13. 12. – Dogodilo se na današnji dan – U Düsseldorfu rođen Heinrich Heine, njemački književnik, jedan od najvećih liričara njemačkog romantizma

Mojsije Majmonid, Maimonides
Mojsije Majmonid, Maimonides

1204. – Umro je jevrejski filozof, ljekar, matematičar i astronom Mojsije Majmonid, sljedbenik Aristotelov, najveći jevrejski filozof Srednjeg vijeka. U najvažnijem filozofskom djelu – “Vodič ljubavi” pokušao je da zasnuje religiju na racionalnim osnovama, što je izazvalo žestoku osudu ortodoksnih pristalica judaizma. Napisao više astronomskih i matematičkih rasprava i 18 medicinskih traktata s teorijama znatno ispred vremena u kojem je živio.

1545. – Počeo je rad Tridentskog koncila, koji je u maju 1542. sazvao papa Pavle III. Ekumenski koncil, na kom je do kraja izgrađen status katoličke crkve kao dogmatske, protivreformacijske, militantne ustanove s papom-autokratom na čelu, s prekidima je zasjedao do 1563. Na osnovu zaključka tog skupa vođen je protivreformacijski pokret koji je doveo do Tridesetogodišnjeg rata prokatoličkih i protestantskih snaga u Evropi, od 1618. do 1648.

1570. – Danska je priznala nezavisnost Švedske.

1642. – Holandski moreplovac Abel Tasman otkrio je zemlju kojoj je dao ime holandske provincije Novi Zeland, ali se zbog straha od domorodaca Maora nije iskrcao. Zasluge za otkriće Novog Zelanda pripadaju i engleskom moreplovcu Jamesu Cooku, koji se 1769. iskrcao na jedno od novozelandskih ostrva.

1784. – Umro je engleski pisac i leksikograf Samuel Johnson, čiji je “Rječnik engleskog jezika” iz 1755. više od jednog vijeka važio kao najautoritativniji na engleskom govornom području. Zahvaljujući knjizi njegovog prijatelja Jamesa Boswella “Život dr Johnsona”, najboljoj biografiji na engleskom jeziku, postao je poznat barem koliko i po sopstvenim djelima. Ostala djela: poema “Taština ljudskih želja”, tragedija “Irena”, kritičarsko djelo “Životi pjesnika”.

Heinrich Heine
Heinrich Heine

1797. – U Düsseldorfu rođen Heinrich Heine (1797.- 1856.), njemački književnik, jedan od najvećih liričara njemačkog romantizma. Pisao je pjesme, pripovijetke i eseje. Bio je pjesnik široke popularnosti s mnoštvom učenika i imitatora posvuda u Evropi. U njegova najpoznatija djela ubrajaju se: “Knjiga pjesama”, “Florentinske noći”, “Njemačka – jedna zimska priča”.

1808. – Madrid je kapitulirao pred francuskim carem Napoleonom Prvim.

1862. – U bici kod Fredericksburga u Američkom građanskom ratu južnjački general Robert Lee je sa 80.000 vojnika potukao sjevernjačkog generala Ambrosea Burnsidea, koji je imao pod komandom 150.000 vojnika. Tokom teških borbi duž rijeke Masaponaks Burnside je izgubio oko 14.000 ljudi.

1877. – Srpski kralj Milan Obrenović, na poziv Rusije, drugi put objavio rat Otomanskom carstvu. U martu 1878. rat završen mirovnim sporazumom Rusije i Turske u San Stefanu, kojim je Rusija pokušala da ostvari premoć na jugu Balkana.

August Šenoa
August Šenoa

1881. – Umro je književnik August ŠenoaJedan od najutjecajnijih i najplodnijih hrvatskih pisaca 19. vijeka i tvorac moderne hrvatske književnosti. Prvi pravi hrvatski romanopisac i autor obimnog korpusa romana, tog egzemplarnog žanra savremene literature, inovator proze i tvorac razvijenog urbanog jezičkog standarda. Zbog njegove veličine i udjela kojeg je imao u hrvatskoj književnosti, period oko njegove smrti naziva se “Šenoino doba“.

