10. 01. – Dogodilo se na današnji dan – Umrli: David Bowie – britanski rock muzičar i glumac te Predrag Lucić, hrvatski novinar, pisac, reditelj i osnivač Feral Tribunea.

Gaj Julije Cezar Germanicus Caligula
Gaj Julije Cezar

49. p.n.e. – Julije Cezar je izgovorio “Kocka je bačena!”, prešao rijeku Rubikon i počeo građanski rat protiv Pompeja i Senata.

1776. – Thomas Paine objavio Zdrav razum, gdje podupire Deklaraciju nezavisnosti.

1778. – Umro je švedski prirodnjak Carl von Linné. Uveo je binarnu nomenklaturu po kojoj svaka biljka i životinja ima naziv roda i vrste. Osnivač je Prirodnjačkog muzeja u Upsali i prvi predsjednik Švedske akademije nauka.

1863. – U Londonu otvorena prva linija podzemne željeznice u svijetu.

1882. – Počeo je hercegovačko-bokeljski ustanak Srba i muslimana protiv Austro-Ugarske, kao odgovor na uvođenja zakona o vojnoj obavezi i regrutovanja. Ustanak je ugušen poslije nekoliko mjeseci.

1889. – Francuska je uspostavila protektorat nad Obalom Slonovače.

1902. – U Požegi je rođen pjesnik Dobriša Cesarić. Radio je u arhivu HNK u Zagrebu, kao knjižničar u Higijenskom zavodu i lektor u Školi narodnoga zdravlja, u Ministarstvu narodne prosvjete i to u Uredu za hrvatski jezik, u Nakladnom zavodu Hrvatske te kao urednik u izdavačkom poduzeću Zora. Bio je član JAZU i predsjednik Društva književnika Hrvatske. Dobriša Cesarić, jedan velikan južnoslavenske pjesničke riječi, umro je u Zagrebu 18. prosinca 1980. godine. Pjesničko djelo Dobriše Cesarića sadrži desetak knjiga pjesama i prepjeva. Djela: Lirika, Spasena svjetla, Izabrani stihovi, Osvijetljeni put, Goli časovi, Svjetla za daljine, Voćka poslije kiše…

Galina Sergejevna Ulanova
Galina Sergejevna Ulanova

1910. – Rođena je ruska balerina Galina Sergejevna Uljanova, vodeća balerina Boljšoj teatra poslije Drugog svijetskog rata. Debitovala je 1928. u Kirov teatru, odmah iskazavši raskošan talenat, poslije čega je ubrzo postala prvakinja Boljšoj teatra. Briljantno je tumačila vodeće role u baletima “Labudovo jezero”, “Uspavana ljepotica”, “;Krcko Oraščić”, “Žizela”, “Pepeljuga”, “Romeo i Juluja”. Po okončanju igračke karijere postala je baletski pedagog u koreografskoj školi Boljšoj teatra.

1917. – Umro Frederick Cody, poznat kao Buffalo Bill, poštanski jahač Pony Expressa, vodič i tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca, profesionalni lovac na bivole i bizone.

1920. – U Genevi je izabrano vijeće Lige naroda koje su činili Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija. Kasnije su članice Vijeća postale Njemačka i SSSR. Zbog političkog neuspjeha Liga naroda je prestala da postoji 1939., mada je formalno ukinuta 1946., kada je u Londonu održana prva sjednica Generalne skupštine UN-a.

1922. – Arthur Griffith je postao prvi predsjednik Irske poslije sticanja nezavisnosti te zemlje od Velike Britanije.

Liga naroda
Liga naroda

1928. – Sovjetska vlada ispunila je nalog Josifa Staljina i protjerala iz zemlje Lava Trockog, jednog od najvažnijih vođa Oktobarske revolucije i najzaslužnijih za stvaranje SSSR-a. Trocki je ubijen u izbjeglištvu u Meksiku 1940., takođe prema Staljinovom nalogu.

