11.07. – Dogodilo se na današnji dan – Nakon osvajanja grada, Vojska Republike Srpske započela genocid u Srebrenici. U nekoliko je dana pobijeno preko 8.000 stanovnika grada i okolice

Stjepan Radić
Stjepan Radić

1533. – Papa Klement VII ekskomunicirao je engleskog kralja Henrija VIII, odbivši prethodno da poništi njegov brak s Katarinom Aragonskom i ozakoni vezu s Anom Bolen. Brak je u maju 1533. poništio kenterberjski nadbiskup Tomas Krenmer, a kralj je 1534. osnovao anglikansku crkvu i proglasio se za njenog poglavara.

1690. – U bici kod Bojna, u Slavnoj revoluciji, engleski kralj Villiam III Oranski pobijedio je katoličke snage Jamesa II. Ovaj dan protestanti u Sjevernoj Irskoj obilježavaju nizom parada i marševa, što izaziva revolt katolika i dovodi do sukoba sa policijom.

1811. – Italijanski naučnik Amedeo Avogadro objavio je teoriju o molekularnom sastavu plinova (Avogadrov zakon).

1871. – U Martinskoj Vesi kraj Siska rođen hrvatski političar i pisac Stjepan Radić. Bio je osnivač i dugogodišnji lider Hrvatske seljačke stranke. Umro od rana zadobijenih u atentatu u Skupštini u Beogradu 20. juna 1928, koji je izvršio radikalski poslanik Puniša Račić

1876. – U crnogorsko-turskom ratu (1876-78) Crnogorci su u bici na Fundini, u Kučima, pobijedili osmanlijsku vojsku.

Alfred Dreyfus
Alfred Dreyfus

1882. – Gušeći arapsku pobunu u Egiptu, britanske trupe napale Aleksandriju, a zatim zauzele Kairo i svu zemlju. Potom je na međunarodnoj konferenciji utvrđen sporazum o bezbjednosti Sueckog kanala, za Veliku Britaniju izuzetno značajnog plovnog puta zbog britanskih kolonija u Aziji, pa su od tada Britanci, zajedno sa Francuzima, nadzirali kanal, čime je Egipat potpao pod punu zavisnost od velikih sila. Egipat je tek 1956. preuzeo kontrolu nad Sueckim kanalom.

1921. – Mongolija je proglasila nezavisnost pod nazivom Narodna Republika Mongolija.

1935. – Umro je francuski oficir jevrejskog porijekla Alfred Dreyfus, koji je 1894. optužen da je Njemačkoj odavao vojne tajne i osuđen na doživotnu robiju, samo na osnovu sumnji i izjava grafoloških stručnjaka. Poslat je u jedan od najgorih zatvora u svijetu, u Francuskoj Gvajani. U njegovu odbranu ustao je poznati pisac Emil Zola, koji je pod naslovom “Optužujem” u listu “L’oror” objavio otvoreno pismo predsjedniku Republike. Tek u julu 1906. kapetan Drajfus je rehabilitovan, vraćen u vojsku i unaprijeđen u čin majora.

1960. – Premijer provincije Katanga u Kongu Moiz Chombe proglasio je nezavisnost te pokrajine, čime su počeli višegodišnji nemiri u toj afričkoj zemlji.

Mehmed – Meša Selimović
Mehmed – Meša Selimović

1979. – Američka svemirska stanica „Skylab“, nakon šestogodišnjeg kruženja oko Zemlje, raspala se prilikom prizemljenja.

1982. – Umro je bosanskohercegovački književnik Mehmed Meša Selimović. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i do Drugog svjetskog rata bio je profesor u gimnaziji, u rodnoj Tuzli. Po izlasku iz ustaškog logora 1943. otišao je u partizane. Poslije Drugog svjetskog rata bio je direktor drame Narodnog pozorišta u Sarajevu, umjetnički direktor „Bosna-filma„ i glavni urednik „Svjetlosti“ (“Derviš i smrt“, „Tvrđava“, „Sjećanja“).

1989. – Umro engleski pozorišni i filmski glumac, režiser i producent Laurence Olivier, jedan od najboljih tumača likova Williama Shakespearea, prvi glumac kojem je dodijeljena plemićka titula.

1992. – U Sarajevu umro jedan od najvećih bh. filmskih režisera Hajrudin Šiba Krvavac. Autor je 70 dokumentarnih i pet igranih filmova.

Srebrenica

1995. – Nakon osvajanja grada, Vojska Republike Srpske je započela genocid u Srebrenici: u nekoliko je dana pobijeno preko 8.000 stanovnika grada i okolice. Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a zauzele su je  snage VRS 11. jula 1995. godine. U januaru 2007. godine Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije okarakterizirao je djelovanje srpskih snaga u Srebrenici kao genocid. Europski parlament je u 2009. godine proglasio 11. juli kao “Dan sjećanja na genocid u Srebrenici”.

1995. – U Francuskoj je umro Gojko Nikoliš, ljekar, narodni heroj, španski borac.

1996. – Sudsko vijeće Haškog tribunala potvrdilo je optužnice za ratne zločine i genocid protiv lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog komandanta Ratka Mladića. Sud je za njima raspisao međunarodne potjernice.

2001. – U Kambodži je odobreno donošenje zakona koji bi omogućio suđenje bivšim liderima Crvenih Kmera, tokom čije vladavine je ubijeno 1.700.000 ljudi.

Hajrudin Šiba Krvavac
Hajrudin Šiba Krvavac

2007. – Pakistanske snage sigurnosti protjerale su naoružane vjerske ekstremiste iz Crvene džamije (Lal Masdžid) u Islamabadu, okončavši tako osam dana dugu opsadu i ulične sukobe u kojima je poginulo više od 80 ljudi.

2008. – Umro poznati američki kardiolog i jedan od najpoznatijih svjetskih hirurga 20. vijeka Michael DeBakey, koji je prvi izveo mnoge hirurške zahvate, poput ugrađivanja bajpasa. Tokom sedam decenija duge karijere uveo je nove hirurške metode liječenja i začetnik je moderne kardiološke hirurgije.

2008. – Španski poslanici izrazili su podršku posebnim pravima velikih majmuna (na život i slobodu). Riječ je o prvom poznatom slučaju da neko nacionalno zakonodavstvo takva prava dodeljuje životinjama.

2009. – Umro je bosanskohercegovački glumac Žan Marolt. Od 1992. godine bio je stalni član Kamernog teatra 55 i imao je zapažene uloge u brojnim predstavama, TV serijama i filmovima.

Posted by on 2019-07-11. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login