, posebno u drugom Burskom ratu. Poslije pogibije sina u Prvom svjetskom ratu odao se spiritualizmu. Djela: romani “Grimizna studija”, “Pustolovine Sherlocka Holmesa”, “Uspomene Sherlocka Holmesa”, “Baskervilski pas”, “Bijeli odred”, “Izgubljeni svijet”, “Veliki burski rat”, studija “Istorija britanskog pohoda u Francuskoj i Flandriji”, djelo o spiritualizmu “Istorija spiritualizma”, memoarska proza “Uspomene i pustolovine”.

1937. – Sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marko Polo blizu Pekinga počeo je drugi japansko-kineski rat, odnosno, po kineskom shvaćanju, drugi svjetski rat.

1940. – U Liverpoolu je rođen Ringo Starr, bubnjar legendarnih The Beatlesa.

1941. – Pod vođstvom komunista u Srbiji je počeo ustanak protiv njemačke okupacije.

1947. – Farmer iz savezne države New Mexico pronašao je čudne metalne krhotine, te obavijestio šerifa koji je alarmirao vojnu bazu Roswell, čime je započeo najpoznatiji svjetski NLO slučaj.

1960. – Pravdajući se zaštitom “ugroženih” života svojih državljana Belgija, samo sedam dana poslije proglašenja nezavisnosti Konga, uputila padobranske jedinice u tu afričku zemlju. Kongoanski premijer Patris Lumumba odmah je zatražio intervenciju UN, ali blokovski podijeljena svjetska organizacija nije brzo djelovala, pa je provincija Katanga objavila otcjepljenje, što je izazvalo građanski rat. Lumumba, simbol kongoanske nezavisnosti, zbačen je u oktobru 1960, odveden u Katangu i ubijen u februaru 1961.

1973. – Umro je njemački filozof i sociolog Max Horkheimer.

1978. – Solomonska Ostrva proglasila su nezavisnost.

1991. – Desetodnevni rat u Sloveniji završava Brijunskim sporazumom koji država Slovenija potpisuje sa Jugoslavijom. Sporazumom se vlada SFR Jugoslavije obavezala da će povući JNA iz Slovenije, a slovenačke vlasti su se obavezale na demobilizaciju slovenačkih trupa. Odluke Slovenije i Hrvatske o nezavisnosti suspendovane su na tri mjeseca. Prihvaćeno je da u Sloveniju i Hrvatsku dođu posmatrači EZ-a.

1994. –  U Jemenu okončan dvomjesečni građanski rat, ulaskom trupa Sjevernog Jemena u glavni grad Južnog Jemena Aden.

1997. – Umro je Mate Boban, bivši predsjednik tzv. “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” i Hrvatske demokratske zajednice u BiH.

2000. – Umro je Nikola Hercigonja, jugoslovenski kompozitor i muzikolog.

2000. – Cijeli tiraž knjige “Harry Potter i vatreni pehar”, četvrti nastavak avantura dječaka mađioničara, rasprodat je u pretplati, prije nego što je izašao iz štampe.

2000. – U Beogradu umro kompozitor i muzikolog Nikola Hercigonja. Njegova muzika inspirisana je nacionalnom historijom i folklorom (scenski oratorijum “Gorski vijenac”, simfonijski ples “Linđo”).

2001. – Nakon četiri dana pregovora, SAD su predale japanskim vlastima narednika Timothya Woodlanda, osumnjičenog za silovanje mlade Japanke na ostrvu Okinava, čime je razriješen diplomatski spor između dvije zemlje. Woodland je kasnije osuđen na 32 mjeseca zatvora. Slučaj je izazvao revolt stanovnika tog japanskog ostrva, na kojem su 1995. tri američka vojnika silovala 12-godišnju djevojčicu.

2002. – Pripadnici SFOR-a u Bratuncu uhapsili Miroslava Deronjića, bivšeg predsjednika SDS-a u ovom gradu. Optužen da je organizirao masakr nad Bošnjacima iz Glogove. Haški sud ga osudio na 10 godina zatvora. Umro u maju 2007. u švedskom zatvoru.

2005. – U seriji eksplozija u podzemnoj željeznici i gradskom autobusu u Londonu život je izgubilo 56 osoba, a više od 700 je povrijeđeno. Odgovornost za napade preuzela je islamistička grupa Al-Kaida za Evropu.

2006. – Umro osnivač i vođa legendarne britanske rok-grupe Pink Floyda Syd Barrett. Vođa Pink Floyda je rođen kao Roger Barrett u Cambridgeu, a članove buduće grupe Rogera Watersa i Davida Gilmoura upoznao je u školi u univerzitetskom gradu.

2014. – Umro je beogradski pozorišni i filmski glumac Bora Todorović, dobitnik nagrada i priznanja, među kojima i Grand Prixa u Kanu za ulogu u filmu “Profesionalac”.

Posted by on 2024-07-07. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login