1934. – U Njemačkoj je pogubljen Marinus van der Lube, nakon što je proglašen krivim za potpaljivanje Rajhstaga 27. februara 1933.

1943. – Jedinice Donskog fronta Crvene armije su u Drugom svjetskom ratu počele uništavanje opkoljene njemačke Šeste oklopne armije kod Staljingrada, nakon što je njemačka komanda odbila kapitulaciju.

1946. – U Londonu počela prva sjednica Generalne skupštine UN, čime je Društvo naroda zvanično prestalo da postoji.

Carlo Ponti i Sophia Loren
Carlo Ponti i Sophia Loren

1951. – Umro američki književnik Sincler Lewis, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1930., prve koja je dodijeljena američkom državljaninu.

1969. – Švedska je kao prva zapadna zemlja uspostavila diplomatske odnose sa Sjevernim Vijetnamom.

1971. – Umrla francuska “kraljica mode i parfema” Gabrielle Coco Chanel koja je gotovo šest decenija vladala pariškom modnom scenom.

1994. – SAD, Rusija i Ukrajina postigli su sporazum o uništenju kompletnog ukrajinskog nuklearnog arsenala.

2001. – Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić dobrovoljno se predala Međunarodnom sudu u Haagu, pred kojim je optužena za genocid i druge zločine počinjene 1991 – 1992. tokom rata u BiH. Nakon priznanja krivice osuđena je 27. februara 2003. na 11 godina zatvora i upućena na izdržavanje kazne u Švedsku. Na slobodi je od kraja 2009. nakon dvije trećine odležane robije.

2007. – Umro je italijanski filmski producent Carlo Ponti, koji je radio sa nizom najpoznatijih reditelja, kao što su Federico Fellin, Jean-Luc Godard i David Lean. Tokom 50-to godišnje karijere bio je producent više od 260 filmova.

David Bowie
David Bowie

2016. – Umro je britanski rock muzičar i glumac David Bowie. Kao muzičar je bio aktivan punih pet decenija i vječno sklon mijenjanju muzičkog stila i imidža, a njegov rad i inovacije posebno postaju specifične od 1970. godine. Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, video reditelj i vizualni umjetnik. David Bowie bio je jedan od najutjecajnijih muzičara svoga vremena, koji je neprestano iznova redefinirao svoju osobu i zvuk, od hipijevskog albuma Space Oddity iz kasnih šezdesetih, preko Ziggyja Sturdusta, do kasnijeg utjelovljenja emotivnog rockera. Bowie je preminuo svega dva dana nakon što je proslavio 69. rođendan u petak, 8. januara. Istog dana objavio je i novi album Blackstar. Bowieva je muzika ostavila ogroman trag na nekoliko generacija umjetnika.

Predrag Lucić
Predrag Lucić

2018. – Umro Predrag Lucić hrvatski novinar, pisac, reditelj i osnivač Feral Tribunea. Predrag Lucić. Rođen 1964. u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu studirao je pozorišnu i radio režiju. Jedan je od osnivača i kreatora “Feral Tribunea”, a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku. Od ljeta 2009. u riječkom “Novom listu” pisao je dnevnu kolumnu pod naslovom “Trafika”. Objavio je “Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti” u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998., pjesmaricu “Haiku haiku jebem ti maiku” 2003., knjigu lirike “Ljubavnici iz Verone” 2007., čitanke “Sun Tzu na prozorčiću” 2009., “Bezgaća povijesne zbiljnosti” 2010. godine i ”Gusle u magli” 2013. godine. Od 2007. zajedno je s Borisom Dežulovićem nastupao u pjesničkom kabareu “Melodije Bljeska i Oluje“. Nagradu “Judita” Splitskog ljeta, za umjetnička dostignuća u dramskom i muzičkom programu, dobio je 2017. za dramu Aziz.

Posted by on 2021-01-10. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login