09.07. – Dogodilo se na današnji dan – Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici

Jan van Eyck

Jan van Eyck

1409. – Ladislav Napuljski prodao je Dalmaciju Mletcima za 100.000 dukata.

1441. – Umro je flamanski slikar Jan van Eyck. Prvi je u evropskom slikarstvu prevladao srednjovijekovne šeme i uveo novi likovni izraz, zbog čega se svrstava u najznačajnije ličnosti u istoriji slikarstva. Proslavio se oslikavanjem oltara u crkvi Sv. Bavona u Gentu.

1519. – Španski konkvistador Hernán Cortés iskrcao se na obalu Meksičkog zaljeva, gdje je osnovao grad Veracruz i počeo osvajanje Meksika, koje je završio 1521. godine uništenjem carstva Asteka.

1810. – Napoleon je službeno proglasio Nizozemsku dijelom svojeg carstva.

Courtney Love

Courtney Love

1944. – Predsjednik izbjegličke vlade Kraljevine Jugoslavije Ivan Šubašić upoznao svjetsku javnost putem Radio-Londona o sporazumu koji je sklopio s maršalom Josipom Brozom Titom.

1946. – Rođen je Bon Scott, bivši pjevač grupe AC/DC.

1960. — Sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov upozorio je SAD da ne intervenišu protiv Kube, jer će u tom slučaju SSSR podržati kubanski narod.

1963. – Potpisan je sporazum o formiranju Federacije Malezije, u čiji sastav su ušli Malaja, Singapur, Saravak i Sjeverni Borneo. Dvije godine kasnije Singapur je istupio iz Malezije.

1964. – Rođena je Courtney Love, američka pjevačica i glumica.

1971. — Posljednja američka baza u Vijetnamu predata je trupama Južnog Vijetnama.

2002. — Pripadnici SFOR-a u okolini Foče uhapsili su Radovana Stankovića, optuženog za učešće u silovanjima Bošnjakinja 1992. i 1993. Sud BiH ga je osudio na 20 godina zatvora. Stanković je pobjegao 25. maja 2007. iz KPZ-a Foča. Nakon petogodišnjeg skrivanja, ponovo je uhapšen 21. januara 2012. i sproveden u zatvor na izdržavanje kazne.

Željko Malnar

Željko Malnar

2006. – Kod Nijagarinih vodopada svečano otkriven spomenik naučniku Nikoli Tesli.

2008. – NATO sa Albanijom i Hrvatskom potpisao Protokol o pristupanju.

2010. – Razmjenom špijuna na bečkom aerodromu Rusija i SAD su okončale špijunsku aferu Chapman, koja je prijetila da ugrozi odnose između dvije zemlje. Razmijenjeno je deset agenata koje je oslobodio Washington i četvoro koje je oslobodila Moskva.

2013. — Umro je Željko Malnar, hrvatski pustolov, putopisac, speleolog i novinski kolumnist.

Srebrenica

2015. – Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, koji su počinile snage MUP-a RS, VRS-a i paravojnih jedinica, pod komandom generala Ratka Mladića.

Posted by on 2017-07-09. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login