10. 9. – Dogodilo se na današnji dan – U Saint-Germainu kod Pariza zaključen je mirovni ugovor Austrije i pobjedničkih sila u Prvom svjetskom ratu, koji je formalno potvrdio propast Austro-Ugarske Monarhije te je priznata Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca

Mary Wollstonecraft Shelley

Mary Wollstonecraft Shelley

210. pne. – Umro je Qin Shi Huang Di, prvi kineski car.

1526. – Osmanlijski sultan Sulejman II Veličanstveni je, poslije pobjede nad Mađarima na Mohačkom polju, zauzeo Budim, koji je postao sjedište Budimskog pašaluka, provincije Otomanskog carstva u narednih 150 godina.

1721. –  Švedska i Rusija su mirom u Nistadu u Finskoj okončale Veliki sjeverni rat, započet 1700, u kojem je ruski car Petar Veliki potukao Šveđane i dobio izlaz na Baltičko more. Rusiji je pripala teritorija od Finskog do Riškog zaliva i gradovi Riga, Revel i Narva.

1797. – Umrla je Mary Wollstonecraft, engleska književnica irskog porijekla koja se borila za prava žena.

1823. – Simón Bolívar proglašen je predsjednikom Perua.

1855. –  Rođen njemački arheolog Robert Koldeway, koji je od 1899. do 1917. istraživao Babilon i dokazao da je taj biblijski grad na rijeci Eufrat, južno od Bagdada, stvarno postojao.

1898. – Italijanski anarhist Louis Luccheni izveo je u Ženevi atentat na austrijsku caricu Elizabetu.

Kanada u Drugom svjetskom ratu

Kanada u Drugom svjetskom ratu

1919. – U Saint-Germainu kod Pariza zaključen je mirovni ugovor Austrije i pobjedničkih sila u Prvom svjetskom ratu, koji je formalno potvrdio propast Austro-Ugarske Monarhije i zabranio Austriji da se udruži s također poraženom Njemačkom. Iz Austro-Ugarske su izdvojene teritorije s većinskim mađarskim, poljskim, češkim, slovačkim, slovenačkim, hrvatskim i srpskim življem. Ugovorom je takođe priznata Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

1939. – Kanada objavila rat nacističkoj Njemačkoj, čime je sukob u Evropi prerastao u svjetski rat. Kanadske jedinice su se u Drugom svjetskom ratu borile u sastavu britanske armije.

1941. – U Oslu su, nakon brojnih štrajkova, njemačke okupacijske snage uvele izvanredno stanje.

1942. – U Podgori kraj Makarske formiran Mornarički vod, prva pomorska jedinica jugoslavenskih partizana.

1943. – Poslije kapitulacije fašističke Italije u Drugom svjetskom ratu armija nacističke Njemačke okupirala Rim.

1944. – Povlačenje njemačkih snaga s otoka Mljeta u Drugom svjetskom ratu.

Vidkun Quisling

Vidkun Quisling

1945. – U Norveškoj pod optužbom za izdaju osuđen na smrt vođa norveških fašista Vidkun Quisling, u Drugom svjetskom ratu premijer marionetske vlade od 1942. do 1945, koji je 1940. pomogao nacističkoj Njemačkoj da okupira njegovu zemlju.

1962. – U Londonu se 15 članica Commonwealtha izjasnilo protiv pristupanja Velike Britanije Europskoj ekonomskoj zajednici (EEZ).

1964. – Ministri vanjskih poslova zemalja Organizacije afričkog jedinstva na zasjedanju u Adis Abebi prihvatili plan za okončanje građanskog rata u Kongu.

1967. – Građani Gibraltara odbacili su na referendumu mogućnost pripajanja Gibraltara Španiji, opredijelivši se da ostanu pod britanskom upravom.

1974. – Portugal je priznao neovisnost svoje zapadnoafričke kolonije Gvineje Bisau.

1976. – Otmica aviona koju je izvela skupina hrvatskih terorista na čelu sa Zvonkom Bušićem.

Mirovni sporazum u Saint-Germain-en-Layeu

Mirovni sporazum u Saint-Germainu

1981. – Slika “Guernica” španskog slikara Pabla Picassa vraćena je u Španiju. Naslikana je 1937, poslije divljačkog nacističkog bombardovanja gradića Guernica – svetog mjesta Baska – u španskom Građanskom ratu i od 1939. bila je u New Yorku. Picasso je ostavio amanet da “Guernica” ne bude vraćena dok Španija ne postane demokratska država.

1989. – Mađarska otvorila granicu prema Zapadu i dopustila odlazak hiljadama građana Istočne Njemačke, čiji je masovni egzodus izazvao pad Berlinskog zida i kasnije ujedinjenje Njemačke.

1994. –  Papa Ivan Pavao Drugi stigao je u Hrvatsku, u prvu posjetu poglavara Rimokatoličke crkve regionu bivše Jugoslavije. Papa se založio za mir na Balkanu.

1995. – Amerikanci s broda “Normandija” u Jadranskom moru počeli da gađaju vojne i civilne ciljeve VRS u okolini Banja Luke krstarećim raketama “tomahawk”.

1998. – Vođe probritanskih lojalista i proirskih republikanaca u Sjevernoj Irskoj susrele se prvi put licem u lice od 1922, ali nije postignut odlučujući proboj ka sklapanju mirovnog sporazuma u toj provinciji Velike Britanije.

2000. – U sukobima pristalica različitih političkih opcija tokom lokalnih izbora u Makedoniji ranjeno je nekoliko desetina ljudi. Napetost između etničkih Albanaca i Makedonaca eskalirala je u proljeće 2001. u sukobe koji su zemlju doveli na ivicu građanskog rata.

Simón Bolívar

Simón Bolívar

2002. – Švicarska je postala članica UN-a.

2006. – U Crnoj Gori održani parlamentarni izbori, prvi od proglašenja nezavisnosti. Ubjedljivu pobjedu odnijela je koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića.

2003. – Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, tokom prve posjete Beogradu, sa predsjednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem, razmijenio uzajamna izvinjenja zbog svega lošeg što su građani njihovih država jedni drugima u prošlosti učinili.

Posted by on 2017-09-10. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login