12.05. -Dogodilo se na današnji dan – Poslije godinu dana snimanja prikazana je “Slavica”, prvi jugoslovenski igrani film poslije Drugog svjetskog rata

Bedřich Smetana

Bedřich Smetana

1743. – Marija Terezija okrunjena kao kraljica Češke.

1820. – Rođena je engleska medicinska sestra Florence Nightingale, utemeljivačica profesije medicinskih sestara, čiji se rođendan obilježava kao Međunarodni dan medicinskih sestara. U Krimskom ratu polovinom 19. vijeka organizovala je bolnice pri britanskom ekspedicionom korpusu i znatno je reformisala sanitetsku službu i njegu ranjenika i bolesnika. Zahvaljujući tome, smrtnost u britanskim poljskim bolnicama sa 40 odsto smanjena je na dva odsto. Otvorila je prvu školu za medicinske sestre.

1884. – Umro je češki kompozitor, dirigent i pijanista Bedřich Smetana. Inspirisao se narodnim legendama, istorijom i folklorom. Djela: opere “Prodana nevjesta”, “Dalibor”, “Libuša”, “Poljubac”, ciklus simfonijskih poema “Moja domovina”, gudački kvartet “Iz moga života”, klavirske i kamerne kompozicije.

1918. – Rođen je američki inženjer Julius Rosenberg, koji je sa suprugom Ethel 1953. kao prvi civil u SAD osuđen na smrt zbog špijunaže, navodno zbog odavanja SSSR-u tajni o atomskom naoružanju. Kazna je izvršena uprkos kampanji širom svijeta da im bude pošteđen život.

Józef Klemens Piłsudski

Józef Klemens Piłsudski

1925. – Vrhovni Sovjet SSSR-a usvojio je prvi sovjetski ustav.

1926. – Maršal Józef Piłsudski izvršio je državni udar i uspostavio je vojnu diktaturu u Poljskoj.

1926. – Norvežanin Roald Amundsen, Italijan Umberto Nobile i Amerikanac Lincoln Ellsworth preletjeli avionom Sjeverni pol.

1935. – Umro je poljski diktator maršal Józef Klemens Piłsudski, prvi predsjednik Poljske od 1918. do 1922. i inicijator rata protiv sovjetske Rusije 1920. i 1921. Na današnji dan 1926. uspostavio je vojnu diktaturu i vlast je držao do smrti.

1947. – Poslije godinu dana snimanja prikazana je “Slavica”, prvi jugoslovenski igrani film poslije Drugog svjetskog rata. Režiser i scenarista bio je Vjekoslav Afrić, snimatelj Žorž Skrigin, a tumači glavnih uloga Irena Kolesar, Marjan Lovrić i Ljubiša Jovanović.

1949. – Zvanično ukinuta sovjetska blokada Zapadnog Berlina, započeta krajem juna 1948, pošto su i zapadni saveznici i SSSR shvatili besmislenost beskompromisnog suprotstavljanja.

Slavica

Slavica

1965. – Zapadna Njemačka je uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom, a arapske zemlje su prekinule odnose sa vladom u Bonu.

1969. – U Velikoj Britaniji starosna granica izbornog prava snižena s 21 na 18 godina.

1994. – Palestinska policija prispjela na Zapadnu obalu u okviru priprema da od Izraela preuzme grad Jerihon, sjedište palestinske autonomije u toj oblasti.

1995. – Vlasnici “Rockefeller centra” u New Yorku, iza kojih je stajao japanski kapital, objavili bankrotstvo tog gigantskog poslovnog centra.

1997. – Sa potpisivanjem mirovnog sporazuma od strane ruskog predsjednika Borisa Jeljcina i čečenskog predsjednika Aslana Mashadova Alijewitscha završava prvi čečenski rat. Politički status Čečenije sa ovim ugovorom još nije bio razjašnjen.

 Čečenija, rat

Čečenija, rat

2008. – U Varšavi je umrla Irena Sendler, koja je tokom Drugog svjetskog rata postala simbol nesebične pomoći Jevrejima u jeku holokausta. Ona je iz Varšavskog geta spasila sigurne smrti najmanje 2.500 jevrejske djece.

2009. – Ivan John Demjanjuk, optužen za nacističke ratne zločine deportovan je iz SAD u Njemačku, gdje je osuđen na pet godina zatvora, zbog učešća u ubistvu evropskih Jevreja u koncentracionom logoru Treblinaka-Sobibor.

Posted by on 2017-05-12. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login