09.07. – Dogodilo se na današnji dan – Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine

Jan van Eyck
Jan van Eyck

1386. – U bici kod Zempaha savez švicarskih kantona potukao je znatno nadmoćniju vojsku Leopolda III Habsburga. Ova bitka zabilježena je u historiji ratovanja kao prva pobjeda pješadije nad konjicom.

1409. – Ladislav Napuljski prodao je Dalmaciju Mletcima za 100.000 dukata.

1441. – Umro je flamanski slikar Jan van Eyck. Prvi je u evropskom slikarstvu prevladao srednjovijekovne šeme i uveo novi likovni izraz, zbog čega se svrstava u najznačajnije ličnosti u istoriji slikarstva. Proslavio se oslikavanjem oltara u crkvi Sv. Bavona u Gentu.

1519. – Španski konkvistador Hernán Cortés iskrcao se na obalu Meksičkog zaljeva, gdje je osnovao grad Veracruz i počeo osvajanje Meksika, koje je završio 1521. godine uništenjem carstva Asteka.

1609. – Rusko-njemački car Rudolf II, da bi pridobio češke protestante, izdao je povelju o slobodi vjeroispovijesti u Češkoj.

1810. – Napoleon je službeno proglasio Nizozemsku dijelom svojeg carstva.

1879. – Rođen italijanski kompozitor Ottorino Respighi, jedan od pokretača obnove italijanske muzike na početku 20. vijeka.

Courtney Love
Courtney Love

1944. – Predsjednik izbjegličke vlade Kraljevine Jugoslavije Ivan Šubašić upoznao svjetsku javnost putem Radio-Londona o sporazumu koji je sklopio s maršalom Josipom Brozom Titom.

1946. – Rođen je Bon Scott, bivši pjevač grupe AC/DC.

1959. – Umro Bh. historičar i književnik Hamdija Kreševljaković. Njegovo cjelokupno djelo, usredsrijeđeno na historiju BiH i njenu kulturu, civilizaciju i zanate, danas se zasigurno smatra najrelevantnijim historijskim štivom o BiH

1960. – Sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov upozorio je SAD da ne intervenišu protiv Kube, jer će u tom slučaju SSSR podržati kubanski narod.

1963. – Potpisan je sporazum o formiranju Federacije Malezije, u čiji sastav su ušli Malaja, Singapur, Saravak i Sjeverni Borneo. Dvije godine kasnije Singapur je istupio iz Malezije.

1964. – Rođena je Courtney Love, američka pjevačica i glumica.

1971. – Posljednja američka baza u Vijetnamu predata je trupama Južnog Vijetnama.

1993. – Koristeći DNK metodu, britanski naučnici identifikovali posmrtne ostatke ruskog cara Nikolaja II Romanova i članova njegove porodice, koji su ubijeni u ljeto 1918. u Jekaterinburgu.

1997. – Bokser Mike Tyson kažnjen zabranom bavljenja sportom na godinu i novčano tri miliona dolara zato što je tokom meča za svjetskog šampiona u teškoj kategoriji 28. juna protivnika Evandera Holyfielda ugrizao za uho.

1998. – U Zagrebu umro jugoslovenski reditelj Dušan Vukotić, dobitnik Oscara 1961. za kratki crtani film “Surogat”.

2002. – Pripadnici SFOR-a u okolini Foče uhapsili su Radovana Stankovića, optuženog za učešće u silovanjima Bošnjakinja 1992. i 1993. Sud BiH ga je osudio na 20 godina zatvora. Stanković je pobjegao 25. maja 2007. iz KPZ-a Foča. Nakon petogodišnjeg skrivanja, ponovo je uhapšen 21. januara 2012. i sproveden u zatvor na izdržavanje kazne.

Željko Malnar
Željko Malnar

2006. – Kod Nijagarinih vodopada svečano otkriven spomenik naučniku Nikoli Tesli.

2008. – NATO sa Albanijom i Hrvatskom potpisao Protokol o pristupanju.

2010. – Razmjenom špijuna na bečkom aerodromu Rusija i SAD su okončale špijunsku aferu Chapman, koja je prijetila da ugrozi odnose između dvije zemlje. Razmijenjeno je deset agenata koje je oslobodio Washington i četvoro koje je oslobodila Moskva.

2013. – Umro je Željko Malnar, hrvatski pustolov, putopisac, speleolog i novinski kolumnist.

2011. – Južni Sudan proglasio nezavisnost, poslije 50 godina sukoba sa režimom u Kartumu u kojima su poginula dva miliona ljudi. Nezavisnost Južnog Sudana je rezultat mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je okončan građanski rat.

Srebrenica

2015. – Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, koji su počinile snage MUP-a RS, VRS-a i paravojnih jedinica, pod komandom generala Ratka Mladića.

2017. – Iračka vojska oslobodila Mosul od posljednjih ekstremista ISIL-a koji su pružali otpor u tom iračkom gradu.

Posted by on 2019-07-09. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login