09.08. – Dogodilo se na današnji dan – Amerikanci bacili atomsku bombu na japanski grad Nagasaki u Drugom svjetskom ratu, pri čemu je poginulo 70-90.000 ljudi, a hiljade su umrle tokom narednih godina od posljedica radijacije

Gaj Julije Cezar Germanicus Caligula
Gaj Julije Cezar Germanicus Caligula

48. pne. – U bitci kod Farsala Cezar je nanio odlučan poraz Pompeju, koji je pobjegao u Egipat. I pored te pobjede, Kserks nije uspio da pokori Grke, već je pored još nekih manjih uspjeha morao da se povuče iz Grčke.

378. – U bici kod Hadrijanopolja, u kojoj su Goti teško porazili Rimljane, poginuo je istočnorimski car Valent Flavije, rođen 338. u današnjim Vinkovcima.

480. pne. – Bitka kod Termopila, u kojoj je perzijska vojska pod vodstvom kralja Kserksa pobijedila vojsku spartanskog kralja Leonide.

1792. – U Parizu vođe jakobinaca stvorile ustaničku komunu koja je sutradan organizovala marš na kraljevsku palatu u Tiljeriju, masakrirala kraljevu švajcarsku gardu i svrgla kralja Luja Šesnaestog.

1842. – SAD i Velika Britanija potpisale sporazum kojim je određena granica između SAD-a i Kanade.

1849. – Austrija i Rusija srušile mađarsku republiku.

1912. – Rođen je slovenski kompozitor filmske muzike Bojan Adamič.

1942. – Tokom kampanje “Napustite Indiju” (Quit India) Sveindijskog kongresa, britanske vlasti su u Bombaju uhapsile indijskog nacionalnog vođu Mahatmu Gandhija i njegovih 50 sljedbenika.

Nagasaki
Nagasaki

1945. – Na trećem zasjedanju u Beogradu AVNOJ je proglašen za privremenu Narodnu skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije. Istog dana usvojen je i zakon o biračkim spiskovima i donesena odredba o pravu glasa žena i omladine starije od 18 godina.

1945. – Razvijen prvi dokumentarni film snimljen u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata – dokumentarac “Jasenovac”. Potresno svjedočanstvo o zločinima ustaša u najvećem koncentracionom logoru na Balkanu režirali su Gustav Gavrin i Kosta Hlavati, koji su napisali i scenario. Nečuvene strahote, kojima su bili izloženi zatočeni Srbi, Jevreji i Romi, rekonstruisane su pomoću fotografija pronađenih u zapljenjenim njemačkim i hrvatskim arhivama i kod pojedinaca.

1945. – Amerikanci bacili atomsku bombu na japanski grad Nagasaki, pri čemu je poginulo 70-90.000 ljudi, a hiljade su umrle tokom narednih godina od posljedica radijacije. Japan je kapitulirao 15. augusta, čime je rat okončan. Bombardiranje je odobrio predsjednik SAD-a Harry S. Truman, a izvelo ga je Ratno vazduhoplovstvo SAD-a.

1954. – Kao odgovor na prijetnje SSSR-a i Istočnog bloka Jugoslaviji, Grčka, Turska i SFRJ zaključile su na Bledu (Slovenija) Balkanski savez o uzajamnoj političkoj suradnji i pomoći na rok od 20 godina. Otopljavanjem sovjetsko-jugoslavenskih odnosa poslije 1956. godine, taj savez je gubio na značaju, iako formalno nikad nije otkazan.

Hermann Hesse
Hermann Hesse

1962. – Umro je njemački književnik Hermann Hesse, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946, jedan od najznačajnijih književnika 20. vijeka. Napisao je dosta pjesama, od kojih su neke antologijske vrijednosti, a osnovna tema proze je nesklad između kontemplacije i čulnosti. Opredjeljenje za autentičnu ličnost, za radikalan bunt protiv normi i konvencija moderne tehnokratske civilizacije, učinilo ga je šezdesetih godina 20. vijeka idolom omladine na Zapadu. Djela: romani “Peter Kamencind”, “Pod točkom”, “Gertruda”, “Roshalda”, “Demijan”, “Sidarta”, “Stepski vuk”, “Igra staklenim perlama”, “Narcis”, “Zlatousti”.

1963. – Rođena je američka pjevačica i glumica Whitney Houston.

1965. – Bivša britanska kolonija Singapur postala je nezavisna država u okviru Commonwealtha poslije otcjepljenja od Malezije.

1969. – Glumica Sharon Tate, žena filmskog reditelja Romana Polanskog, i još četiri osobe brutalno su ubijene u njenoj kući na Beverly Hillsu.

Watergate Richard Nixon
Watergate Richard Nixon

1974. – Richard Nixon podnio ostavku na mjesto predsjednika SAD. Istoga dana, dotadašnji potpredjednik Gerald Ford polaže zakletvu i postaje 38. predsjednik SAD-a.

1975. – Umro ruski kompozitor Dmitrij Šostakovič, jedan od velikana sovjetske i svjetske muzike 20. vijeka.

1992. – U mjestu Kruševo, južno od Mostara, u oružanom sukobu bojovnika HOS-a i HVO-a, poginulo devet pripadnika HOS-a, među kojima i zapovjednik HOS-a, general-bojnik Blaž Kraljević.

1999. –  Vinko Martinović Štela, optužen za ratne zločine nad Bošnjacima, izručen Haagu. Osuđen na 18 godina zatvora.

1999. – Predsjednik Rusije Boris Jeljcin ukazom smijenio predsjednika vlade Sergeja Stepašina, kojeg je nepuna tri mjeseca ranije postavio na to mjesto i za novog šefa ruske vlade imenovao Vladimira Putina.

Whitney Houston
Whitney Houston

2000. – U katastrofalnim poplavama u Indiji, Nepalu, Butanu i Bangladešu život je izgubilo 300 ljudi, a milioni su ostali bez domova.

2004. – Terry Nichols osuđen u Americi na 161 doživotnu robiju bez prava na pomilovanje i skraćenje kazne, zbog postavljanja bombe u zgradi državnih organa u Oklahoma Cityju 1995. godine, kada je poginulo 168 osoba.

2008. – Umro palestinski pjesnik Mahmoud Darwish, najpriznatiji palestinski pjesnik, čija je poezija prevođena na više od 20 jezika. Opisivao je borbu svog naroda, kritikujući pritom i Izrael i palestinsko rukovodstvo, kao i neslogu Palestinaca.

Posted by on 2019-08-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login