08.09. – Dogodilo se na današnji dan – Počela je opsada Lenjingrada Drugom svjetskom ratu. Ugovorom o miru završen Krimski rat. Makedonija odlučila da se otcijepi od SFRJ. Emitirana je prva epizoda Zvjezdanih staza

Richard I of England
Richard I of England

1157. – Rođen je engleski kralj Richard Prvi Plantagenet – “Lavlje srce”, heroj srednjovjekovnih legendi, jedan od vođa u Trećem krstaškom ratu. Vladao od 1189. do smrti 1199.

1380. – U bitci kod Kulikova na rijeci Don ruske snage pod zapovjedništvom Dimitrija Donskog ostvaruju prvu veliku pobjedu protiv Mongola iz Zlatne Horde.

1474. – Rođen je italijanski pisac Ludovico Ariosto, čiji je viteški ep “Bijesni Orlando”, s motivom ljubavnog ludila junaka Orlanda iz doba Karla Velikog, najblistaviji poetski izraz duha, moralnih i umjetničkih tendencija italijanske renesanse. Ostala djela: komedije “Negromant”, “Kasarija”, lirske pjesme, satire.

1664. – Predvođeni pukovnikom Richardom Nicollsom, Englezi su zauzeli holandsko naselje na američkom kontinentu New Amsterdam, potom nazvano New York, u čast vojvodi od Yorka, budućem engleskom kralju Jamesu II

1760. – Garnizon u Montréalu predaje se Englezima pod generalom Jeffreyem Amherstom. Time je de facto završena francuska vladavina u Kanadi.

1831. – Ruske trupe pod komandom generala Paskeviča u bici za Varšavu pobijedile Poljake koje je predvodio general Henrik Dembinjski. U trodnevnoj bici poginulo je više od 9.000 Poljaka. To je bio i kraj Poljskog ustanka.

1841. – Rođen češki kompozitor Antonjin Dvoržak, jedan od tvoraca češke nacionalne škole.

Krimski rat
Krimski rat

1856. – U Parizu ugovorom o miru završen Krimski rat, u kojem je protiv Rusije od 1853. ratovalo Otomansko carstvo, a od 1854. i Velika Britanija, Francuska i Sardinska kraljevina (Pijemont). Rusija je izgubila dio Besarabije i protektorat nad dunavskim kneževinama i pravo držanja flote u Crnom moru.

1925. – Rođen britanski filmski komičar i glumac Peter Sellers. Najpoznatiji je po ulogama u serijalu “Pink Panther”, “Dr. Strangelove”, “Inspektor Clouseau”, “Dobro došli, gospodine Chance”, “Zatvorenik Zende”, “Lolita”.

1926. – Društvo naroda jednoglasno primilo Njemačku u članstvo.

1941. – Počela je opsada Lenjingrada Drugom svjetskom ratu, koja je okončana tek u januaru 1944. pobjedom Crvene armije. Tokom opsade umrlo je, mahom od gladi, oko 620.000 stanovnika grada.

1942. – Rođen je Želimir Žilnik, jedan od najznačajnijih nezavisnih reditelja u Jugoslaviji.

opsada Lenjingrada
opsada Lenjingrada

1943. – Kapitulirala fašistička Italija.

1944. – Prva njemačka raketa “V 2”, ispaljena iz Haga, pala je na London.

1944. – Sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu prešle granicu fašističke Bugarske.

1949. – Umro njemački kompozitor i dirigent Richard Strauss, direktor Bečke opere, autor poznatih opera “Kavaljer s ružom”, “Kapričo”, “Arabela” i simfonije “Tako je govorio Zaratustra”.

1951. – Japan je u San Francisku potpisao mirovni ugovor sa 49 zemalja.

1954. – U Manili su SAD, Filipini, Australija, Novi Zeland, Tajland, Pakistan, Velika Britanija i Francuska, na inicijativu Vašingtona, osnovali SEATO pakt, zamišljen kao karika u američkoj globalnoj strategiji okruživanja SSSR. Njegovo stvaranje je objašnjeno kao “zaštita Azije od komunističke opasnosti”.

Zvjezdane staze
Zvjezdane staze

1966. – Emitirana je prva epizoda Zvjezdanih staza, serije koja je bila prekretnica u svijetu televizije i koja je imala veliki utjecaj na popularnu kulturu.

1967. – Stupanjem na snagu novog ustava afrička država Uganda postala republika.

1991. – Jugoslovenska republika Makedonija odlučila da se otcijepi od SFR Jugoslavije.

1995. – Ministri inostranih poslova SR Jugoslavije, Hrvatske i BiH prihvatili su u Genevi mirovni plan za BiH, što je bio uvod u okončanje najtežeg sukoba na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Dogovoreno da će BiH ostati u svojim međunarodno priznatim granicama i sastojaće se iz dva entiteta: Federacije BiH (51 posto) i Republike Srpske (49 posto teritorije).

2001. – Delegati svjetske konferencije protiv rasizma u završnom izvještaju priznali pravo Palestinaca na nezavisnu državu, a ropstvo opisali kao zločin protiv čovječnosti.

Peter Sellers
Peter Sellers

2003. – Umrla njemačka rediteljka i fotografkinja Leni Riefenstahl (101) čija je karijera dostigla vrhunac u vrijeme nacističke vladavine, zahvaljujući propagandnim nacističkim filmovima koje je režirala.

2017. – U Beogradu umro Ljubiša Samardžić, jugoslovenski i srpski glumac, reditelj i producent. Ostvario je više od stotinu filmskih uloga, od kojih se izdvajaju one u filmovima “Valter brani Sarajevo”, “Bitka na Neretvi”, “Sutjeska”…

Posted by on 2019-09-08. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login