10.08. – Dogodilo se na današnji dan – Pariz je oslobođen od njemačke okupacije. Japan u Drugom svjetskom ratu ponudio saveznicima predaju.

Greenwich

Greenwich

955. – Vojska njemačkog cara Ota I potukla je Mađare u bici kod Lechfelda, otklonivši opasnost mađarske invazije.

1675. – Na osnovu naloga engleskog kralja Charlesa položen je kamen-temeljac Kraljevske opservatorije u južnom londonskom predgrađu Greenwich, preko kojeg prelazi nulti meridijan. Opservatorija je izgrađena radi izučavanja položaja zvijezda, što je bilo posebno značajno za navigaciju. Za prvog kraljevskog astronoma i šefa opservatorije postavljen je John Flamsteed.

1792. – U Francuskoj ukinuta monarhija i zbačen kralj Luj Šesnaesti, pošto je prethodno istog dana hiljade građana Pariza upalo u palatu Tiljerije i masakriralo kraljevsku švajcarsku gardu.

1810. – U Torinu rođen italijanski državnik Camillo Benso Cavour. Kao premijer Pijemonta (1852) pod Vitorijom Emanuelom II modernizovao je vojvodstvo i bio ključna ličnost u pokretu za ujedinjenje Italije pod savojskom dinastijom

1842. – U Velikoj Britaniji ženama i dječacima mlađim od 10 godina zakonom zabranjen rad u podzemnim kopovima rudnika.

1846. – U Washingtonu osnovan centar za naučna istraživanja Smithsonian Institution. Ta, danas najveća ustanova te vrste u svijetu, ustanovljena je po oporuci britanskog naučnika Jamesa Smithsona koji je umro 1829.

1904. – Rođen je bosanskohercegovački pjesnik Nikola Šop.

1904. – Ruska flota pretrpjela je u rusko-japanskom ratu teške gubitke u borbi s japanskim ratnim brodovima pri pokušaju da se probije iz blokirane luke Port Arthur.

Pariz 1944

Pariz 1944

1913. – U Bukureštu je potpisan mir između Bugarske i balkanskih saveznika Grčke, Rumunije, Srbije i Crne Gore, kojim je okončan Drugi balkanski rat. Bukureštanskim mirom Makedonija je podijeljena između Bugarske, Grčke i Srbije, a Rumunija je dobila južnu Dobrudžu.

1914. – Francuska je, na početku Prvog svjetskog rata, objavila rat Austro-Ugarskoj.

1920. – U Sèvresu, predgrađu Pariza, potpisan je poslije Prvog svjetskog rata mirovni ugovor Turske i članica Antante kojim je Turska lišena mnogih teritorija Otomanskog carstva. Ugovor je izazvao veliko ogorčenje u Turskoj, čija Skupština je odbila da ga ratifikuje.

1944. – Pariz je oslobođen od njemačke okupacije.

1945. – Japan u Drugom svjetskom ratu ponudio saveznicima predaju, pod uslovom da car Hirohito zadrži prijesto.

Sputnik 5

Sputnik 5

1960. – Sovjeti su lansirali Sputnik 5, u kojem su bili psi Belka i Strelka, 40-ak više miševa, 2 štakora te različite vrste biljaka.

1990. – Šefovi arapskih država većinom glasova (12 “za”, osam “protiv”) osudili iračku okupaciju Kuvajta, a istog dana irački predsjednik Sadam Husein pozvao muslimane da otpočnu “džihad” (sveti rat) protiv stranih trupa i korumpiranih arapskih vođa.

1964. – Papa Pavle VI donio je svoju prvu encikliku o pomirenju sa ostalim kršćanskim crkvama, nekršćanskim vjerskim zajednicama i o spremnosti na dijalog sa svima koji to žele.

1994. – Spisateljica Taslima Nasrin, suočena sa prijetnjama islamskih fundamentalista u Bangladešu da će je ubiti, izbjegla u Švedsku.

1998.  Princ Al-Muhtadi Bila, stariji sin brunejskog sultana Hasana Bolkije, jednog od najbogatijih ljudi svijeta, proglašen je nasljednikom prijestola.

Taslima Nasrin

Taslima Nasrin

1999. – Islamski gerilci proglasili rusku pokrajinu Dagestan nezavisnom državom i pozvali na sveti rat (džihad) za oslobođenje od ruske vlasti.

2001. – Pripadnici SFOR-a u Bana Luci su uhapsili pukovnika Vojske RS-a Vidoja Blagojevića. Osuđen je na 18 godina zatvora za počinjeni genocid u Srebrenici u julu 1995. nad Bošnjacima.

2001. – U napadu pobunjenika iz pokreta UNITA na putnički voz južno od Luande, ubijeno je 250 ljudi. To je bio jedan od najkrvavijih incidenata u građanskom ratu u Angoli.

2003. –  Uz pomoć specijalne veze između Zemlje i Međunarodne svemirske stanice, vjenčali se ruski kosmonaut Jurij Maljenšenko koji je bio u orbiti, na oko 400 kilometara iznad Novog Zelanda, i Jekaterina Dmitrijeva, koja je bila u svemirskom centru u Houstonu. To je prvo svemirsko vjenčanje u historiji čovječanstva.

2004. Libija pristala da isplati 35 miliona dolara kao kompenzaciju porodicama oko 160 žrtava neameričkog porijekla koje su poginule u bombaškom napadu na noćni klub u zapadnom Berlinu 1986. godine.

Nagasaki, fotograf Joe O'Donnell

Nagasaki, fotograf Joe O’Donnell

2007. – Umro je američki fotograf Joe O’Donnell (85), poznat po fotografijama Hirošime i Nagasakija nakon eksplozija atomskih bombi 1945. godine.

2013. – Umro je jugoslavenski pisac Mirko Kovač.

Posted by on 2018-08-10. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login