10. 9. – Dogodilo se na današnji dan – U Saint-Germainu kod Pariza zaključen je mirovni ugovor Austrije i pobjedničkih sila u Prvom svjetskom ratu, koji je formalno potvrdio propast Austro-Ugarske Monarhije te je priznata Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca

Mary Wollstonecraft Shelley

Mary Wollstonecraft Shelley

210. pne. – Umro je Qin Shi Huang Di, prvi kineski car.

1526. – Osmanlijski sultan Sulejman II Veličanstveni je, poslije pobjede nad Mađarima na Mohačkom polju, zauzeo Budim, koji je postao sjedište Budimskog pašaluka, provincije Otomanskog carstva u narednih 150 godina.

1721. –  Švedska i Rusija su mirom u Nistadu u Finskoj okončale Veliki sjeverni rat, započet 1700, u kojem je ruski car Petar Veliki potukao Šveđane i dobio izlaz na Baltičko more. Rusiji je pripala teritorija od Finskog do Riškog zaliva i gradovi Riga, Revel i Narva.

1797. – Umrla je Mary Wollstonecraft, engleska književnica irskog porijekla koja se borila za prava žena.

1823. – Simón Bolívar proglašen je predsjednikom Perua.

1855. –  Rođen njemački arheolog Robert Koldeway, koji je od 1899. do 1917. istraživao Babilon i dokazao da je taj biblijski grad na rijeci Eufrat, južno od Bagdada, stvarno postojao.

1898. – Italijanski anarhist Louis Luccheni izveo je u Ženevi atentat na austrijsku caricu Elizabetu.

Kanada u Drugom svjetskom ratu

Kanada u Drugom svjetskom ratu

1919. – U Saint-Germainu kod Pariza zaključen je mirovni ugovor Austrije i pobjedničkih sila u Prvom svjetskom ratu, koji je formalno potvrdio propast Austro-Ugarske Monarhije i zabranio Austriji da se udruži s također poraženom Njemačkom. Iz Austro-Ugarske su izdvojene teritorije s većinskim mađarskim, poljskim, češkim, slovačkim, slovenačkim, hrvatskim i srpskim življem. Ugovorom je takođe priznata Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

1939. – Kanada objavila rat nacističkoj Njemačkoj, čime je sukob u Evropi prerastao u svjetski rat. Kanadske jedinice su se u Drugom svjetskom ratu borile u sastavu britanske armije.

1941. – U Oslu su, nakon brojnih štrajkova, njemačke okupacijske snage uvele izvanredno stanje.

1942. – U Podgori kraj Makarske formiran Mornarički vod, prva pomorska jedinica jugoslavenskih partizana.

1943. – Poslije kapitulacije fašističke Italije u Drugom svjetskom ratu armija nacističke Njemačke okupirala Rim.

1944. – Povlačenje njemačkih snaga s otoka Mljeta u Drugom svjetskom ratu.

Vidkun Quisling

Vidkun Quisling

1945. – U Norveškoj pod optužbom za izdaju osuđen na smrt vođa norveških fašista Vidkun Quisling, u Drugom svjetskom ratu premijer marionetske vlade od 1942. do 1945, koji je 1940. pomogao nacističkoj Njemačkoj da okupira njegovu zemlju.

1962. – U Londonu se 15 članica Commonwealtha izjasnilo protiv pristupanja Velike Britanije Europskoj ekonomskoj zajednici (EEZ).

1964. – Ministri vanjskih poslova zemalja Organizacije afričkog jedinstva na zasjedanju u Adis Abebi prihvatili plan za okončanje građanskog rata u Kongu.

1967. – Građani Gibraltara odbacili su na referendumu mogućnost pripajanja Gibraltara Španiji, opredijelivši se da ostanu pod britanskom upravom.

1974. – Portugal je priznao neovisnost svoje zapadnoafričke kolonije Gvineje Bisau.

1976. – Otmica aviona koju je izvela skupina hrvatskih terorista na čelu sa Zvonkom Bušićem.

Mirovni sporazum u Saint-Germain-en-Layeu

Mirovni sporazum u Saint-Germainu

1981. – Slika “Guernica” španskog slikara Pabla Picassa vraćena je u Španiju. Naslikana je 1937, poslije divljačkog nacističkog bombardovanja gradića Guernica – svetog mjesta Baska – u španskom Građanskom ratu i od 1939. bila je u New Yorku. Picasso je ostavio amanet da “Guernica” ne bude vraćena dok Španija ne postane demokratska država.

1989. – Mađarska otvorila granicu prema Zapadu i dopustila odlazak hiljadama građana Istočne Njemačke, čiji je masovni egzodus izazvao pad Berlinskog zida i kasnije ujedinjenje Njemačke.

1994. –  Papa Ivan Pavao Drugi stigao je u Hrvatsku, u prvu posjetu poglavara Rimokatoličke crkve regionu bivše Jugoslavije. Papa se založio za mir na Balkanu.

1995. – Amerikanci s broda “Normandija” u Jadranskom moru počeli da gađaju vojne i civilne ciljeve VRS u okolini Banja Luke krstarećim raketama “tomahawk”.

1998. – Vođe probritanskih lojalista i proirskih republikanaca u Sjevernoj Irskoj susrele se prvi put licem u lice od 1922, ali nije postignut odlučujući proboj ka sklapanju mirovnog sporazuma u toj provinciji Velike Britanije.

2000. – U sukobima pristalica različitih političkih opcija tokom lokalnih izbora u Makedoniji ranjeno je nekoliko desetina ljudi. Napetost između etničkih Albanaca i Makedonaca eskalirala je u proljeće 2001. u sukobe koji su zemlju doveli na ivicu građanskog rata.

Simón Bolívar

Simón Bolívar

2002. – Švicarska je postala članica UN-a.

2006. – U Crnoj Gori održani parlamentarni izbori, prvi od proglašenja nezavisnosti. Ubjedljivu pobjedu odnijela je koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića.

2003. – Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, tokom prve posjete Beogradu, sa predsjednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem, razmijenio uzajamna izvinjenja zbog svega lošeg što su građani njihovih država jedni drugima u prošlosti učinili.

Posted by on 2017-09-10. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login