1899. – Rođen je bosanskohercegovački političar Đuro Pucar. Bio je članom Glavnog štaba NOB i POJ za BiH, podpredsjednik ZAVNOBiH-a i član predsjedništva AVNOJ-a, sekretar PK KPJ za BiH.  Đuro Pucar Stari bio je odlikovan kao narodni heroj i junak socijalističkog rada. Po njemu su bile nazvane mnoge ulice u prijeratnoj Bosni i Hercegovini (1945-1992), ali i širom bivše Jugoslavije (danas ga nose još ulice u Velikoj Kladuši, Šapcu i Zaječaru), institucije i tvornice u zemlji, kao i jedno čitavo naselje – Pucarevo, danas Novi Travnik.

1937. – Japanske trupe okupirale su kineski grad Nanking i u narednih šest sedmica zvjerski pobile oko 200.000 Kineza, mahom civila, a krvoproliće je ušlo u istoriju pod nazivom “silovanje Nankinga”.

Đuro Pucar Stari
Đuro Pucar Stari

1943. – Sovjetska vlada u Drugom svjetskom ratu, povodom odluka Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, saopštila da odluke AVNOJ-a “pomažu daljoj uspješnoj borbi naroda Jugoslavije protiv hitlerovske Njemačke”.

1967. – Sedam mjeseci poslije uspostavljanja vojne diktature u Grčkoj vojna vlada je izvršila kontraudar i kralj Konstantin primoran je da s porodicom pobjegne u Rim. Kralj je prethodno u poruci naciji zatražio podršku u “obnavljanju demokratije i slobode”, ali su njemu lojalne jedinice bile nepovezane i izolovane, a vojna hunta unaprijed obaviještena o kontraudaru.

1981. – Vlasti u Poljskoj uvode vanredno stanje kako bi ugušili radnički pokret Solidarnost, na čijem čelu je bio Lech Walensa. Slijedilo je nekoliko godina represije ali su vlasti na kraju morali ući u pregovore sa ovim sindikalnim pokretom.

1988. – U Kongu je potpisan protokol Angole, Kube i Južne Afrike, uz posredovanje SSSR i SAD, kojim je obezbijeđen put ka nezavisnosti Namibije i kraju građanskog rata u Angoli započetog 1975.

Novi Zeland
Novi Zeland

1991. – Lideri Kazahstana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana su se dogovorili o priključenju novoj zajednici nezavisnih država.

1995. – Evropski parlament primio Tursku u evropsku Carinsku uniju uprkos krupnim zamjerkama Ankari zbog masovnog kršenja ljudskih prava.

1999. – Premijerno je emitovan FM JAM, prvi hip-hop radio show u Bosni i Hercegovini.

1999. – U Ljubljani je u 75. godini života umro slovenački političar Stane Dolanc, komunistički i državni funkcioner SFRJ.

2000. –  Predsjednik Rusije Vladimir Putin došao na Kubu, u prvu posjetu nekog državnika Rusije Fidelu Castru od raspada SSSR-a 1991.

Saddam Hussein
Saddam Hussein

2001. – Američki predsjednik George Bush saopštio je da se SAD povlače iz sporazuma o antibalističkim projektilima (ABM) iz 1972. godine da bi nastavile sa razvojem svoga antiraketnog programa.

2003. – Američke snage uhapsile su Sadama Huseina, bivšeg predsjednika Iraka, nedaleko od iračkog grada Tikrita.  Potraga za njim trajala skoro devet mjeseci, od početka invazije na Irak.

2004. – Predstavnici 13 podunavskih zemalja na ministarskom sastanku u Beču potpisali su “Dunavsku deklaraciju”, kojom su se obavezali na bolju saradnju radi uspostavljanja održivog upravljanja vodnim resursima sliva Dunava.

2006. Umro američki glumac Peter Boyle, koji je stekao slavu ulogom nezadovoljnog radnika u filmu “Joe, i to je Amerika”, zatim u filmu “Mladi Frankenštajn” i seriji “Svi vole Raymonda”.

Samuel Johnson
Samuel Johnson

2007. – Lideri zemalja članica EU potpisali su Lisabonski ugovor, s ciljem rješavanja pitanja daljnjeg institucionalnog funkcioniranja EU. Lisabonski ugovor dopunjuje postojeće ugovore o EU i Europskoj zajednici, ne zamjenjujući ih.

2009. – Ponovo je uspostavljen željeznički saobraćaj, nakon prekida 1992. godine, na relaciji Beograd – Sarajevo.

Posted by on 2021-12-13. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login