08.01. – Dogodilo se na današnji dan – Rođeni: vrhunski muzičar David Bowie te istaknuti engleski fizičar Stephen Hawking. Umro kralj rock and rolla Elvis Presley

Marco Polo
Marco Polo

1324. – Umro je italijanski istraživač Marko Polo, najpoznatiji evropski srednjovjekovni putnik. Godine 1271.
sa 17 godina krenuo je iz Venecije ka Dalekom istoku, a njegovi doživljaji, zabilježeni u djelu “Knjiga svjetskih čudesa” (1298.), kasnije poznatom pod nazivom “Milion”, podstakli su pomorce evropskih zemalja da krenu u potragu za morskim putevima ka Dalekom istoku.

1537. – Osnovana je Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu.

1589. – Rođen je pisac Ivan Gundulić, čija je poezija prožeta strasnim pozivima na slobodu i borbu porobljenih Slovena protiv Osmanlija. U najznačajnijem djelu – epu “Osman” opjevao je turski poraz u Hoćimskoj bici 1621. i smrt sultana Osmana Drugog u janičarskoj pobuni godinu dana kasnije, videći u tim događajima predznak propasti Otomanskog carstva i oslobođenja Južnih Slovena. U mladosti je pisao melodrame, pastorale i lirske pjesme, koje su najvećim dijelom izgubljene. Ostala djela: drama “Dubravka”, spjev “Suze sina razmetnoga”.

Galileo Galilei
Galileo Galilei

1642. – Umro je Galileo Galilei, italijanski fizičar i astronom.

1679. – Francuski istraživač Robert Cavelier de La Salle otkrio je vodopade Nijagare.

1867. – Afroamerikanci dobili su pravo glasa u Washingtonu.

1870. – Rođen je španski general Migel Primo de Rivera i Orbaneha, profašistički vojni diktator Španije od septembra 1923. do januara 1930. Njegov režim je pokušao da ujedini Španiju geslom “Jedna zemlja, jedna vjera, jedna monarhija”, ali nije uspio da stvori prihvatljiv politički sistem, pa je podnio ostavku pod pritiskom armije, čiju je podršku izgubio.

1896. – Umro je francuski pisac Paul Verlaine, koji je poeziju obogatio novom muzikalnošću, a lirski izraz novim nijansama. Njegova poema “Pjesničko umijeće” prihvaćena je kao manifest simbolizma (“Romanse bez riječi”, “Galantne svečanosti”, “Elegije”, “Mudrost”).

1899. – Rođen je cejlonski državnik Solomon Bandaranaike, osnivač i vođa Partije slobode i premijer Cejlona od 1956. do 1959, kad je ubijen u atentatu. Zalagao se za ukidanje stranih vojnih baza, nacionalizaciju stranog kapitala i vanblokovsku spoljnu politiku. Na premijerskom položaju 1960. ga je, poslije pobjede na izborima, naslijedila udovica Sirimavo.

1902. – Rođen je ruski političar Georgij Maksimilijanovič Maljenkov, koji je 1953. na položaju premijera naslijedio preminulog Josifa Staljina. U februaru 1955. dao je ostavku i postao jedan od potpredsjednika u vladi Nikolaja Bulganjina, a u junu 1957. smijenjen je s funkcije u vladi i isključen iz Politbiroa i Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije SSSR pod optužbom da je učestvovao u zavjeri za obaranje Nikite Hruščova.

Elvis Presley
Elvis Presley

1923. – Nakon izvještaja Reparacione komisije krajem 1922. da Njemačka kasni sa isporukama uglja na ime ratne odštete Francuskoj i Belgiji, francuske i belgijske trupe ušle su u Rursku oblast. Kriza je sporazumno riješena sredinom 1924., a u julu 1925. Francuzi su počeli da evakuišu trupe iz Rura.

1926. – Abdul Aziz ibn Saud postao je kralj Hedžasa, a naziv zemlje promijenjen je u Saudijska Arabija.

1935. – Rođen je američki muzičar Elvis Presley, kralj rock’n’rolla, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina XX vijeka. Počeo je javno pjevati već s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. Uspon Elvisa Presleya počinje sredinom 50-tih godina hitovima That’s All Right Mama i Heartbreak Hotel. U periodu od 1960. do 1975. godine izdao je 52 ploče i prodao oko 600 miliona nosača zvuka i glumio u dvadesetak filmova. Stoga ne čudi da je u periodu od 1957. do 1966. godine Presley bio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca. Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: U 20-ak godina karijere objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 sedmica.

