11.02. – Dogodilo se na današnji dan – U Jalti na Krimu završena je konferencija vođa tri velike sile antihitlerovske koalicije, na kojoj su sovjetski lider Josif Staljin, predsjednik SAD Franklin Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill uskladili vojne planove za okončanje rata protiv Njemačke i Japana

660. pne. – Jimmu Tenno osniva Japan i postaje njegov prvi car (tradicionalni datum).

1650. – Umro je francuski matematičar i filozof René Descartes.

1752. – Otvorena je prva bolnica u Americi, Pennsylvania Hospital.

1814. – Proglašena je samostalnost Norveške od Danske.

Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison

1847. – Rođen je američki pronalazač Thomas Alva Edison, koji je registrovao više od hiljadu patenata, uključujući sijalicu s ugljenim vlaknom, fonograf, mikrofon, megafon, fonometar. Usavršio je i telegraf i akumulator i znatno poboljšao dinamo-mašinu, pronašao kinetoskop i prvi primijenio celuloidnu filmsku traku od 35 milimetara. Sagradio je prvi filmski atelje u svijetu.

1868. – Umro je francuski fizičar Jean Bernard Léon Foucault, koji je s Armanom Fizoom izmjerio brzinu svjetlosti. Ogledom s klatnom je dokazao obrtanje Zemlje, pronašao je žiroskop, usavršio teleskop, otkrio vrtložno-vihorne struje u metalnim masama.

1873. – Pod pritiskom republikanaca abdicirao je španski kralj Amadeo i proglašena je prva španska republika.

1878. – Rođen je ruski slikar Kazimir Malevič.

1889. – Japan je dobio ustav, kojim je određeno da zemlja ima dvodomni parlament, ali je car zadržao izvršnu vlast.

1913. – Rođen je partizanski komandant Rifat Burdžević. Aprila 1941. godine odlazi u Bijelo Polje, gdje formira novi Okružni komitet KPJ za Sandžak. Rukovodi pripremama za oružani ustanak, a za vrijeme ustanka lično rukovodi opsadom i oslobođenjem Bijelog Polja, jula 1941. godine. Učestvuje i drugim oružanim akcijama, stvara partizanske odrede i udarne grupe. Zajedno sa komandantom brigade Vladimirom Kneževićem Volođom i komandantom Četvrtog bataljona Tomašem Žižićem, narodnim herojima, u selu Trnovu, kod Mrkonjić Grada, u noći između 2. i 3. oktobra 1942. godine, na prevaru je napadnut od četnika i zvjerski ubijen. Ukazom Predsjedništva Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), 25. septembra 1944. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, proglašen je za narodnog heroja.

1920. – Rođen je egipatski kralj Faruk Prvi, posljednji monarh Egipta. Na prijesto je stupio 1936, ali je njegov vladarski autoritet potkopala nesposobnost da spriječi britansko uplitanje u unutrašnja pitanja Egipta i vojni poraz u prvom arapsko-izraelskom ratu 1948. S vlasti su ga 1952. zbacili pobunjeni oficiri, poslije čega je prinuđen da ode u izbjeglištvo i 1965. je umro u Rimu.

Vatikan

Vatikan

1929. – Sporazumom u Luteranu Italije i Svete stolice stvorena je nezavisna papska država Vatikan, čime je riješeno tzv. “rimsko pitanje”, spor italijanske države i Svete stolice nastao 1870, poslije priključenja Italiji papske države i grada Rima. Vatikan je u središtu Rima, ograđen zidinama i zauzima 44 hektara. Prema ustavnom uređenju je apsolutna monarhija, teološko-hijerarhijska država u službi Svete stolice kao vrhovne vlasti rimokatoličke crkve.

