13.05. – Dogodilo se na današnji dan – Bosnu i Hercegovinu zadesile katastrofalne poplave

robovi

robovi

1497. – Papa Aleksandar VI. izopćio je vladara Firence i reformatora Girolama Savonarolu, koji je spaljen godinu dana kasnije.

1607. – Engleski trgovci osnovali Jamestown, prvo stalno englesko naselje u Sjevernoj Americi.

1787. – Prvi brodovi sa robijašima krenuli su iz Engleske prema novoj koloniji Australiji koja je tada Engleskoj služila kao kažnjenička kolonija.

1809. – Trupe francuskog cara Napoleona Prvog ušle u Beč.

1830. – Ekvador je stekao nezavisnost.

1846. – Kongres SAD je formalno objavio rat Meksiku, mada su borbe u Kaliforniji započele nekoliko dana ranije.

1882. – Rođen je francuski slikar Georges Braque koji je s Pablom Pikasom 1905. osnovao kubistički pokret.

Njemačka vojska je prešla rijeku Meuse i napala Francusku

Njemačka vojska je prešla rijeku Meuse i napala Francusku

1888. – U Brazilu je ukinuto ropstvo.

1930. – Umro je norveški polarni istraživac i diplomata Fridtjof Nansen, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1922. Kao visoki komesar Društva naroda rukovodio je repatrijacijom ratnih zarobljenika nakon Prvog svetskog rata.

1940. – U Drugom svjetskom ratu Njemačka vojska je prešla rijeku Meuse i napala Francusku, da bi već nakon dva dana osvojila Pariz.

1941. – Ministar unutrašnjih poslova ustaške Nezavisne Države Hrvatske Andrija Artuković u Drugom svjetskom ratu propisao “Provedbenu naredbu o ustrojstvu i poslovanju ravnateljstva za javni red i sigurnost”, kojim je van zakona stavljeno oko dva miliona Srba i desetine hiljada Jevreja i Roma”, što je bio “pravni osnov” ustaških vlasti u istrebljenju Srba, Jevreja i Roma.

Dinamo Crvena zvezda 1990

Dinamo Crvena zvezda 1990

1944. – U Drvaru u Drugom svjetskom ratu formirano Odjeljenje za zaštitu naroda – partijska policija prema boljševičkom uzoru – kao organ Narodnooslobodilačkog pokreta, sa zadatkom da objedini službu bezbjednosti i usmjerava rad za to predviđenih jedinica.

1968. – U Parizu su počeli zvanični pregovori predstavnika Sjevernog Vijetnama i SAD o okončanju rata u Vijetnamu.

1990. – U Zagrebu, na stadionu u Maksimiru, na fudbalskoj utakmici zagrebačkog “Dinama” i beogradske “Crvene zvezde” dogodio se krvavi obračun navijača ova dva kluba.

1994. – Ministri inostranih poslova SAD, EU i Rusije postigli su u Ženevi saglasnost o zajedničkoj strategiji u rješavanju konflikta u BiH.

poplave, BiH

Poplave u BiH 2014. godine

1999. – Peru i Ekvador su potpisali dokument o razgraničenju, okončavši poslije šest decenija spor zbog kojeg su te zemlje tri puta ratovale.

2009. – Evropska komisija izrekla rekordnu kaznu od 1,06 milijardi eura kompaniji za proizvodnju kompjuterskih čipova “Intel” i naredila joj da obustavi ilegalno davanje popusta kako bi potisnula svog rivala AMD.

2014. – Bosnu i Hercegovinu zadesile katastrofalne poplave. Samo u periodu od 48 sati (13-14. maja 2014.) palo je u nekim područjima Bosne i Herceovine oko 150 l/m².  Iz korita su se izlile rijeke Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas i druge. Poplavljeni su Orašje, Domaljevac Šamac, Odžak, Brčko, Maglaj, Doboj, Derventa, Tuzla, Prijedor, Travnik, Janja, Bijeljina, Zenica, Živinice, Vareš, Zavidovići, Ključ, Banja Luk, Čelinac i mnoga druga mjesta, naselja i sela.  S poplavama su aktivirana su mnogobrojna klizišta i srušeni su stambeni objekti.  Centar za ukljanjanje mina upozorio je da je zbog poplava i klizišta došlo do pomjeranja pojedinih minskih polja koja su već ranije označena. Prema prvim procjenama načinjene štete iznose nekoliko milijardi KM.

Posted by on 2017-05-13. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login