09.07. – Dogodilo se na današnji dan – Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine

1386. – U bici kod Zempaha savez švicarskih kantona potukao je znatno nadmoćniju vojsku Leopolda III Habsburga. Ova bitka zabilježena je u historiji ratovanja kao prva pobjeda pješadije nad konjicom.

1409. – Ladislav Napuljski prodao je Dalmaciju Mletcima za 100.000 dukata.

1441. – Umro je flamanski slikar Jan van Eyck. Prvi je u evropskom slikarstvu prevladao srednjovijekovne šeme i uveo novi likovni izraz, zbog čega se svrstava u najznačajnije ličnosti u istoriji slikarstva. Proslavio se oslikavanjem oltara u crkvi Sv. Bavona u Gentu.

1519. – Španski konkvistador Hernán Cortés iskrcao se na obalu Meksičkog zaljeva, gdje je osnovao grad Veracruz i počeo osvajanje Meksika, koje je završio 1521. godine uništenjem carstva Asteka.

1609. – Rusko-njemački car Rudolf II, da bi pridobio češke protestante, izdao je povelju o slobodi vjeroispovijesti u Češkoj.

1810. – Napoleon je službeno proglasio Nizozemsku dijelom svojeg carstva.

1879. – Rođen italijanski kompozitor Ottorino Respighi, jedan od pokretača obnove italijanske muzike na početku 20. vijeka.

1944. – Predsjednik izbjegličke vlade Kraljevine Jugoslavije Ivan Šubašić upoznao svjetsku javnost putem Radio-Londona o sporazumu koji je sklopio s maršalom Josipom Brozom Titom.

1946. – Rođen je Bon Scott, bivši pjevač grupe AC/DC.

1959. – Umro Bh. historičar i književnik Hamdija Kreševljaković. Njegovo cjelokupno djelo, usredsrijeđeno na historiju BiH i njenu kulturu, civilizaciju i zanate, danas se zasigurno smatra najrelevantnijim historijskim štivom o BiH

1960. – Sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov upozorio je SAD da ne intervenišu protiv Kube, jer će u tom slučaju SSSR podržati kubanski narod.

1963. – Potpisan je sporazum o formiranju Federacije Malezije, u čiji sastav su ušli Malaja, Singapur, Saravak i Sjeverni Borneo. Dvije godine kasnije Singapur je istupio iz Malezije.

1964. – Rođena je Courtney Love, američka pjevačica i glumica.

1971. – Posljednja američka baza u Vijetnamu predata je trupama Južnog Vijetnama.

1993. – Koristeći DNK metodu, britanski naučnici identifikovali posmrtne ostatke ruskog cara Nikolaja II Romanova i članova njegove porodice, koji su ubijeni u ljeto 1918. u Jekaterinburgu.

1997. – Bokser Mike Tyson kažnjen zabranom bavljenja sportom na godinu i novčano tri miliona dolara zato što je tokom meča za svjetskog šampiona u teškoj kategoriji 28. juna protivnika Evandera Holyfielda ugrizao za uho.

1998. – U Zagrebu umro jugoslovenski reditelj Dušan Vukotić, dobitnik Oscara 1961. za kratki crtani film “Surogat”.

2002. – Pripadnici SFOR-a u okolini Foče uhapsili su Radovana Stankovića, optuženog za učešće u silovanjima Bošnjakinja 1992. i 1993. Sud BiH ga je osudio na 20 godina zatvora. Stanković je pobjegao 25. maja 2007. iz KPZ-a Foča. Nakon petogodišnjeg skrivanja, ponovo je uhapšen 21. januara 2012. i sproveden u zatvor na izdržavanje kazne.

2006. – Kod Nijagarinih vodopada svečano otkriven spomenik naučniku Nikoli Tesli.

2008. – NATO sa Albanijom i Hrvatskom potpisao Protokol o pristupanju.

2010. – Razmjenom špijuna na bečkom aerodromu Rusija i SAD su okončale špijunsku aferu Chapman, koja je prijetila da ugrozi odnose između dvije zemlje. Razmijenjeno je deset agenata koje je oslobodio Washington i četvoro koje je oslobodila Moskva.

2013. – Umro je Željko Malnar, hrvatski pustolov, putopisac, speleolog i novinski kolumnist.

2011. – Južni Sudan proglasio nezavisnost, poslije 50 godina sukoba sa režimom u Kartumu u kojima su poginula dva miliona ljudi. Nezavisnost Južnog Sudana je rezultat mirovnog sporazuma iz 2005. kojim je okončan građanski rat.

2015. – Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, koji su počinile snage MUP-a RS, VRS-a i paravojnih jedinica, pod komandom generala Ratka Mladića.

Posted by on 2024-07-09. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login