11.10. – Dogodilo se na današnji dan – U Carigradu ubijen osmalijski državnik i vojskovođa porijeklom iz Bosne Mehmed-paša Sokolović. Umrla francuska pjevačica Edith Piaf, zvijezda kabarea i simbol francuske šansone.

Mehmed-paša Sokolović
Mehmed-paša Sokolović

1531. – Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika. U bici je poginuo i protestanski vjerski reformator Ulrih Zvingli, jedan od najvećih teologa reformacije.

1579. – U Carigradu ubijen osmalijski državnik i vojskovođa porijeklom iz Bosne Mehmed-paša Sokolović. Proslavio se u mnogim ratovima, obnovio je tursku flotu uništenu u bici kod Lepanta 1571, a od 1566. bio je veliki vezir. Mehmed-paša je podigao mnoge zadužbine i vakufe, uključujući poznati most na Drini u Višegradu, Arslanagića most u Trebinju, Vezirov most u Podgorici, most na ušću Žepe u Drinu i Kozju Ćupriju u Sarajevu.

1891. – Umro je francuski pjesnik Arthur Rimbaud.

1899. – Počeo Burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranske i Velike Britanije. Po završetku rata 1902. godine, burske države su stavljene pod britansku vlast, a 1910. ušle su u Južnoafrički Savez (kasnije Južnoafrička Republika), britanski dominion.

1923. – Rođen je bosanskohercegovački književnik Ahmet Hromadžić.

Albert Einstein
Albert Einstein

1939. – Grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Einstein, obavijestili su predsjednika SAD Franklina D. Roosevelta o mogućnosti proizvodnje atomske bombe.

1941. – U Makedoniji započeo ustanak protiv okupatora.

1944. – Sovjetski Savez je anektirao državu Tanu Tuva.

1946. – Zbog krivičnih djela protiv naroda i države Vrhovni sud Hrvatske je poslije višemjesečne rasprave izrekao presudu ratnim zločincima – Erihu Lisaku na smrt, a rimokatoličkom nadbiskupu Alojziju Stepincu i Ivanu Šaliću na višegodišnji zatvor.

1962. – Papa Ivan XXIII otvorio u Bazilici svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme Katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svijetu.

1963. – Umro je Jean Cocteau, francuski filmski redatelj, slikar i književnik.

1963. – Umrla je francuska pjevačica Edith Piaf, zvijezda kabarea i simbol francuske šansone. Takođe je komponovala šansone i pisala tekstove za njih. Djela: autobiografije “Moj život”, “Na balu uspjeha”.

Edith Piaf
Edith Piaf

1976. – U Kini je, pod optužbom za zavjeru uhapšena „četvoročlana banda“ – udovica Mao Cedunga Đang Čing i tri bivša visoka funkcionera.

1980. – Dvojica sovjetskih astronauta okončali su dotad najdužu misiju u svemiru. U brodu „Saljut 6“ oni su proveli u svemiru 185 dana.

1988. – Govor pape Ivana Pavla II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strasbourgu kada je britanski poslanik iz Sjeverne Irske, protestantski svećenik Ian Paisley, počeo da uzvikuje “antikrist”, razvivši transparent na kojem je pisalo “Ivan Pavle II – antikrist”.

1991. – Skupština BiH donosi akt o suverenosti, dok će se referendum o samostalnosti održati nekoliko mjeseci kasnije.

1998. – Ni nakon sedmosatnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Richard Holbrooke nisu postigli dogovor o rješavanju kosovske krize na osnovu rezolucije UN-a od 23. septembra. Pored prijetnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila provođenje rezolucije.

1993. – U atentatu u Oslu teško je ranjen William Nygaard, norveški izdavač „Satanskih stihova“ Salmana Rušdija, britanskog pisca indijskog porijekla, kojeg je iranski vjerski vođa Homeini osudio na smrt.

William Claxton
William Claxton

2008. –  Umro William Claxton, fotograf, poznat po izražajnim portretima jazz-muzičara, kao što je Chet Baker. Slavu je stekao snimcima Boba Dylana i Franka Sinatre, Johna Michella i Thoma Johnsona.

2010. – Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu Iliji Juršiću, koji je u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA.

Posted by on 2020-10-11. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login