10. 01. – Dogodilo se na današnji dan – Umrli: David Bowie – britanski rock muzičar i glumac te Predrag Lucić, hrvatski novinar, pisac, reditelj i osnivač Feral Tribunea.

Gaj Julije Cezar Germanicus Caligula
Gaj Julije Cezar

49. p.n.e. – Julije Cezar je izgovorio “Kocka je bačena!”, prešao rijeku Rubikon i počeo građanski rat protiv Pompeja i Senata.

1776. – Thomas Paine objavio Zdrav razum, gdje podupire Deklaraciju nezavisnosti.

1778. – Umro je švedski prirodnjak Carl von Linné. Uveo je binarnu nomenklaturu po kojoj svaka biljka i životinja ima naziv roda i vrste. Osnivač je Prirodnjačkog muzeja u Upsali i prvi predsjednik Švedske akademije nauka.

1863. – U Londonu otvorena prva linija podzemne željeznice u svijetu.

1882. – Počeo je hercegovačko-bokeljski ustanak Srba i muslimana protiv Austro-Ugarske, kao odgovor na uvođenja zakona o vojnoj obavezi i regrutovanja. Ustanak je ugušen poslije nekoliko mjeseci.

1889. – Francuska je uspostavila protektorat nad Obalom Slonovače.

1902. – U Požegi je rođen pjesnik Dobriša Cesarić. Radio je u arhivu HNK u Zagrebu, kao knjižničar u Higijenskom zavodu i lektor u Školi narodnoga zdravlja, u Ministarstvu narodne prosvjete i to u Uredu za hrvatski jezik, u Nakladnom zavodu Hrvatske te kao urednik u izdavačkom poduzeću Zora. Bio je član JAZU i predsjednik Društva književnika Hrvatske. Dobriša Cesarić, jedan velikan južnoslavenske pjesničke riječi, umro je u Zagrebu 18. prosinca 1980. godine. Pjesničko djelo Dobriše Cesarića sadrži desetak knjiga pjesama i prepjeva. Djela: Lirika, Spasena svjetla, Izabrani stihovi, Osvijetljeni put, Goli časovi, Svjetla za daljine, Voćka poslije kiše…

Galina Sergejevna Ulanova
Galina Sergejevna Ulanova

1910. – Rođena je ruska balerina Galina Sergejevna Uljanova, vodeća balerina Boljšoj teatra poslije Drugog svijetskog rata. Debitovala je 1928. u Kirov teatru, odmah iskazavši raskošan talenat, poslije čega je ubrzo postala prvakinja Boljšoj teatra. Briljantno je tumačila vodeće role u baletima “Labudovo jezero”, “Uspavana ljepotica”, “;Krcko Oraščić”, “Žizela”, “Pepeljuga”, “Romeo i Juluja”. Po okončanju igračke karijere postala je baletski pedagog u koreografskoj školi Boljšoj teatra.

1917. – Umro Frederick Cody, poznat kao Buffalo Bill, poštanski jahač Pony Expressa, vodič i tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca, profesionalni lovac na bivole i bizone.

1920. – U Genevi je izabrano vijeće Lige naroda koje su činili Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija. Kasnije su članice Vijeća postale Njemačka i SSSR. Zbog političkog neuspjeha Liga naroda je prestala da postoji 1939., mada je formalno ukinuta 1946., kada je u Londonu održana prva sjednica Generalne skupštine UN-a.

1922. – Arthur Griffith je postao prvi predsjednik Irske poslije sticanja nezavisnosti te zemlje od Velike Britanije.

Liga naroda
Liga naroda

1928. – Sovjetska vlada ispunila je nalog Josifa Staljina i protjerala iz zemlje Lava Trockog, jednog od najvažnijih vođa Oktobarske revolucije i najzaslužnijih za stvaranje SSSR-a. Trocki je ubijen u izbjeglištvu u Meksiku 1940., takođe prema Staljinovom nalogu.

