12. 11. – Dogodilo se na današnji dan – Umro pjesnik Tin Ujević, koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom obilježio period između dva svjetska rata. Umrla je španska revolucionarka Dolores Ibárruri, legendarna La PasionarijaAleksandar Porfirijevič Borodin
Aleksandar Borodin

1554. – Parlament Engleske ponovo odobrio rimokatoličku vjeru.

1812. – Nakon povlačenja iz Moskve, ostaci Napoleonovih trupa pretrpjeli teške gubitke na rijeci Berezini.

1833 – Rođen ruski kompozitor i hemičar Aleksandar Porfirijevič Borodin, jedan od “Velike petorice”, čije je djelo značajno doprinijelo razvoju ruske simfonijske i kamerne muzike. Na svom životnom djelu, operi “Knez Igor” radio je 18 godina, a dovršili su ga Rimski-Korsakov i Glazunov, stvorivši remek-djelo ruske romantične opere. Autor je važnih radova s područja organske kemije i biokemije.

1840 – Rođen je francuski kipar Auguste Rodin, jedan od najvećih umjetnika s kraja 19. i početka 20. vijeka. Njegovo djelo objedinilo je romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko kiparstvo (“Mislilac”, “Poljubac”, “Balzak”, “Građani Kalea”, “Vrata pakla”, “Večni idol”).

Auguste Rodin
Auguste Rodin

1866 – Rođen je kineski revolucionar i državnik Sun Jat-sen, prvi predsjednik Kine. Kao jedan od predvodnika ideje u Republici Kini, Sun Jat-sen se u Kini često naziva “Otac domovine”. Imao je vrlo važnu ulogu u svrgavanju dinastije Quing u oktobru 1911. godine i taj događaj je označio kraj carske Kine.

1918. – Dan poslije kapitulacije Njemačke u Prvom svjetskom ratu i abdikacije cara Karla I proglašena prva austrijska republika.

1920. – Potpisan Rapalski ugovor kojim Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pod pritiskom Velike Britanije i Francuske, ustupa Italiji Istru, dio Kranjske, Zadar i otoke Cres, Lošinj, Lastovo i Palagružu, kasnije i Rijeku.

1927. – Lav Trocki isključen iz boljševičke partije, a Staljin postao neprikosnoveni lider SSSR-a. Trocki interniran u Alma Atu, potom 1929. prognan iz zemlje, a 1940. po nalogu Staljina ubijen u Meksiku.

1929. – Rođena je Grace Patricia Kelly, američka glumica (Prozor u dvorište) i monegaška princeza.

Rapalski ugovor
Rapalski ugovor

1933. – Nacional-socijalistička radnička partija Adolfa Hitlera dobila izbore i preuzela vlast u Njemačkoj.

1937. – Japanci su okupirali kineski grad Šangaj.

1942. – Britanska Osma armija generala Bernarda Montgomerya je u Drugom svjetskom ratu zauzela Tobruk u Libiji i zarobila najmanje 30.000 njemačkih i italijanskih vojnika.

1944. – Potopljen Tirpitz, posljednji veliki ratni brod nacističke Njemačke, u fjordu Tromzo na sjeveru Norveške.

1945. – Rođen Neil Young, kanadski muzičar.

1948. – Japanski sud za ratne zločine osudio na smrt bivšeg premijera, generala Hidekija Tođoa i još šest japanskih vođa.

Tin Ujević
Tin Ujević

1955. – Umro je hrvatski pjesnik Tin Ujević, koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom obilježio period između dva svjetska rataVeliki talenat, snažan i plodan stvaralac, on je svojim prisustvom u međuratnoj književnosti živo uticao na njen tok i razvoj. Nadovezujući se na Matoša, koji mu je u mnogo čemu bio uzor i učitelj, Ujević se brzo razvio u potpuno orginalnog književnog stvaraoca – pjesnika, kritičara, esejistu i feljtonistu. Značajnija djela: Lelek sebra, Kolajna, Auto na korzu, Ojađeno zvono, Skalpel kaosa, Ljudi za vratima gostionice, Žedan kamen na studencu…

1969. – Ruski pisac Aleksandar Solženicin izbačen iz Saveza sovjetskih pisaca zbog žestokih kritika staljinizma u romanu “U prvom krugu”.

1970. – U snažnom ciklonu i visokim valovima u Istočnom Pakistanu (Bangladeš) život izgubilo najmanje 200.000 ljudi.

1974 – Južna Afrika je suspendovana iz Generalne skupštine UN zbog politike aparthejda.

1981. – Američki space shuttle Columbia je drugi put poletjela u orbitu oko Zemlje, postavši prva svemirska letelica koja je upotrebljena po drugi put.

Dolores Ibárruri
Dolores Ibárruri

1989. – Umrla je španska revolucionarka Dolores Ibárruri, legendarna La Pasionarija, predsjednica Komunističke partije Španije. Pripisane su joj reči „No pasaran“, parola pod kojom su republikanci u Španskom građanskom ratu branili Madrid od fašista. Poslije pada Republike provela je 38 godina u inostranstvu, najviše u SSSR. Vratila se u Španiju 1977. i postala član parlamenta.

1991. – Stupile na snagu ekonomske sankcije Evropske zajednice protiv Srbije i Crne Gore.

1995. – U Erdutu potpisan Temeljni sporazum o području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, poznatiji pod nazivom Erdutski sporazum.

1998. – Njemački Mercedes-Benz se spojio sa američkom firmom Chrysler grupom i nastao je DaimlerChrysler.

2001. – Jugoslovenski viceadmiral u penziji Miodrag Jokić, optužen za ratne zločine na području Dubrovnika 1991, dobrovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Nakon priznanja krivice osuđen je na sedam godina zatvora.

Neil Young
Neil Young

2004 – Traian Băsescu, gradonačelnik Bukurešta, izabran je za predsjednika Rumunije. Na ovoj funkciji je bio tokom dva mandata (do 2014. godine) i dva puta su organizovani referendumi na kojima su se građani izjašnjavali o njegovom opozivu.

2007 – Danilo Turk, bivši pomoćnik generalnog sekretara UN, profesor međunarodnog prava, izabran je za predsjednika Slovenije.Posted by on 2019-11-12. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login