Stephen Hawking
Stephen Hawking

1942. – Rođen je Stephen Hawking, istaknuti engleski fizičar. Reputaciju jednog od vodećih svjetskih naučnika XX vijeka stekao je nakon objavljivanja knjige o porijeklu univerzuma “Kratka istorija vremena” (A Brief History of Time), koja je zauzela prvo mjesto na listi bestsellera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordnih 237 sedmica. Danas je profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Univerziteta Cambridge, na kojoj su nekada predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca. Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, posebno u kontekstu crnih rupa, te po popularnim pisanim djelima, u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

1944. – U Veroni u Drugom svjetskom ratu počeo je dvodnevni proces šestorici članova Velikog fašističkog vijeća – uključujući bivšeg šefa diplomatije Galeaca Šana, zeta diktatora Benita Musolinija, koji su pred slom fašističke Italije u Drugom svjetskom ratu izglasali nepovjerenje Musoliniju. Nacistička tajna služba je u posljednji čas pokušala da spase Šana, ali je akciju zaustavio Adolf Hitler i sva šestorica su strijeljana.

David Bowie
David Bowie

1947. – U londonskom Brixtonu rođen je David Bowie, vrhunski interpretator i autor, poznat po cijelom nizu pjesama i albuma. Kao muzičar je bio aktivan punih pet decenija i vječno sklon mijenjanju muzičkog stila i imidža, a njegov rad i inovacije posebno postaju specifične od 1970. godine. Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, video reditelj i vizualni umjetnik. David Bowie bio je jedan od najutjecajnijih muzičara svoga vremena, koji je neprestano iznova redefinirao svoju osobu i zvuk, od hipijevskog albuma Space Oddity iz kasnih šezdesetih, preko Ziggyja Sturdusta, do kasnijeg utjelovljenja emotivnog rockera. Bowieva je muzika ostavila ogroman trag na nekoliko generacija umjetnika.

1952. – Rođena je bosanskohercegovačka glumica Nada Đurevska.

1959. – General Charles de Gaulle postao je prvi predsjednik Pete republike Francuske.

1959. – Fidel Castro, kubanski revolucionar, generalni sekretar Komunističke partije Kube i predsjednik Kube, triumfalno ulazi u Havanu i postaje novi kubanski vođa.

Che Che Guevara i Fidel Castro
Che Che Guevara i Fidel Castro

1973. – Američki i sjevernovijetnamski pregovarači Henry Kissinger i Le Duk To obnovili su u Parizu pregovore o okončanju Vijetnamskog rata.

1976. – Umro je kineski državnik Zhou Enlai, jedan od najistaknutijih rukovodilaca Kineske revolucije, premijer od 1949. do 1976.

1993. – Ubijen je Hakija Turajlić, bosanski političar, ekonomista, koji je bio prvi ratni potpredsjednik Vlade BiH. Ubijen je na punktu kojeg su držali pripadnici srpskih vojnih formacija na putu ka sarajevskom aerodromu.

1994. – Ruski kosmonaut Valerij Poljakov ostao na svemirskoj stanici Mir do 22. marta 1995., odnosno rekordnih 437 dana u svemiru.

1996. – Umro je francuski političar i državnik François Mitterrand, prvi socijalista koji je 1981. izabran za predsjednika Francuske. U Drugom svjetskom ratu bio je jedan od vođa francuskog Pokreta otpora, a od 1971. vođa Socijalističke partije.

2004. – Britanska kraljica Elizabeta dala ime Kraljica Mery najvećem brodu na svijetu, namijenjenom za krstarenje. Brod, vrijedan 800 miliona dolara, dugačak je 345 metara.

Queen Mary
Queen Mary

2010. – Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je od gripe A (H1N1) umrlo 12.799 osoba u svijetu od kada se pojavila u Meksiku u proljeće 2009. godine.

2016. – Uhvaćen meksički narkobos Joaquin Guzman i šef kartela Sinaloa, poznatiji pod nadimkom El Chapo, nakon što je u junu 2015. pobjegao iz strogo čuvanoga zatvora.

2016. – Na svoj 69. rođendan David Bowie objavio dvadeset peti i posljednji album Blackstar. Album je temeljen na jazzu, Bowiejevom baršunastom glasu, zvuku saksofona, njegova prvog instrumenta i ritam sekciji. Na Bowiejevom 25. studijskom albumu ima sedam pjesama. Naslovna traje deset minuta i govori o smrti i religiji. Slična je i pjesma Lazarus, koji je Bowie napisao za istoimeni mjuzikl Iva van Hovea. David Bowie rođen je 1947. u Londonu kao David Robert Jones. Preko tri decenije bavio se muzikom, a u istoriju muzike upisao se kao čovjek s hiljadu lica, umjetničkih imena i muzičkih stilova – od glam rocka, soula, plesnog popa do elektronske muzike. Jedan od najinovatinjih i najuticajnijih muzičara nastupio je u nekoliko filmova i televizijskih produkcija. Legendarni David Bowie umro je dva dana kasnije, 10. januara 2016.

Posted by on 2020-01-08. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login