13.10. – Dogodilo se na današnji dan – Rođena Margaret Thatcher, koja je 1979. postala prva žena premijerka u historiji Velike Britanije. Italija je poslije kapitulacije promijenila stranu u Drugom svjetskom ratuBijela kuca
Bijela kuća

54. – Umro rimski car i historičar Klaudije I Tiberije Druz. Prema predanju, uzrok njegove smrti bile su otrovne pečurke koje mu je dala njegova žena Agripina da bi obezbijedila prijesto za svog sina iz prethodnog braka Nerona. Tokom Klaudijeve vladavine od 41. područje južne Engleske organizovano je kao rimska provincija. Napisao je historiju Rima i autobiografiju.

1792. – Predsjednik SAD-a George Washington položio je kamen-temeljac za zvaničnu predsjedničku rezidenciju Bijelu kuću u Washingtonu.

1884. – Greenwich je usvojen kao univerzalni meridijan – od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji.

1905. – Umro engleski glumac Henry Irving, jedan od najvećih tragičara 19. vijeka, prvi glumac kojem je 1895. dodijeljena plemićka titula.

1921. – Rođen je francuski glumac i pjevač italijanskog porijekla Ivo Livi, poznat kao Yves Montand, koji je svjetsku slavu postigao filmom “Nadnica za strah”. Ostali filmovi: “Vrata noći”, “Heroji su umorni”, “Vještice iz Salema”, “Veliki plavi put”, “Volite li Bramsa”, “Hajde da se volimo”, “Z”, “Priznanje”.

Margaret Thatcher
Margaret Thatcher

1923. – Turski parlament je proglasio Ankaru, bivšu Angoru, prijestonicom Turske.

1925. – Rođena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Thatcher, koja je 1979. postala prva žena premijerka u istoriji Velike Britanije.

1932. – Rođen je filmski režiser Dušan Makavejev. Bio je jedan od pokretača filmskog crnog talasa. Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medved u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebrni Hugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke…

1943. – Italija je poslije kapitulacije promijenila stranu u Drugom svjetskom ratu: pod pritiskom saveznika italijanski kralj Vitorio Emanuele Treći i njegov premijer maršal Pjetro Badoljo, do 1941. načelnik generalštaba fašističke armije, objavili su rat nacističkoj Njemačkoj.

1944. – U Drugom svjetskom ratu Resnik je oslobođen od Nijemaca.

1967. – Umro je inženjer Dobrivoje Božić, konstruktor najbolje svjetske automatske vazdušne kočnice na željeznicama. “Kočnica Božić” je u Jugoslaviji usvojena 1922., a kad je ubrzo Međunarodna željeznička unija proglasila taj uređaj boljim od svih dotadašnjih, usvojena je i u drugim zemljama. “Božićeva kočnica” je neprevaziđena po jednostavnosti konstrukcije, lakoći rukovanja i snazi djelovanja.

Torinski pokrov
Torinski pokrov

1970. – Kanada i Kina su saopštile da će uspostaviti diplomatske odnose, a Tajvan je hitno prekinuo odnose s Kanadom.

1988. – Laboratorijsko ispitivanje je pokazalo da je “Torinski pokrov” – u kojem je, prema vjerovanju mnogih hrišćana, sahranjen Isus Hristos – lažan i da potječe iz Srednjeg vijeka.

1991. – Umro francuski glumac i pjevač italijanskog porijekla Yves Montand rođen 1921. godine. Svjetsku slavu postigao filmom “Nadnica za strah”.

1993. – Sud u Hamburgu proglasio je Nijemca Gintera Parhea krivim zbog ranjavanja nožem jugoslovenske teniserke Monike Seleš, ali je na osnovu toga donio presudu koja je širom svijeta ocijenjena kao skandalozna. Parhe je kažnjen uslovno na dvije godine zatvora.

Ankara
Ankara

1997. – Britanski premijer Tony Blair susreo se sa liderom Sinn Féina Gerryem Adamsom. To je bio prvi susret britanskog premijera i lidera Sjeverne Irske nakon više od 70 godina.

1997. – Britanski supersonični automobil je prvi uspio da na tlu probije zvučni zid, postigavši brzinu od 1.222,7 kilometara na sat.

1998. – Nakon sedmodnevnih intenzivnih pregovora i pod prijetnjom vojne intervencije NATO-a, predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prihvatio je dolazak Verifikacione misije OSCE-a koja će pratiti provođenje rezolucije UN-a o Kosovu od 23. septembra i vazdušnu posmatračku misiju nad Kosovom.

1998. – Umro je basista grupe Ekatarina Velika Bojan Pečar.

2000. – Janko Janjić, koji se nalazio na javnoj optužnici Haškog tribunala, poginuo je u Foči od aktiviranja ručne bombe kad ga je SFOR pokušao uhapsiti.

Diana Budisavljević
Diana Budisavljević

2006. – Nobelova nagrada za mir dodijeljena je Muhamadu Junusu iz Bangladeša i “Gramin banci”, koja nudi pozajmice siromašnima bez finansijskih garancija.

2014. – Park u austrijskoj prijestonici Beču, smješten u devetom kvartu, dobio je naziv “Park Diane Budisavljević. Ona je tokom Drugog svjetskog rata spasila hiljade zatvorenika iz koncentracionih logora koje su uspostavile ustaše. Procjenjuje se da je Diana Budisavljević, rođena Obekser (1891-1978), spasila više od 15.000 osoba.Posted by on 2020-10-13. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login