12.10. – Dogodilo se na današnji dan – Kristofor Kolumbo otkriva Ameriku. Rođen je italijanski tenor i operna zvijezda Luciano Pavarotti. Njemački vjerski reformator Martin Luther odbio da se odrekne svojih teza pred papskim izaslanikom, što se smatra početkom reformacije. U Sarajevu je rođen Adnan Mević, 6-milijarditi stanovnik Zemlje.

Cristoforo Colombo
Cristoforo Colombo

539. pne. – Kir Veliki osvaja Babilon.

1492. – Kristofor Kolumbo otkriva Ameriku i iskrcava se na otok San Salvador u Bahamskom arhipelagu.

1518. – Njemački vjerski reformator Martin Luther, optužen za herezu, odbio je da se odrekne svojih teza pred papskim izaslanikom, kardinalom Tommasom Cayetanom. Duboko pogođen trgovinom indulgencijama (papski oprost), Luther je 1517. na vrata crkve u Wittenbergu okačio svojih 95 teza o preuređenju Katoličke crkve i pozvao na javnu raspravu. Taj događaj smatra se početkom reformacije.

1810. –  Dan kada su se vjenčali bavarski princ Ludwig i saksonska princeza Theresa postao je događaj godine i vremenom se pretvorio u bavarske Oktobarske svečanosti piva i kobasica (Oktoberfest).

1811. – Paragvaj proglasio nezavisnost od Španije i Argentine.

1822. – Brazil stekao nezavisnost od Portugala.

Martin Luther
Martin Luther

1883. – Rođen je Otto Heinrich Warburg, njemački fiziolog i liječnik, dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu 1931. godine. Otkrio je uzrok nastanka kancera.

1924. – Umro je Anatole France, jedan od velikana francuske književnosti s kraja 19. i početka 20. vijeka, koji je za života dobio sve počasti kojima se jedan pisac može nadati. Bio je član Francuske akademije i dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1921.

1934. – Jedanaestogodišnji Petar II Karađorđević proglašen je kraljem Jugoslavije, nakon što je 9.oktobra u atentatu u Marseilleu ubijen njegov otac kralj Aleksandar I. Kraljevsku vlast je u ime maloljetnog kralja vršilo tročlano namjesništvo — princ Pavle, Radenko Stanković i Ivo Perović. Prvi namjesnik bio je Pavle Karađorđević.

1935. – Rođen je italijanski tenor i operna zvijezda Luciano Pavarotti. Karijeru je počeo 1961. u operi “Boemi” Giacoma Puccinija. Uz Carrerasa i Dominga pripadao je pjevačkoj trojci “tri tenora”. Umro je 6. septembra 2007.

1942. – U bici na pacifičkom ostrvu Gvadalkanal Amerikanci su u Drugom svjetskom ratu porazili Japance i zaustavili njihovo nadiranje ka Australiji.

Luciano Pavarotti
Luciano Pavarotti

1943. – Tomislav II kralj NDH je potpisao abdikaciju.

1949. – Rođen je Carlos Šakal (Ilič Ramirez Sančez), bivši militant, plaćenik, „profesionalni revolucionar“ i playboy koji se trenutno nalazi na izdržavanju doživotne zatvorske kazne u Francuskoj.

1960. –  Tokom debate o kolonijalizmu u Generalnoj skupštini UN ljutiti sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov skinuo je cipelu i tresnuo njome o sto nekoliko puta.

1964. – U orbitu oko Zemlje lansiran sovjetski svemirski brod “Vashod 1”, prva svemirska letjelica s višečlanom posadom.

Adnan Mević
Adnan Mević, 6-milijarditi stanovnik Zemlje

1968. – Afrička država Ekvatorijalna Gvineja stekla nezavisnost poslije 190 godina španske kolonijalne uprave.

1969. – Lansiran sovjetski svemirski brod “Sojuz 7” sa tročlanom posadom, koji se potom spojio sa “Sojuzom 6”, u kojem su bila dva člana posade.

1976. – Premijer Kine Hua Guofeng postao šef vladajuće Komunističke partije.

1978. – U Washingtonu počeli mirovni pregovori Izraela i Egipta, na kojima je učestvovao predsjednik SAD Jimmy Carter.

1992. – Socijalistička Republika Crna Gora postala Republika Crna Gora.

1996. – U 92. godini umro francuski teniser Rene Lacoste, posljednji od četiri musketira koji su dominirali svjetskim tenisom dvadesetih godina 20. vijeka. Osnivač je čuvene kompanije za proizvodnju sportske opreme.

1999. – Prema UN-u, u Sarajevu je rođen Adnan Mević, 6-milijarditi stanovnik Zemlje.

1999. – General Pervez Mušaraf vojnim udarom oborio vladu pakistanskog premijera Navaza Šarifa, raspustio parlament Pakistana i zaveo vanredno stanje.

Gvineja
Gvineja

2001. – UN i generalni sekretar UN Kofi Anan /63/ dobili Nobelovu nagradu za mir, za borbu za ljudska prava i rješavanje svjetskih konflikata.

2002. – U bombaškom napadu na restoran i diskoteku na indonezijskom ostrvu Bali poginule su 202 osobe, uglavnom strani turisti. Sud u Indoneziji osudio je na smrt glavne organizatore napada, članove ekstremne islamske grupe Jema islamija, za koju se osnovano sumnja da je povezana sa Al-Kaidom.

2003. – U 90. godini umro Patrick Dalzel-Job, bivši poručnik Britanske kraljevske mornarice za koga se vjeruje da je bio inspiracija za lik tajnog agenta Jamesa Bonda.

2007. – Srbija ponudila milion eura za informaciju koja bi dovela do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića.

2014. – Održani su sedmi Opći izbori Bosni i Hercegovini.

2017. – SAD su donijele odluku da se 31. decembra 2018. povuku iz UNESCO-a ocjenjujući da postoji potreba za “temeljnom reformom” te organizacije, kao i da je ona “antiizraelska”. Istu odluku donio je i Izrael krajem decembra najavljujući da se će iz UNESCO-a povući u isto vrijeme. SAD i Izrael su zvanično napustili UNESCO 1. januara 2019.

Posted by on 2020-10-12. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login