13.09. – Dogodilo se na današnji dan – Narodnooslobodilački odbor za Istru donio je odluku o priključenju Istre Hrvatskoj

Filip II

Filip II

81. – Nakon smrti brata Tita, vlast nad Rimskim Carstvom preuzeo je Domicijan. Za njegove vladavine (do 96. godine) počela je gradnja linija utvrda kao desnorajnske granice protiv prijetećih upada Germana.

122. – Otpočela izgradnja Hadrijanovog zida.

1598. – Umro Filip II, napuljski kralj (1554), gospodar Holandije (1555), a nakon povlačenja svog oca Karla V (1556), kralj Španije, Sicilije i Sardinije. Apsolutista i fanatični katolik svojom politikom izazvao je ustanak u Holandiji, koji je doveo do nezavisnosti sjeverne pokrajine (1581). Pobijedio je tursku flotu kod Lepanta 1571, ali je pohod njegove nepobjedive armade (1588) na Englesku završio katastrofalnim porazom.

1759. – Britanci su u presudnoj bici u blizini Québeca pobijedili Francuze i osigurali britansku supremaciju u Kanadi.

1913. – Rođen je bosanskohercegovački književnik Ćamil Sijarić.

New York

New York

1933. – Rođen je književnik, scenarista i tekstopisac Duško Trifunović.

1788. – New York je proglašen prvom federalnom prijestonicom SAD.

1872. – Umro je njemački filozof Ludwig Feuerbach.

1874. – Rođen austrijski kompozitor Arnold Schönberg. Kao začetnik Bečke atonalne škole, pobornik ekspresionizma u muzici i tvorac novog načina komponovanja – dodekafonije, bitno je uticao na razvoj muzike 20. vijeka.

1882. – Tokom Egipatskog ustanka britanske trupe porazile su egipatsku vojsku kod Tel el Kebira i nastavile osvajanje Egipta i Sudana.

1922. – U Al-Aziziji u Libiji izmjerena je najviša temperatura zraka u hladu – 58 stepeni Celzijusa.

1923. – General Miguel Primo de Rivera izvršio je, uz odobrenje kralja Alfonsa XIII, državni udar u Španiji i zaveo vojnu diktaturu.

Istra, Rovinj

Istra, Rovinj

1943. – Narodnooslobodilački odbor za Istru donio je odluku o priključenju Istre Hrvatskoj.

1955. – SSSR i Zapadna Njemačka uspostavili su diplomatske odnose.

1971. – Pobuna zatvorenika protiv uvjeta u zatvoru Attica kod New Yorka završila je pogibijom 39 zatvorenika i devet stražara koji su bili taoci.

1977. – Umro američki dirigent poljskog porijekla Leopold Stokowski. Vodio je New Yorkšku filharmoniju od 1946. do 1950, a 1962. osnovao je Američki simfonijski orkestar. Napisao je knjigu “Muzika za sve nas”

1989. –  U Cape Townu su održane do tada najveće demonstracije protiv aparthejda u Južnoj Africi. Demonstrante koji su uz pjesmu i igru prolazili kroz centar grada predvodio je nadbiskup Desmond Tutu.

Leopold Stokowski

Leopold Stokowski

1991. – SSSR i SAD su se sporazumjeli da obustave snabdijevanje oružjem zaraćenih strana u Afganistanu.

1993. – Izrael i Palestinska oslobodilačaka organizacija (PLO) potpisali su u Washingtonu mirovni sporazum kojim je predviđena palestinska samouprava na okupiranim teritorijama.

1995. – Počela je vojna operacija Armij BiH “Sana ’95”. Istovremeno Snage Hrvatske vojske i HVO-a oslobodile grad Jajce od snaga Vojske Republike Srpske. Isti dan Hrvatska vojska ušla u Drvar.

1995. – Grčka i Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija u New Yorku potpisale sporazum o normalizaciji odnosa, priznavši se međusobno kao države, a Skoplje se obavezalo da promijeni izgled državne zastave i zapiše u ustav da nema teritorijalne pretenzije prema južnom susjedu.

Drvar

Drvar

1996. – Ubijen je je američki reper Tupac Shakur.

1998. – Na drugim poslijeratnim opštim izborima u Bosni i Hercegovini ponovo su pobijedile nacionalne političke partije.

2004. – Specijalno odjeljenje Tužilaštva BiH za organizovani kriminal i korupciju podiglo optužnicu za ratni zločin protiv Abduladhima Maktoufa, državljanina BiH iračkog porijekla, zbog otmice pet civila u Travniku 1993. godine, od kojih je jedan kasnije ubijen u mudžahedinskom kampu. To je bio prvi predmet za ratne zločine pokrenut pred Sudom BiH.

Posted by on 2017-09-13. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login