13. 7. – Dogodilo se na današnji dan – Pobjedom sovjetske armije u Drugom svjetskom ratu je, poslije samo osam dana, okončana ključna faza Kurske bitke, najvećeg tenkovskog okršaja u istoriji ratova, u kojoj je učestovalo oko 6.000 tenkova s obje strane.

Berlinski kongres

Berlinski kongres

100. pne. – Rođen je Gaj Julije Cezar, rimski vojskovođa, pisac i diktator.

1822. – Kod Termopila grčka vojska pobijedila osmanlijsku vojsku u ratu za nezavisnost Grčke.

1878. – Završio je Berlinski kongres, na kojem su europske velesile priznale samostalnost Crne Gore, Rumunjske i Srbije od Osmanskog Carstva. Austro-Ugarska je dobila pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu.

1941. – U Crnoj Gori za vrijeme drugog svjetskog rata podignut je ustanak protiv italijanskih okupatora.

1943. – Ubijen je književnik i učesnik NOB, Ivan Goran Kovačić. Stavljajući se na stranu antifašizma 1942. zajedno s pjesnikom Vladimirom Nazorom odlazi u partizane, a već naredne godine biva ubijen od četničke ruke u mjestu Vrbica. U svom kratkom životu bavio se književnošću, novinarstvom, književnom kritikom i prevodilaštvom. Poznata mu je dijalektalna zbirka pjesama Ognji i rože, zbirka pripovijedaka Dani gnjeva, a svoj glas protiv zla i zločina snažno je digao u ratnoj poemi Jama.

Bitka za Kursk

Bitka za Kursk

1943. – Pobjedom sovjetske armije u Drugom svjetskom ratu je, poslije samo osam dana, okončana ključna faza Kurske bitke, najvećeg tenkovskog okršaja u istoriji ratova, u kojoj je učestovalo oko 6.000 tenkova s obje strane. Nijemci su angažovali 50 divizija, od kojih 14 oklopnih i dvije motorizovane, ali su pretrpjeli uništavajući poraz – uključujući gubitak 2.900 tenkova – od koga se nisu oporavili. Tokom borbi Nijemci su, uz gotovo sve tenkove, izgubili pola miliona vojnika, a 30 njihovih divizija je uništeno.

1944. – Počela je sovjetska ofanziva na Pribaltik u Drugom svjetskom ratu. Crvena armija zauzela je grad Viljnus u Litvaniji.

1975. – Lansiran je američki svemirski brod „Apolo“ iz Cape Canaveral u Floridi. Ovaj svemirski brod učestvovao je u prvoj sovjetsko-američkoj misiji u svemiru.

Love Parade, Berlin

Love Parade, Berlin

1985. – U Londonu i Philadelphiji održani su humanitarni Live Aid koncerti, na kojima su nastupile gotovo sve najveće glazbene zvijezde toga vremena.

1996. – U Berlinu je održan festival pod nazivom „Love Parade“. Na ulicama Berlina uz tehno muziku igralo je oko 500.000 ljudi. Bio je to najveći javni skup u tom gradu poslije Drugog svjetskog rata.

1999. – Više hiljada iranskih studenata sukobilo se sa policijom u centru Teherana, protestujući zbog odluke vlasti o zabrani svih mitinga i nezvaničnih okupljanja.

Posted by on 2017-07-13. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login