10.05. – Dogodilo se na današnji dan – U Berlinu, ispred Reichstaga, nacisti su spalili više od 25.000 knjiga (Marxa, Brechta, Freuda, Einsteina…), najavljujući na taj način “novo razdoblje u istoriji njemačke kulture”

Amerigo Vespucci
Amerigo Vespucci

1497. – Talijanski moreplovac Amerigo Vespucci krenuo je na prvo putovanje u Novi svijet, koji će dobiti njegovo ime.

1503. – Na svom četvrtom putovanju Kolumbo je pristao na Kajmanska ostrva i dao im ime Las Tortugas (kornjače) zato što je naišao na brojne morske kornjače na ovim karipskim ostrvima.

1655. – Britanci su od Španije preuzeli Jamajku koja je pod španskom vlašću bila 161 godinu.

1857. – Izbio je Indijski ustanak 1857. protiv britanske vlasti, koji je nakon godinu dana ratovanja ugušen u krvi.

1865. – Trupe Unije zarobile su u Američkom građanskom ratu predsjednika Konfederacije Jeffersona Davisa.

Berlin, nacisti spaljuju knjige
Berlin, nacisti spaljuju knjige

1869. – Dovršena je transkontinentalna pruga koja je povezala istočnu i zapadnu obalu SAD-a.

1871. – Francuska i Njemačka potpisale sporazum u Frankfurtu kojim su Alzas i Loren ustupljeni novom Njemačkom carstvu.

1876. – Rođen je slovenski književnik Ivan Cankar. Djelovao je u razdoblju moderne i, po mišljenu mnogih, najbolji je slovenski pisac svih vremena. Svoja djela objavljivao je, između ostalih, i u književnom časopisu “Zora” iz Mostara.

1933. – U Berlinu, ispred Reichstaga, nacisti su spalili više od 25.000 knjiga (Marxa, Freuda, Brechta, Einsteina…), najavljujući na taj način “novo razdoblje u istoriji njemačke kulture”.

1940. – U Drugom svjetskom ratu Njemačka bez objave rata napada Belgiju, Holandiju i Luksemburg.

1940. – Winston Churchill je postao britanski premijer, pošto je Neville Chamberlain), potpisnik Minhenskog sporazuma, podneo ostavku.

Winston Churchill
Winston Churchill

1941. – Hitlerov zamjenik Rudolf Hess spustio se padobranom u Škotsku sa namjerom da počne mirovne pregovore. Uhapšen je i do kraja rata je bio u britanskom zatvoru. Na suđenju u Nirnbergu 1946. osuđen je za ratne zločine na doživotnu robiju.

1945. – Sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu zauzele su Prag; Saveznici su preuzeli Rangun od Japanaca.

1957. – Rođen je basista benda Sex Pistols – Sid Vicious.

1979. – Umro je jugoslovenski kipar Antun Augustinčić.

1979. – Umrla Ita Rina, najpoznatija jugoslovenska filmska glumica između dva svjetska rata, koja je slavu stekla filmom “Erotikon”. Ušla je u svjetsku enciklopediju filma.

Prag, sovjeti
Prag, sovjeti

1988. – SAD su stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom je Izrael osuđen za invaziju na jug Libana.

1994. – Nelson Mandela izabran je za predsjednika Južne Afrike.

2001. – Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch donio odluku o osnivanju Fondacije Srebrenica – Potočari, spomen-obilježje i mezarje.

2002. – Umro Yves Robert, francuski glumac i reditelj, koji je najveći domet ostvario filmovima “Visoki plavi čovjek s jednom crnom cipelom” i “Rat dugmadima”.

2005. – U Berlinu u Njemačkoj, otvoren je Memorijalni centar u spomen šest miliona stradalih Jevreja tokom vladavine nacista.

2006. – Za predsjednika Italije, jedanaestog poslije Drugog svjetskog rata, izabran je Giorgio Napolitano i on je prvi bivši komunista na toj funkciji.

2006. – Umrla kolumbijska pjevačica SoraYa, jedna od prvih koja je pisala i snimala pjesme i na engleskom i španskom.

2010. – Umrla Lena Horne, jazz-pjevačica koja je probila međurasne barijere i postala jedna od prvih crnkinja slavnih u Hollywoodu i Broadwayju.

Lena Horne
Lena Horne

2010. – Umro Frank Frazetta, jedan od strip-velikana našeg doba. Njegove ilustracije knjiga o Conanu postavile su nove standarde u crtežima stripa, osobito u fantasy žanru.

Posted by on 2020-05-10. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login