1945. – U Jalti na Krimu završena je konferencija vođa tri velike sile antihitlerovske koalicije, na kojoj su sovjetski lider Josif Staljin, predsjednik SAD Franklin Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill uskladili vojne planove za okončanje rata protiv Njemačke i Japana i odredili nove odnose u Evropi i svijetu poslije rata. Trojica lidera usvojili su rezolucije o “slobodnoj Evropi” i dogovorili se o osnivanju UN-a kao opšte međunarodne organizacije za mir i bezbjednost u svijetu. Kominike o podjeli Njemačke na tri zone i uspostavljanju Centralnog komesarijata kao kontrolne komisije tri sile, sa sjedištem u Berlinu, izdat je 13. februara. Riješeno je da se predloži Francuskoj da učestvuje u tome, zatim da Njemačka plati ratnu odštetu i vrati opljačkane vrijednosti, da se sazove konferencija svih nacija 25. aprila radi stvaranja UN-a i prihvaćeni su njeni osnovni principi. Donesene su i odluke o bivšim “satelitima” Njemačke, o pomoći bivšim okupiranim zemalja, o poljskoj vladi i granicama, o Jugoslaviji kojoj je preporučeno da sprovede u djelo sporazum Josipa Broza i Ivana Šubašića za osnivanje jedinstvene vlade. Postignut je i sporazum o stupanju SSSR-a u rat protiv Japana, a Moskva je zauzvrat dobila južni dio poluostrva Sahalin, Kurilska ostrva, pravo na korištenje luke u Port Arturu i na Kineskoistočnu i Južnomandžursku željeznicu. Takođe je dogovoreno da Ukrajina i Bjelorusija budu priznate kao suverene i nezavisne države u UN-u. Suverenost je bila formalna, a SSSR je na taj način dobio još dva glasa u svjetskoj organizaciji.

Jalta

Jalta

1958. – Tunis je obavijestio Francusku da njeni ratni brodovi više neće moći da koriste luku Bizerta.

1963. – Beatlesi su započeli snimanje svojeg prvog albuma pod nazivom “Please Please Me”.

1970. – Japan je postao četvrta zemlja u svijetu koja je lansirala vještački satelit.

1971. – Na ceremonijama u Moskvi, Washingtonu i Londonu 63 zemlje su potpisale sporazum o zabrani skladištenja nuklearnog oružja na dnu mora i okeana.

1975. – Prvi put u Velikoj Britaniji šef jedne političke partije je postala žena – za predsjednicu Konzervativne stranke izabrana je Margaret Thatcher.

1979. – Iranski premijer Shapour Bakhtiar podnosi ostavku nakon što u Teheranu dva dana traju ulične borbe.

Nelson Mandela

Nelson Mandela

1990. – Lider Afričkog nacionalnog kongresa Nelson Mandela oslobođen je poslije 27 godina provedenih u južnoafričkim zatvorima.

1993. – Umrla je južnoslavenska književnica Desanka Maksimović čija se poezija odlikuje toplinom, senzibilnošću, neposrednošću, muzikalnošću, humanošću… Završila je Filozofski fakultet u Beogradu i bila profesor u Obrenovcu, Dubrovniku i Beogradu. Djela: zbirke pjesama “Pesme”, “Zeleni vitez”, “Pesnik i zavičaj”, “Otadžbino, tu sam”, “Miris zemlje”, “Tražim pomilovanje”, “Nemam više vremena”, “Pesme iz Norveške”, “Letopis Perunovih potomaka”, “Ničija zemlja”, “Slovo o ljubavi”, priče “Ludilo srca”, romani “Otvoren prozor”, “Ne zaboraviti”, roman za djecu “Pradevojčica”, zbirka bajki i proze u stihu “Oraščići palčići”, putopis “Snimci iz Švajcarske”.

1994. – Slijetanjem na Zemlju šatla “Discovery”, s pet američkih astronauta i jednim ruskim kosmonautom, okončana je prva američko-ruska space shuttle misija.

1997. – Nakon tromjesečnih građanskih protesta i pod pritiskom međunarodne javnosti predsjednik Srbije Slobodan Milošević priznaje rezultate lokalnih izbora na kojima je pobijedila opoziciona koalicija “Zajedno”.

2001. – Oko 7.500 ljudi demonstriralo je u Njemačkoj protiv marša neonacista koji je okupio oko 250 pristalica.

Whitney Houston

Whitney Houston (1963-2011)

2011. – Egipatski predsjednik Hosni Mubarak podnosi ostavku, nakon tridesetogodišnje vladavine.

2012. – U hotelskoj sobi na Beverly Hillsu, u Los Angelesu pronađena je mrtva američka pjevačica i glumica Whitney Houston (1963.- 2012.).

Posted by on 2017-02-11. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login