11. 10. – Dogodilo se na današnji dan – U Carigradu ubijen osmalijski državnik i vojskovođa porijeklom iz Bosne Mehmed-paša Sokolović. Umrla francuska pjevačica Edith Piaf, zvijezda kabarea i simbol francuske šansone.

Mehmed-paša Sokolović

Mehmed-paša Sokolović

1531. – Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestanski vjerski reformator Ulrih Zvingli, jedan od najvećih teologa reformacije.

1579. – U Carigradu ubijen osmalijski državnik i vojskovođa porijeklom iz Bosne Mehmed-paša Sokolović. Proslavio se u mnogim ratovima, obnovio je tursku flotu uništenu u bici kod Lepanta 1571, a od 1566. bio je veliki vezir. Mehmed-paša je podigao mnoge zadužbine i vakufe, uključujući poznati most na Drini u Višegradu, Arslanagića most u Trebinju, Vezirov most u Podgorici, most na ušću Žepe u Drinu i Kozju Ćupriju u Sarajevu.

1891. – Umro je francuski pjesnik Arthur Rimbaud.

1899. – Počeo Burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranske i Velike Britanije. Po završetku rata 1902. godine, burske države su stavljene pod britansku vlast, a 1910. ušle su u Južnoafrički Savez (kasnije Južnoafrička Republika), britanski dominion.

1923. – Rođen je bosanskohercegovački književnik Ahmet Hromadžić.

Albert Einstein

Albert Einstein

1939. – Grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Einstein, obavijestili su predsjednika SAD Franklina D. Roosevelta o mogućnosti proizvodnje atomske bombe.

1941. – U Makedoniji započeo ustanak protiv okupatora.

1944. – Sovjetski Savez je anektirao državu Tanu Tuva.

1946. – Zbog krivičnih djela protiv naroda i države Vrhovni sud Hrvatske je poslije višemjesečne rasprave izrekao presudu ratnim zločincima – Erihu Lisaku na smrt, a rimokatoličkom nadbiskupu Alojziju Stepincu i Ivanu Šaliću na višegodišnji zatvor.

1962. – Papa Ivan XXIII otvorio u Bazilici svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme Katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svijetu.

1963. – Umro je Jean Cocteau, francuski filmski redatelj, slikar i književnik.

1963. – Umrla je francuska pjevačica Edith Piaf, zvijezda kabarea i simbol francuske šansone. Takođe je komponovala šansone i pisala tekstove za njih. Djela: autobiografije “Moj život”, “Na balu uspjeha”.

Edith Piaf

Edith Piaf

1976. – U Kini je, pod optužbom za zavjeru uhapšena „četvoročlana banda“ – udovica Mao Cedunga Đang Čing i tri bivša visoka funkcionera.

1980. – Dvojica sovjetskih astronauta okončali su dotad najdužu misiju u svemiru. U brodu „Saljut 6“ oni su proveli u svemiru 185 dana.

1988. – Govor pape Ivana Pavla II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strasbourgu kada je britanski poslanik iz Sjeverne Irske, protestantski svećenik Ian Paisley, počeo da uzvikuje “antikrist”, razvivši transparent na kojem je pisalo “Ivan Pavle II – antikrist”.

1991. – Skupština BiH donosi akt o suverenosti, dok će se referendum o samostalnosti održati nekoliko mjeseci kasnije.

1998. – Ni nakon sedmosatnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Richard Holbrooke nisu postigli dogovor o rješavanju kosovske krize na osnovu rezolucije UN-a od 23. septembra. Pored prijetnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila provođenje rezolucije.

1993. – U atentatu u Oslu teško je ranjen William Nygaard, norveški izdavač „Satanskih stihova“ Salmana Rušdija, britanskog pisca indijskog porijekla, kojeg je iranski vjerski vođa Homeini osudio na smrt.

William Claxton

William Claxton

2008. –  Umro William Claxton, fotograf, poznat po izražajnim portretima džez-muzičara, kao što je Chet Baker. Slavu je stekao snimcima Boba Dylana i Franka Sinatre, Johna Michella i Thoma Johnsona.

2010. – Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Iliji Juršiću, koji je u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA.

Posted by on 2018-10-11. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login