13.06. – Dogodilo se na današnji dan – Umro Aleksandar Veliki jedan od najvećih vojskovođa u svjetskoj historiji. Rođen hrvatski pjesnik Antun Gustav Matoš. U bici na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu poginuo Sava Kovačević

Aleksandar Veliki
Aleksandar Veliki

323. p.n.e. – U Babilonu umro Aleksandar III Makedonski (Aleksandar Veliki), jedan od najvećih vojskovođa u svjetskoj historiji. Njegova legendarna ličnost bila je vijekovima inspiracija likovnih umjetnika i pjesnika.

1381. – Pod vodstvom Wat Tylera u nekoliko engleskih pokrajina počeo seljački ustanak protiv feudalaca, izazvan visokim porezima. Već prvog dana ustanka seljaci su, uz pomoć londonske sirotinje, ušli u London i opsjeli zgradu parlamenta, ali je Tyler ubijen već trećeg dana ustanka. Ostavši bez vođe, ustanici su napustili London i buna je krvavo ugušena.

1831. – U Edinbughu je rođen James Clerk Maxwell, škotski fizičar koji je razvio teoriju elektromagnetizma, a važna su i njegova istraživanja na polju elektrodinamike. Maxwell se uz Newtona i Einsteina svrstava među tri najveća mislioca u historiji fizike.

Wat Tyler
Wat Tyler

1865. – Rođen je irski pjesnik i dramski pisac William Butler Yeats, uz Shawa i Joycea, jedan od najvećih irskih pisaca. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1923. Njegova lirika kosmopolitska, s osloncem na helensku i romejsku simboliku, ali i duboko vezana za irsko tlo i keltsku tradiciju. U mladosti je bio aktivni učesnik irskog nacionalnooslobodilačkog pokreta, inspirator “keltskog preporoda” i irske kulturne ideologije.

1886. – Pod misterioznim okolnostima utopio se bavarski kralj Ludwig II, tri dana nakon što je proglašen umobolnim i svrgnut s prijestolja.

1873. – U Tovarniku u Srijemu rođen je hrvatski pjesnik, novelist, esejist i putopisac Antun Gustav Matoš (1873.- 1914.).  Bio je centralna ličnost hrvatske moderne, radikalne inovacije književnosti. Umro je 17. marta 1914. u Zagrebu.

Antun Gustav Matoš
Antun Gustav Matoš

1897. – Rođen finski trkač na duge staze Paavo Nurmi, koji je osvojio devet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. Oborio je 29 svjetskih rekorda.

1900. – U Kini je počeo tzv. Bokserski ustanak, pobuna seljaka i gradske sirotinje protiv stranog kapitala i domaćih feudalaca. Ustanak u septembru 1901. ugušile evropske sile, Japan i SAD.

1917. – Sa 14 bombardera tipa “gota” Nijemci u Prvom svjetskom ratu prvi put iz vazduha bombardovali London. Poginule 162 osobe. Prije toga, napadi na britansku prijestonicu vršeni su iz “cepelina”.

1933. – U Kragujevcu rođen Dragomir Bojanić Gidra, srbijanski i jugoslovenski glumac. Glumio je u više od sto filmova i TV serija. Film “Žikina dinastija” obilježio je njegovu karijeru. Umro je u Beogradu 11. novembra 1993. godine.

1934. – Adolf Hitler i Benito Mussolini sastaju se u Veneciji, Italija. Mussolini kasnije opisuje njemačkog diktatora kao “smiješnog malog majmuna”.

Sava Kovačević
Sava Kovačević

1943. – U bici na Sutjesci, u Drugom svjetskom ratu, poginuo je komandant Treće divizije i član Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Sava Kovačević. Narodnim herojem proglašen je 23 dana poslije pogibije.

1944. – Prve njemačke rakete V-1 ispaljene su u Drugom svjetskom ratu na južnu Englesku. Do kraja rata 1945. na teritoriju Velike Britanije palo je više od 1.000 raketnih bombi, od kojih 660 na London.

1943. – Započelo prvo zasjedanje ZAVNOH-a održano u Otočcu i na Plitvičkim jezerima.

1953. – Državnim udarom u Kolumbiji na vlast je došao Gustavo Rojas Pinilla, koji je diktatorski vladao do 1957. godine.

1956. – Posljednji britanski vojnici napustili bazu na Seuskom kanalu, kojim je Velika Britanija upravljala 74 godine, a upravu nad Kanalom preuzeo je Egipat.

Vijetnam, SAD
Vijetnamski rat

1965. – Umro jevrejski filozof i teolog Martin Buber, rođen u Austriji. Pred nacistima je 1938. pobjegao u Palestinu i postao jedan od prvih profesora Hebrejskog univerziteta u Jerusalemu. Zalagao se za zajedničku jevrejsko-arapsku državu.

1971. – The New York Times počinje sa objavljivanjem tajnih dokumenata Pentagona vezanih za Vijetnamski rat. Američki predsjednik Richard Nixon i državni odvjetnik John. N. Mitchell pokušavaju to spriječiti, no odlukom Vrhovnog suda SAD-a dozvoljeno je njihovo objavljivanje.

1973. – U Parizu SAD, Sjeverni Vijetnam, Južni Vijetnam i oslobodilački pokret Vijetkong potpisali sporazum o prekidu vatre.

1983. – Američki vasionski brod “Pionir 10” prošao pored Neptuna, postavši prva letjelica napravljena ljudskom rukom koja je izašla izvan Sunčevog sistema.

1986. – Umro je Benny Goodman, najpopularniji muzičar jazza tridesetih godina 20. vijeka. Jedan je od prvih muzičara među bijelcima koji je u svoj džez-orkestar uključio i crne muzičare.

Benny Goodman
Benny Goodman

1994. – Sjeverna Koreja objavila da se povlači iz UN-ove agencije za atomsku energiju i da više neće dozvoliti dolazak njenih inspektora u zemlju.

2000. – U Pyongyangu je održan prvi sastanak između predsjednika Sjeverne i Južne Koreje, 55 godina nakon razdvajanja.

2003. – U Briselu je usvojen prvi nacrt ustava EU, 46 godina poslije potpisivanja Rimskog sporazuma, odnosno osnivanja Unije.

2003. – U Beogradu uhapšen oficir bivše JNA, pukovnik Veselin Šljivančanin i izručen Haškom tribunalu, pred kojim je krajem 1995. optužen za zločine na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. godine. Osuđen prvotno na 17, a potom mu je kazna smanjena na 10 godina zatvora.

2005. – Umro je bivši komunistički lider Portugala Álvaro Cunhal, koji je 31 godinu predvodio komuniste. Bio je simbol otpora nekadašnjem fašističkom režimu Antóniaa de Oliveire Salazara.

William Butler Yeats
William Butler Yeats

2006. – Umro bivši irski premijer Charles Hui, koji je dominirao političkom scenom u Irskoj od 1970. do početka devedesetih godina prošlog vijeka.

2011. – Na dvodnevnom referendumu ogromna većina Italijana izjasnila se za ukidanje zakona Berlusconijeve vlade o povratku nuklearnoj energiji, privatizaciji vodosnabdijevanja i imunitetu premijera.

2012. – Bivši predsjednik Tunisa Zine el-Abidin ben Ali osuđen je u odsustvu na 20 godina zatvora pred vojnim sudom u Tunisu, zbog podsticanja na nerede, ubistva i pljačke.

Posted by on 2021-06-13. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login