12.07. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen Pablo Neruda čileanski pjesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Henry David Thoreau

Henry David Thoreau

1536 – Umro je holandski humanist, književnik, filolog i filozof Erazmo Roterdamski.

1580. – Objavljena je Ostroška Biblija, prva Biblija štampana na nekom slavenskom jeziku.

1806. – U Zadru izlazi prvi broj tjednika “Il Regio Dalmata – Kraglski Dalmatin” – prvih novina na hrvatskome jeziku.

1817. – Rođen je američki pisac Henry David Thoreau, jedan od najboljih američkih esejista. Pisao je protiv ropstva, otimačkog rata SAD protiv Meksika od 1846. do 1848. u korist robovlasničkog Juga, propovijedao je vraćanje prirodi i spajao mistiku, filozofiju prirode i transcendentalizam. Djela: “Život u šumi” (zbirka od 18 eseja), “Dnevnik” (14 knjiga), eseji “Građanska neposlušnost”, “Ropstvo u Masačusetsu”, “Odbrana Johna Browna”.

Pablo Neruda

Pablo Neruda

1884. – Rođen je italijanski kipar i slikar Amedeo Modigliani.

1904. – Rođen je Pablo Neruda čileanski pjesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost.  Kao diplomat proveo je više godina u Madridu gdje se sprijateljio s Lorcom i drugim španjolskim pjesnicima te pristupio antifašističkom pokretu, zbog čega je u svojoj domovini bio proganjan. U početku piše pretežno ljubavnu liriku, a kasnije prelazi na društveno i politički angažiranu poeziju koja govori protiv ratnih strahota i ustaje u obranu potlačenih. Objavio je 19 zbirki poezije, od kojih su značajnije “Španjolska u srcu” u kojoj daje potresnu, ali uvjerljivu sliku borbe španjolskog naroda.

1941. – Na Cetinju je u Drugom svjetskom ratu proglašena kvislinška suverena i nezavisna Crna Gora, pod protektoratom fašističke Italije.

1941. – Nakon napada Njemačke na SSSR u Drugom svjetskom ratu, sovjetska vlada i Velika Britanija potpisale su u Moskvi sporazum o uzajamnoj pomoći i zajedničkoj borbi protiv nacističke Njemačke.

1960. – Francuska je priznala nezavisnost kolonija u Africi: Dahomeja, Nigera, Gornje Volte, Obale Slonovače, Čada, Centralne Afrike i Konga.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai

1997. – Kubanska vlada je, nakon laboratorijskih ispitivanja, potvrdila autentičnost posmrtnih ostataka legendarnog gerilskog vođe Ernesta Che Guevare, pronađenih u Boliviji, gdje je ubijen, a potom prebačen na Kubu, na osnovu sporazuma vlada dviju zemalja.

1997. – Rođena je Malala Yousafzai, pakistanska aktivistica za prava djece, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

2009. – Umro je hrvatski historičar umjetnosti i muzički kritičar Darko Glavan.

Posted by on 2017-07-12. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login