100 demonstranata uhapšeno u Bostonu, u Washingtonu upali u Senat

demonstranati, SADAmerička policija uhapsila je više od 100 sudionika mirnih protesta “Okupirajmo Boston” u gradskom parku, dok je policija u Washingtonu uhapsila pripadnike pokreta “Okupirajmo DC” kada su ušli u predvorje pomoćne zgrade Senata.

Hapšenja u Bostonu počela su noću u 01:20 sati po lokalnom vremenu, u parku Greenway, gdje su se demonstranti okupljali posljednjih dana kako bi kritizirali finansijsku industriju i društvenu nejednakost.

Gradonačelnik Thomas Menino hapšenja je opravdao time da su demonstranti prijetili zaustavljanjem saobraćaja i proširili se na dio parka koji je nedavno obnovljen uz trošak od 150.000 dolara.

”Razumijem da oni imaju slobodu govora i izražavanja, ali mi moramo voditi grad. Ja sam otvoren za prijedloge, ali građanski neposluh neće se tolerirati”, rekao je Menino u telefonskom intervjuu za list Boston Globe.

Grupa “Okupirajmo Boston” u saopćenju je istakla da je policija “okrutno napala” demonstrante.

”Današnji napad Policijske uprave Bostona koji je za svaku osudu, predstavlja uznemirujući zaokret od dijaloga prema nasilnoj represiji,” navela je grupa na web stranici posebno kritizirajući postupanje policije prema pripadnicima grupe “Veterani za mir”, koji su se pridružili protestima.

U Washingtonu je interventna jedinica policija koja štiti Kongres, uhapsila najmanje šest demonstranata iz pokreta “Okupirajmo DC” koji su upali u pomoćnu zgradu Senata i razvili transparente “Prekinite rat sada” i “Ljudi za narod”. Deseci demonstranata protrčalo je kroz pomoćnu zgradu Hart u kojoj su uredi senatora, noseći manje natpise, izvijestila je TV mreža NBC.

Hapšenja u Washingtonu uslijedila su drue sedmice protesta pod sloganom “Okupirajmo DC”, koji su dio socijalnog pokreta začetog prošlog mjeseca u New Yorku protiv ekscesa Wall Streeta, korporacijske pohlepe, društvene nejednakosti i drugih socijalnih pitanja i proširila se diljem SAD-a, uključujući i velike gradove, kao što su Los Angeles, Chicago, Boston i drugi, prenosi u srijedu Hina.

Posted by on 2011-10-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login