1934. – U Njemačkoj je pogubljen Marinus van der Lube, nakon što je proglašen krivim za potpaljivanje Rajhstaga 27. februara 1933.

1943. – Jedinice Donskog fronta Crvene armije su u Drugom svjetskom ratu počele uništavanje opkoljene njemačke Šeste oklopne armije kod Staljingrada, nakon što je njemačka komanda odbila kapitulaciju.

1946. – U Londonu počela prva sjednica Generalne skupštine UN, čime je Društvo naroda zvanično prestalo da postoji.

Carlo Ponti i Sophia Loren
Carlo Ponti i Sophia Loren

1951. – Umro američki književnik Sincler Lewis, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1930., prve koja je dodijeljena američkom državljaninu.

1969. – Švedska je kao prva zapadna zemlja uspostavila diplomatske odnose sa Sjevernim Vijetnamom.

1971. – Umrla francuska “kraljica mode i parfema” Gabrielle Coco Chanel koja je gotovo šest decenija vladala pariškom modnom scenom.

1994. – SAD, Rusija i Ukrajina postigli su sporazum o uništenju kompletnog ukrajinskog nuklearnog arsenala.

2001. – Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić dobrovoljno se predala Međunarodnom sudu u Haagu, pred kojim je optužena za genocid i druge zločine počinjene 1991 – 1992. tokom rata u BiH. Nakon priznanja krivice osuđena je 27. februara 2003. na 11 godina zatvora i upućena na izdržavanje kazne u Švedsku. Na slobodi je od kraja 2009. nakon dvije trećine odležane robije.

2007. – Umro je italijanski filmski producent Carlo Ponti, koji je radio sa nizom najpoznatijih reditelja, kao što su Federico Fellin, Jean-Luc Godard i David Lean. Tokom 50-to godišnje karijere bio je producent više od 260 filmova.

David Bowie
David Bowie

2016. – Umro je britanski rock muzičar i glumac David Bowie. Kao muzičar je bio aktivan punih pet decenija i vječno sklon mijenjanju muzičkog stila i imidža, a njegov rad i inovacije posebno postaju specifične od 1970. godine. Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, video reditelj i vizualni umjetnik. David Bowie bio je jedan od najutjecajnijih muzičara svoga vremena, koji je neprestano iznova redefinirao svoju osobu i zvuk, od hipijevskog albuma Space Oddity iz kasnih šezdesetih, preko Ziggyja Sturdusta, do kasnijeg utjelovljenja emotivnog rockera. Bowie je preminuo svega dva dana nakon što je proslavio 69. rođendan u petak, 8. januara. Istog dana objavio je i novi album Blackstar. Bowieva je muzika ostavila ogroman trag na nekoliko generacija umjetnika.

Predrag Lucić
Predrag Lucić

2018. – Umro Predrag Lucić hrvatski novinar, pisac, reditelj i osnivač Feral Tribunea. Predrag Lucić. Rođen 1964. u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu studirao je pozorišnu i radio režiju. Jedan je od osnivača i kreatora “Feral Tribunea”, a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku. Od ljeta 2009. u riječkom “Novom listu” pisao je dnevnu kolumnu pod naslovom “Trafika”. Objavio je “Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti” u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998., pjesmaricu “Haiku haiku jebem ti maiku” 2003., knjigu lirike “Ljubavnici iz Verone” 2007., čitanke “Sun Tzu na prozorčiću” 2009., “Bezgaća povijesne zbiljnosti” 2010. godine i ”Gusle u magli” 2013. godine. Od 2007. zajedno je s Borisom Dežulovićem nastupao u pjesničkom kabareu “Melodije Bljeska i Oluje“. Nagradu “Judita” Splitskog ljeta, za umjetnička dostignuća u dramskom i muzičkom programu, dobio je 2017. za dramu Aziz.

Posted by on 2020-01-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login