07.09. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je Dino Dvornik, muzičar, pjevač, skladatelj, glumac i tekstopisac

Borodinska bitka

Borodinska bitka

1566. – Umro je hrvatski ban Nikola Šubić Zrinski.

1701. – U Hagu je potpisan sporazum Engleske, Austrije i Holandije protiv Francuske, poznat kao “Druga velika alijansa“.

1714. – Car Karlo VI potpisao je u Rahstatu sa Francuzima “Badenskimir”, kojim je okončan Rat za špansko nasljeđe, a Francuzima su pripali Alzas i Strazbur.

1812. – Završena je Borodinska bitka, blizu Moskve, jedna od najkrvavijih bitaka u Napoleonovim ratovima, u kojoj su Rusi pod komandom Kutuzova izgubili 44.000 vojnika, a Napoleon njih 50.000, među kojima i 23 generala. Sedmicu dana kasnije Napoleon je ušao u Moskvu.

Brazil, nezavisnost

Brazil, nezavisnost

1822. – Brazil je proglasio nezavisnost od Portugala, koju je bivša metropola priznala tek 1828.

1848. – Radi smirivanja pobunjenih seljaka u slovenskim dijelovima carevine, Austrija donijela zakon o rasterećenju zemljišta (patent o ukidanju zemljišnih tereta). Seljački pokret se zbog podvojenosti građanstva i seljaštva nije razvio u široku seljačku bunu, ali je bitno uticao na razvoj događaja u revolucionarnoj 1848.

1860. – Italijanski revolucionar Giuseppe Garibaldi je sa svojim “crvenokošuljašima” zauzeo Napulj, u ratu za oslobođenje zemlje od Austrijanaca i ujedinjenje Italije.

1890. – Uprava varoši Beograda protjerala narodnog prosvjetitelja i utopijskog socijalistu Vasu Pelagića pod optužbom da je knjigom “Dužnost vlade i vlasti”, koja je odmah zaplijenjena, nanio uvredu njegovom kraljevskom veličanstvu (Aleksandru Obrenoviću). Pod pritiskom javnog mnijenja Skupština je 1891. odobrila povratak Pelagića u Srbiju.

1901. – Potpisan je Pekinški protokol kojim je okončan “Bokserski ustanak” u Kini. Pobunu protiv stranaca ugušile su evropske sile, Japan i SAD, a Kina je primorana da plati odštetu za njihovu imovinu uništenu tokom ustanka.

Buddy Holly

Buddy Holly

1914. – Rođen je američki fizičar James Alfred van Allen. Pomoću Gajger-Milerovih brojača postavljenih 1958. na vještačke satelite “Eksplorer 1” i “Eksplorer 2” otkrio je dva pojasa pojačanog zračenja oko planete Zemlje, koji su kasnije nazvani “Van Elenovi radijacioni pojasevi”.

1936. – Rođen je Buddy Holly, američki muzičar.

1940. – Njemačka avijacija pod komandom Hermanna Goeringa počela je bombardovanje Londona. Prvog dana poginulo je više od 300 ljudi.

1949. – Umro je meksički slikar Jose Clemente Orozco. Smatra se najvećim slikarem murala u 20. vijeku, dekorisao je mnoge zgrade u Meksiku i SAD.

Mira Furlan

Mira Furlan

1955. – Rođena je u Zagrebu Mira Furlan, filmska, pozorišna i TV glumica. Isprva istaknuta glumica HNK u Zagrebu, da bi osamdesetih postala jedna od vodećih jugoslavenskih filmskih glumica. Osobito se istaknula u filmovima Kiklop, U raljama života, Za sreću je potrebno troje i Lepota poroka. Od početka devedesetih živi u SAD, gdje je postigla svjetsku slavu nastupima u TV-serijama Babylon 5 i Izgubljeni.

1962. – Tajvan prekinuo diplomatske odnose sa Laosom, nekoliko časova pošto je ta zemlja jugoistočne Azije uspostavila diplomatske odnose s Kinom i Sjevernim Vijetnamom.

1964. – U mjestu Sip na jugoslovenskoj i u Gura Vaji na rumunskoj obali Dunava, uz prisustvo predsjednika Jugoslavije i Rumunije Josipa Broza Tita i Gheorghe Gheorghiu Deja, postavljen je kamen temeljac na gradilištu hidroelektrane Đerdap.

1975. – Završeno je preseljavanje Turaka na Kipru. Pod nadzorom UN-a, oko 9.000 ljudi prebačeno je sa juga na sjever zemlje.

1990. – Kao odgovor na reviziju Ustava Srbije 1989., kojom je značajno smanjena autonomna vlast u pokrajinama Vojvodini i Kosovu, 144 albanskih delegata Skupštine Kosova proglasili su u Kačaniku Ustav Republike Kosovo.

London, bombardovanje

London, bombardovanje

1991. – U Hagu je počela sa radom Međunarodna mirovna konferencija o Jugoslaviji. U radu konferencije učestvovali su svi članovi Predsjedništva SFR Jugoslavije, predsjednik savezne vlade i šestorica predsjednika jugoslovenskih republika. Predsjedavajući Konferencije, na kojoj je usvojena Deklaracija o mirnom rješenju jugoslovenske krize, bio je lord Carington.

1993. – Šest bivših sovjetskih republika – Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Uzbekistan, Armenija i Tadžikistan – potpisalo je sporazum o zadržavanju rublje kao zajedničke valute.

1997. – U egzilu u Maroku umro je Mobutu Sese Seko, predsjednik i diktator Zaira od 1965. do 1997., kada ga je sa vlasti zbacio Laurent Kabila.

2004. – Umro je Beyers Naude, južnoafrički svećenik, jedan od rijetkih bjelaca koji je bio simbol otpora tokom godina aparthejda.

2006. – SAD službeno predaju kontrolu nad iračkim vojnim snagama premijeru vlad, Nuri al-Malikiju.

Dino Dvornik

Dino Dvornik

2008. – Umro je Dino Dvornik, muzičar, pjevač, glumac, skladatelj i tekstopisac. 1980. godine sastavio je pop grupu nazvanu “Kineski Zid” s kojom je promovisao funk muziku. Godine 1988. debitirao je na Zagreb-festu sa pjesmom “Tebi pripadam” i osvojio nagradu za najboljeg debitanta. 1996. godine osvojio je Porina za pjesmu “Afrika”, a 1997. godine dobija Porina za album “Enfant terrible”. Godine 1998. dobio je Porina za album “Vidi ove pisme” kao najbolji kompilacijski album. Kao dijete glumio je i u seriji “Naše malo misto”, a nakon toga u još nekoliko dječjih filmova i serija.

Posted by on 2017-09-07. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login