11 novih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine

Plava voda Travnik

Plava voda Travnik

Na 57. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, održanoj od 25. do 29. aprila 2013. godine, predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović, te članovi Amra Hadžimuhamedović, Ljiljana Ševo, Zeynep Ahunbay i Martin Cherry, donijeli su odluke, između ostalog, o proglašenju Zgrade Radničkog doma (Kinoteka) u Alipašinoj ulici br.  19 u Sarajevu (općina Centar), nacionalnim spomenikom.

Nacionalnim spomenicima proglašena su i dva pokretna dobra: Musaf (zapis Kur’ana u zbirci) Fadil-paše Šerifovića smješten u zgradi Gazi Husrevbegove biblioteke u Sarajevu, FBiH i čajničko evanđelje koje se čuva u Muzeju Crkve Uspenja Bogorodice i Crkve Vaznesenja Hristovog u Čajniču, RS.

Uz navedeno,nacionalni spomenici postali su i neolitsko naselje Nebo, Han Bila, općina Travnik, zatim nekropole sa stećcima na lokalitetu Suhodanj u Milatkovićima (općina Čajniče), na lokalitetu Crkvina u Bjelosavljevićima (općina Sokolac) i na lokalitetu Jasik u Gračanici (općina Živinice).

Također, državnim spomenikom proglašeni su i zgrada u ul. Varoš 11 u Jajcu, džamija u Pridvorici kod Gacka, RS, zatim kulturni pejzaž na Plavoj vodi u Travniku i poljsko groblje u Novom Martincu, općina Srbac.

Sa liste ugruženih spomenika, skinuti su stara džamija Soko u Sokolu, Gračanica i stara džamija sa haremom u Špionici, općina Srebrenik; na ovu listu dodana je zgrada u ul. Varoš 11 u Jajcu. Sada je na ovoj listi 69 dobara.

Narodno pozorište u Sarajevu

Narodno pozorište u Sarajevu

Komisija je, kako je saopćeno, razmatrala zahtjev Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo za  davanje mišljenja o Urbanističkom projektu “Narodno pozorište” i mogućnosti izgradnje podzemne garaže kod Narodnog pozorišta. Zaključeno je da je izgradnja podzemne garaže moguća van zone zaštite. „Potrebno je izvršiti  reviziju projekta na način da projekat poštuje mjere zaštite definisane Odlukom Komisije i da trg bude samo za pješake.“

Usvojena je i informacija o  aktivnostima na izradi Nominacionog dosijea za nekropole sa stećcima. Očekuje se završetak nominacije sa planovima upravljanja do kraja juna 2013. Nakon tog roka, uslijediće valorizacija dokumenata od strane ICOMOS-ovih stručnjaka i usvajanje od strane nadležnih nivoa vlasti.

 

Posted by on 2013-04-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login